Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
YÖNYAP YAPI
Batakköylü Düğün Salonu

VATANDAŞ DİYOR Kİ

2018-11-12 11:42:36
2167 OKUNMA

Halil AKAN

Bu yazımda, uzun zamandır gerek işyerimize gelen gerekse de bir mecliste karşılaştığım vatandaşlarımızla yaptığımız sohbetlerde, hükümet ve yeni kabine hakkındaki beklenti, eleştiri ve şikâyetlerini sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Son kısımda da birkaç cümle ile dövizle alakalı düşüncelerimi paylaşmaya çalışacağım.
 
 Vatandaşlarımıza yeni yönetim sistemini, yeni kabineyi tek tek sordum ve sizce bu bakanlıkların acil yapması gereken hizmetler nelerdir?  Siyasi otoriteden beklentiniz, şikâyetleriniz nelerdir? Vatandaşlarımızın düşüncelerini kısa kısa sizlerle paylaşmaya çalışacağım;
 
ADAET BAKANLIĞI; En çok dert yanılan konular bu bakanlıkta. Suçluların rahat dolaştığı, masumların ise korktuğu bir adalet sistemimiz var. Hiçbir sorun yargıya intikal ettiğinde kısa sürede adil karar verilerek çözüme kavuşturulmadığından dert yanılıyor. Halk, teröre destek verenin, onu haklı görenin, ona sahip çıkanın derhal cezalandırılmasını istiyor.
 
Bir başka dert yanılan meselede, 15 Temmuz hain girişimi sonrası asıl suçlular ile masumları ayırt edilemediği hususunda. Bu kadar zor mu kişiler hakkında gerçek bilgiye ulaşmak diyor haklı olarak. Özetle, Masumun huzur içerisinde yaşamasına imkân verecek, suçluyu suç işlemekten men edecek kanunların çıkarılmasını istiyor.  
 
HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI; bakanın başkanla olan aile bağı nedense pek benimsenmemiş vatandaşın çoğunluğun tarafından. Vatandaş, doların hızla iniş çıkışından, faiz ve enflasyonun bu denli yüksek olmasından şikâyetçi;  esnaf vergi oranlarının yüksekliğinden ve sayısından şikâyetçi, küçük esnaf kendisinin önemsenmediğini, ciddi bir vergi içerikli maliye reformuna ihtiyaç olduğunu söylüyor. Esnaf, bu vergi oranları, faiz ve enflasyon değerleri ile ticaret yapmak çok zor diyor.
 
İÇ İŞLERİ BAKANLIĞI: terörle mücadele de daha çok teknolojiden yararlanılsın, konvoy geçişlerinde artık şehit verilmesin isteniyor. İspanya yıllarca terörle uğraştı ve çözdü. Nasıl bu sorunu çözdü araştırıp biran önce çözüm üretilsin istiyor. Öldürmekle sonu gelmez bu hainlerin. Adalet bakanlığı ile koordineli çalışılması gerektiği savunuluyor. Haberlerde hem hemen her gün bir cinayet, gasp, hırsızlık suç işlemek bu kadar kolay olmamalıydı diyor vatandaş haklı olarak. Trafik cezalarından da çok şikâyet eden var.
 
MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI: en çok konuşlan, mevcut bakanın 15 Temmuz hain darbe girişimindeki durumu.  Bir ülkenin genelkurmay başkanı yanındakilerin hain olup olmadığını nasıl anlayamaz diye serzenişte bulunuyor.  Askerlik hususunda da dertli vatandaş: Dünya da ülkemden başka mecburi askerlik sistemini uygulayan kalmamıştır. Teknoloji ağırlıklı profesyonel paralı askerliğe geçilmesi gerektiği buna rağmen yine de her Türk evladının yarın savaş çıktığında ne yapacağını bilecek düzeyde asgari eğitim almasının şart olduğunu söylüyor.  İsrail’i örnek veriyor ve israil askerlerine bakın Filistinli silahsız çocuklara nasıl yaklaşıyorlar. Sizin karşınızda Filistinli çocuklar yok haplanmış tehdit edilmiş, beyinleri yıkanmış acımasız insanlar var. Robot teknolojisinden daha yoğun faydalanılarak, askeri birliklerin devriyesi esnasında önden mayın, tuzak, pusu var mı diye dron gibi teknolojiler vasıtası ile öncü taraması yapılırsa şehit vermenin önüne geçileceğini savunuyor.
 
