Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
Çetinler Kereste İnşaat Akyazı
Ellidört Park

Ramazan da nasıl beslenmeliyiz

06-05-2019 12:51:50 - İLANLAR
Ramazan da nasıl beslenmeliyiz

Ramazan'da beslenme nasıl olmalı ? Diyetisyen Şeyma Nur Türkan sizin için yazdı.

Ramazan ayında beslenmemizi değiştiren bir dönemdir. Oruç tutmak insan vücuduna sağlıklı bir arınma sağlamaktadır.  Normal yaşamda 4-5 öğün beslenme düzenimiz bu ay 2 öğüne düşmektedir. Açlık süresinin uzun olması, ara öğünlerin olmaması metabolizma çalışma hızımızı azaltmaktadır. Uzun süre açlık sonrası iki öğünde fazla miktarda besin almak yavaşlayan metabolizma ile ramazan ayında kilo almaya sebep bile olabilir. Bu durumu engellemek ve orucun asıl amacını yerine getirebilmek ve vücudumuza fayda sağlayabilmek için bu dönemde yeterli ve dengeli beslenmeye çok dikkat etmeliyiz.
 
Mutlaka sahur yapın 
 
Uykuya ara vermemek için iftarda yenilenle oruç tutmak veya yiyip yatmak yazın bu uzun günlerinde günün ilerleyen saatlerinde hipoglisemiye, baş ağrısına, halsizliğe sebep olacaktır. Gün içerisinde daha sağlıklı ve zinde olabilmek için dengeli bir sahur yapılmalı. Sahuru kahvaltı şeklinde yapmak en uygunudur. Az yağlı, az tuzlu proteinden zengin bir sahur menüsü tercih edilmeli. Protein tokluk sağladığı için kaliteli protein kaynağı olan yumurta mutlaka tüketilmelidir. Diğer protein kaynakları olan peynir ve süt/yoğurt tercih edilebilir. Tuzlu besinler yenilmemelidir. Zeytin yerine çiğ ceviz, fındık, badem tüketerek tuz alımı azaltılmalıdır.  Kızartmalar, hamurlu, tuzlu ve baharatlı yiyecekler ile tatlılardan uzak durulmalı. Bol su içilmeli, kahve ve asitli içeceklerden tercih edilmemeli. Susuzluğu önlemek için mevsim meyveleri veya kompostolar tercih edilebilir.  
 
İftar sofralarınızda sağlıklı yiyecekler bulundurun
 
Hiç doyulmayacakmış düşüncesiyle hazırlanan sofralardan kaçının. Ramazan ayında genellikle ekmek, hamur işi, unlu mamuller, kızartma, kırmızı et, ve özellikle şerbetli tatlı tüketimi artmaktadır. Haftada 2 kere sebze tüketimine özen gösterilmeli, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar(güllaç, dondurma) tercih edilmeli.  Ramazan pidesi tüketimi 1-2 avuç içi boyutunu geçmemeli. Yemekler kızartma kavurma yerine fırın haşlama ızgara tercih edilmeli. Boş mideyi birden yağlı ve karbonhidrat içeriği yüksek besinler ile doldurduğumuzda kilo alımı ve mide rahatsızlıkları gözlenebiliyor. İftarda asitli içecekler(kola, gazoz)  yerine ayran, maden suyu, komposto tercih edilmelidir. 
 
İftarınızı ikiye bölün
 
Orucunuzu su ve hurma ile açıp daha sonra çorbanızı içip 15 dakika mola vermek midenizi rahatlatacaktır. Midenizi dinlendirdikten sonra etli sebze yemeğinizin yanına salata ve yoğurt ile iftarınızı tamamlayabilirsiniz. İftarınızı ikiye bölmek mide problemlerini azaltacak ve doygunluğunuzu hissetmenizi sağlayacaktır.
 
İftardan sonra ara öğün
 
Ramazan ayında ara öğün yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için çok önemlidir. İftardan 1.5 saat sonra bir ara öğün yapılmalıdır. Meyve, yoğurt veya sütlü tatlı tercih edilebilir. Şerbetli tatlılardan uzak durulmalı. Kilo verme sürecinde olanların sütlü tatlı tercihi hafta da 2 günü geçmemelidir. Özellikle güllaç hafif ve sağlıklı bir tercih olacaktır. Dondurma da miktarına dikkat edilerek tüketilebilir. Geç yatıyorsanız bu ara öğünden 1 – 1.5 saat sonra tekrar bir ara öğün yapılabilir ve meyve tercih edilebilirsiniz. İftar sonrası tatlı krizlerinize iyi gelecek hurma ve ceviz ikilisi sağlıklı bir tercih olacaktır. 
 
Su tüketimine dikkat edin
 
Gün içerisinde su tüketilememekte ve bunun yanı sıra terleme vs. ile su kayıpları oluşmaktadır.  Sahur, iftar ve iftar sonrası mutlaka 2,5 litre su tüketilmelidir.  Hazımsızlık problemi ve mineral kaybını  engellemek için 1 şişe maden suyu iftar ve sahur arası içilebilir. Yine sıvı ihtiyacımızı karşılamak için gazoz, kola gibi asitli içecekler yerine ayran, komposto, taze meyve suyu vb. tercih edilebilir.
 
Not: Ön görüşmeler ücretsizdir
 
Çalışma saatlerimiz hafta içi: 09.00-18:00, Cumartesi: 09:00-13:00
 
Ömercikler Mahallesi 8018 Sokak Mehmet Ömercikoğlu İş Merkezi (Kaymakamlık Yanı Özpaş Üstü) Kat:1 Daire 9Akyazı/Sakarya
 
İletişim: 0539 5748464
 
.
Ramazan da nasıl beslenmeliyiz
Ramazan da nasıl beslenmeliyiz
Ramazan da nasıl beslenmeliyiz
Ramazan da nasıl beslenmeliyiz
Ramazan da nasıl beslenmeliyiz
Ramazan da nasıl beslenmeliyiz

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Başkan Yüce bu sözlerle veda etti
1 / 15
Yakıcı Garden

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Green Garden