Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
Çetinler Kereste İnşaat Akyazı
Ellidört Park

Sigara Beslenmenizi Olumsuz Etkiliyor

2018-11-28 10:27:28
3318 OKUNMA

Şeyma Nur TÜRKAN

Akyazı'da sağlıklı ve dengeli beslenme, zayıflama, kilo alma, gebe ve emziklilik döneminde beslenme gibi bir çok  konuda yardım alacağınız Beslenme ve Diyetisyen Şeyma Nur Türkan;

Sigara iştah azaltıp öğün atlatıyor

Yapılan birçok çalışmada sigara içen bireyler sıklıkla öğün atladığı görülmüştür. Sigara yanında kafein içeriği yüksek içecek tüketiminin fazla olduğu, ara öğünlerde bisküvi, çikolata vb. paketli ürünleri tercih edildiği,  sebze ve meyve tüketiminin yetersiz olduğu belirlenmiştir.  Bu durumunda beslenmeyi olumsuz etkilediği biliniyor.

Sigara dumanı tat ve koku duyusunu bozuyor

Sigaraya maruz kalan bireylerde, sigara dumanı tat ve koku duyusunu bozarak, besin alımını ve besin tercihlerini değiştirebilmektedir. Yetersiz ve/veya dengesiz beslenmeye neden olabilmektedir.

Sigara içenlerde C vitamini ihtiyacı daha fazladır.

Sigara oksidatif stresi ve C vitamininin metabolik döngüsünü artırdığı için,  sigara içenlerin C vitamini düzeyi içmeyenlere göre daha düşüktür. Bu nedenle sigara içenlerin günde 35-40 mg daha fazla C vitamini almaları gerekmektedir. Sigara içenlerin ve dumanına maruz kalanların mutlaka öncelikli olarak portakal, kivi, limon, mandalina, domates, kuşburnu, havuç, kayısı ve yeşil yapraklı tüm sebzeler ve meyve tüketimlerini artırmaları yaşam kalitelerini arttırmak ve sigaranın zararlı etkilerini azaltmak  için mutlaka gereklidir.

Sebze ve meyve tüketiminizi arttırın

Sebzeler ve meyveler C vitamininden zengindirler. Fakat her sebze ve meyvenin C vitamini içeriği farklıdır. Ara öğünlerde mevsimine uygun meyve tüketmekte fayda vardır. Örneğin bu ay ara öğünlerde;  portakal, mandalina, greyfurt tüketilebilir.  Ana öğünleriniz bol limonlu salata tüketin.  Günde 1 bardak Şalgam suyu içilebilir.

Sigarayı bırakırsam kilo alır mıyım?

Evet, sigara bırakma döneminde vücutta kilo artışı görülebiliyor.  Bunun sebebi,  hiperfaji(iştah artışı) ve metabolik hızda azalmadır. Tütün, tat ve koku duyusunu bozarak iştah azaltıyor, sigarayı bıraktıktan sonra normale dönen tat ve koku duyusu yemeklerden zevk alınmasını sağlayarak iştah artışına sebep olabilir. Bireyler el alışkanlıklarını geçiştirmek için sigaranın yerini bol kalorili(bisküvi,çikolata,gazoz) yiyeceklerle doldurabiliyorlar. Kilo artışı sebebiyle birçok kişi sigarayı bırakmamak veya tekrar başlamak istiyorlar. Bunun önüne geçmek için atıştırmalık yiyecek olarak az kalorili(meyve, meyve suyu, şekersiz içecekler, kuruyemiş) olanlar tercih edin, bol su tüketin ve düzenli spor yapın.

Not: Ön görüşmeler ücretsizdir
 
Çalışma saatlerimiz hafta içi: 09.00-18:00, Cumartesi: 09:00-13:00
 
Ömercikler Mahallesi 8018 Sokak Mehmet Ömercikoğlu İş Merkezi (Kaymakamlık Yanı Özpaş Üstü) Kat:1 Daire 9Akyazı/Sakarya
 
İletişim: 539 5748464
 

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Bekirpaşa kavşağında kaza
1 / 15
İstanbul Outlet

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Green Garden