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI: gençler çok dertli. Mezun oluyoruz iş bulamıyoruz diyorlar, kps’yi adaletli bulmuyorlar. Gerek lise gerekse üniversite öğrencileri olsun, okullarda aldıkları eğitimlerin yetersiz olduğunu söylüyorlar, çözüm istiyorlar. Yıllardır sınav sistemi görülmüştür eğitimdeki sıkıntının sebebi, oysa sorun sınav sisteminden değil eğitim sisteminde. İlkokul öncesi ve ilköğretimde ana hedefin şu üç değer olması gerektiğinde hem fikir görüştüğüm insanlarımız; “dilini, dinini, milli tarihini bilen bir nesil yetiştirmek” yabancı dile verilen değer öz değerlerimize verilmiyor diyor. Özümüze uygun bir eğitim sistemi kurmak zorundayız. Yabancı dil için ilk ve orta öğretimin erken olduğunu düşünüyor.
 
SAĞLIK BAKANLIĞI:  herkes hasta, vatandaşların çoğunda vitamin eksikliği var, bakanlık “ Hastanelere hangi şikâyet sıklığı ile gidiliyor, nedenleri neler olabilir ne gibi önlemler alınabilir diye hiç düşünmüyor mu diye de soruyor. Vatandaş hastane yapmak yerine sağlıklı beslenme için gereken tedbirin alınmasını daha çok istiyor. Tüm hastanelerin dolu olması MR, Tomografi, anjiyo bölümlerinde aylar sonrasına sıranın verilmesi normal mi diye de soruyor.
 
ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI: vatandaş köprü yapımı için verilen desteğin, halkın zorunlu tüketimini karşılayacak tarım ve hayvansal gıda üretimine verilmesinin daha doğru olacağını söylüyor. Alt yapıya yeteri kadar önem verilmediğini savunuyor ve gerekçe olarak da, öyle olmasaydı her yağmurda sel felaketleri yaşanmazdı, yağmur yağdığında yollarda yürümekte zorluk çekiyoruz oysa batıda alt yapı yatırımları biteli yıllar olmuş diyor. Biz 15 katlı binalar değil alt yapısı olan yerleşim yerleri istiyoruz diyor.
 
ENERJİ VE TABİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI: Enerjide dışa bağımlı olmaktan kurtulacak adımlar bekleniyor. Her mevsim güneş gören ülkemizde devletin finansman desteği ile güneş enerjisinden en üst düzeyde yararlanılması gerektiğini savunuyor. Çinlilere ne istediğinizi söylerseniz onlar size istediğiniz teknolojiyi üretir. Çinle ortak güneş enerji sistemine geçilecek alt yapının hazırlanmasını ve biran önce alternatif enerji kaynaklarımızın devreye sokulmasını istiyor.
 
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI:  Vatandaş her yerin betonlaşmasından rahatsız. 3 kat imar uygulamasının her yere uygulanmasını doğru bulmuyor. Müstakil binaların yoğunlukla olduğu yerlere çok katlı imar izninin verilmesinin yanlış olduğunu düşünüyor. Tarım arazilerinin yanlış imar uygulamaları yüzünden azaldığını söylüyor.
 
TARIM VE ORMN BAKANLIĞI: vatandaş her şeyin ithal edilmesine öfkeli. Tarım ülkesiyiz güya ama buğdaydan, mısıra, patatesten samana her şey ithal edilir mi? Bir avuç İsrail kadar olamıyor muyuz diyor. Tarımda kimyasal gübre kullanımına son verilmesi gerektiği, bu kimyasal gübre yüzünden toprağın kanser olduğunu söylüyor.
 
GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI: vatanda burnundan soluyor. Her ile stat yapıldı acaba olmazsa olmazımız mıydı bu statlar. Futbol transferlerine harcanan paralar birkaç yıl yasaklansa cari açık ciddi oranda azalır diyor. Futbolcu transferlerine harcanan milyar dolarlardan çok rahatsız olan vatandaş buna sessiz kalınmasına da kızıyor. Onca harcamaya karşılık hiçbir alanda kabul edilir bir uluslararası başarı da olmadığını gerekçe gösteriyor.   
 
SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI:  Rahmetli Erbakan hocamın dilinden düşürmediği ağır sanayii. Sanırım o zamanlar dalga geçenler şimdi kendisinden af istiyordur. Kendi uçağımızı, kendi MR cihazımızı kendimiz neden üretemiyoruz diye soruyor? Onca mühendislik fakültemiz ne işe yarıyor diye soruyor. Köyde tarım ve hayvancılıkla uğraşan kalmadı, herkes tarlasını arsaya çevirip satıyor, hayvanlarını satıyor çünkü çiftçinin ürünü para etmiyor diyor. Oysa pahallı olsun kendi halkının doğal ürettiği olsun, bu konuda kooperatif ve odalardan da oldukça dertli vatandaş. Bu oda ve kooperatiflerden gerekli desteği alamadıkları söylüyor.
 
İşte böyle halk çok dertli, geçen yıllar bir daha geri gelmez, bizden ne zaman destek istendi ise biz üstümüze düşeni yaptık lakin umduğumuzu alamdık diyor. Brokrasiden de siyasetçiden de oldukça şikâyetçi. Biz oy veririz ülkeyi yönetmek ve sorunlara çözüm üretmek onların görevi, orası şikâyet yeri değil diyor. Bundan önceki seçimlerden farklı olarak, bu seçimlerde liyakat’a göre aday belirleyemeyenlere inat biz liyakat’a göre oy vereceğiz diyor.
 
Son olarak da dövize değinelim. Yine söylüyorum burada yazacaklarım bir yatırım tavsiyesi değildir. Kendi fikirlerimi okurlarımla paylaşmak istiyorum ki, belki bir kişiye faydam olur. Dolar pek düşecek gibi görünmüyor. 5.26 hatta 5.30’un altı zor gibi. 5.30-5.26 aşağı kırılırsa ancak 4.80-4.50’lerden söz edebiliriz ki çok düşük bir ihtimal olarak görünüyor. Yükselişlerde 5.67 önemli burası geçilirse sırası ile 5.84-5.96-6.20-6.40 olası göreceğimiz seviyeler olarak gözüküyor. Ben ilkindense ikincisini daha olası görüyorum. Euro dolar paritesinde düşüş beklediğim için Euro bir miktar düşebilir mesela 5.60-5.90’aralığına gerileyebilir veya dolar yukarı giderse o zamanda Euro 6.00-6.40’aralığında kalır. Yine söylüyorum ülkesini seven biri olarak ne kadar kazançlı olursa olsun, dövize yatırımı asla önermiyorum.
 
Altın, ons olarak düşmeye devam edebilir. Tl bazında en düşük seviye 174-194’aralığı gibi duruyor. Dolar da çok düşüş beklemediğim için altının tl değerinde de çok düşüş beklemiyorum. Uzun vadeli en iyi yatırım aracı olarak yine de altın olarak gözüküyor.
 
Üzülerek belirtmek isterim ki, halkın düşüncelerini ancak bu kadar kısaltarak aktara bildim. Bende yazılar çok uzun olsun istemiyorum lakin çok kıstığınız zamanda konu anlaşılırlığını kaybediyor. Haklarınızı helal edin. Bu arada tüm okurlarımın ve milletimin Rebiulevvel ayını tebrik ediyorum. Bu ay bari bolca âlemlerin efendisi Hz. Muhammed Mustafa aleyhisalatü vesselam efendimize bolca salatü selam getirelim. Allah’a emanet olun.

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:

Diğer Yazıları

Başkan Yüce bu sözlerle veda etti
1 / 15
Yıldız Oyun Gezegeni

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Green Garden