YÖNYAP YAPI
Batakköylü Düğün Salonu

Piyasa Analizi…

2024-03-18 12:21:09
1690 OKUNMA

Halil AKAN

Öncelikle tüm okuyucularımın ve İslam âleminin ramazan ayını tebrik ediyorum. En baştan belirtmek isterim ki, burada yer alan görüş ve öneriler bir yatırım tavsiyesi olmayıp tamamen şahsi düşüncelerimi içermektedir. Epey bir aradan sonra yazmaya kaldığım yerden başlayacağım, konu çok ama hepsi bir biri ile bağlantılı konular olacak, umarım faydamız olur.

 

İki haftadır piyasalar özellikle Altın ve döviz kurları açısından oldukça hareketli ve hararetli geçti. Bunda sosyal medyada fenomen olmak isteyen kişilerin sürekli bir kaos içeren, halkı tedirgin eden yorumlar yapmasının büyük etkisi olduğunu düşünüyorum. Nereye baksanız; sakın TL de kalmayın, dolar kuru 50 TL olacak vs. gibi paylaşımlar halkı bu yönde talebe yöneltmektedir.

 

Bakın ben her zaman şunu söylüyorum ve söylemeye de devam edeceğim; dolar isterse üç katına çıksın yine de dolar alınmasının doğru olduğunu düşünmüyorum. Evet, TL ekonomi yönetiminin de yüksek gayretiyle (bu ayrı bir yazı konusu ), kenarda fazla paranız varsa onu altın olarak değerlendirmek ve özellikle de fiziki altın olarak değerlendirmek en doğru tercih olacaktır.

 

Ekonomi yönetimi üretim ağırlıklı bir politika izlemediği için, tüketimi kısmanın yolunu vergi ve fiyat artışlarında ve dövizi pahalılaştırarak ithal malına olan talebi kısmasının derdine düşmüş durumda. Bana göre kendi hatasını halka fatura etmek istemekte ve ben bunun hiç de doğru bir yöntem olduğunu düşünmüyorum.

 

Bir diğer mesele de, altın daha doğru bir yatırım aracı evet ama benim ülkemde sistem olmadığı için bu alanda da bir açık var. Altın ithalatı yasaklandı, ek vergiler getirtildi, darphane talebe yetişemiyor, dağıtım bir kaç sermayenin eline bırakılmış onlarda haksız bir zam yaptılar ve vatandaşa satılan altın olması gerekenden yüksek fiyatla satılmakta,  bunun faturası da kuyumculara kesilmekte. Oysa asıl sorun tedarik kısmından kaynaklanmaktadır. Örneğin, Avrupa’da saflık derecesi daha yüksek olarak ve ons bazında daha uyguna satılan gram altın benim ülkemde daha pahalıya kuyumculara satılmaktadır. Buna rağmen döviz yerine altın çok iyi bir yatırım aracıdır ve öyle kalmaya da devam edecektir. Kurlar yükselmeye devam eder mi. Merak edilen bir soru:

 

Eğer faizler %50 ise, mevcut döviz kuru da bu oranda artma ihtimaline sahiptir. Daha önce de bir yazımda belirtmiştim. Bir seminerde dolar kuru ne olur dediğinizde petrol fiyatına bakın denmişti. Yani! Dolar kuru şu an yuvarlak hesap ile 33 TL ise, buna  %50 faiz derseniz = dolar kuru 40 TL demektir. Bunu savunup ihracat için olmazsa olmaz gören, kurun bu seviyeye gelmesi gerektiğini ballandıra ballandıra anlatanların vatan sevgisinden şüphe ediyorum.

 

Size tavsiyem, topraklarınıza sahip çıkın, arabanızın modelini yükseltmek, bir iki daire daha fazla almak için topraklarınızı elden çıkartmayın. Maliyetler ne kadar artarsa artsın üretmekten vaz geçmeyin. Bugün pahalı gelen yarın erişilmez olacaktır.  Mevcut siyasi sistem değil iktidara kim gelirse gelsin, bu ülkede iyi şeylerin yapılmasına izin vermeyeceklerdir, ben bunu bilir buna inanırım. Bakın Cola Turka, Panda dondurma örneği bunu açıkça ortaya koymaktadır. Daha sonraki yazılarımda bu konulara tek tek değineceğim. Şimdilik bu kadarla yetinelim.

 

Bir iki cümle de kuyumcular hakkında son günlerde bazı sosyal medya sayfalarında paylaşılan hususlara değinmek istiyorum. İlki, bir bayan kardeşimiz Akyazı kuyumcularından altın alırken dikkat edin 1 gram yerine yarım gram veriyorlar şeklinde bir paylaşımda bulunmuş. Ayıptır, günahtır, bunu yazanın tüm kuyumcu esnafından helallik alması gerekir. Hiç bir esnaf arkadaşım buna tenezzül etmez. Haa işlerin yoğunluğundan bir hata olmuşsa, gidersiniz kameralar var, bakılır ve hata varsa düzeltilir. Bunu kasten yapıyorlar gibi paylaşmak doğru değildir. Bir diğer paylaşım da, Akyazı’daki kuyumcular pahalı satıyor, adadan alın. Yapmayın böyle şahsi düşüncelerinizi genele yayıp esnafınızı töhmet altına at mayın hepsi haktır. Kuyumcular olarak ortak aldığımız karar gereği bundan sonra böyle paylaşım yapanların hakkında bizde gereğinin yapılmasını isteyeceğiz, önce ispatla mükelleftir. Bugün ihtiyacınız olduğunda paranız olmasa da sizin işinizi görecek esnaflar hakkında kötü zan ve söylemde, paylaşımda bulunmak ne derece doğrudur.

 

Yazıma burada son verirken, sizleri Allah’a emanet ediyorum. Rabbim tez zamanda zulüm altındaki İslam coğrafyasını içinde bulunduğu bu zulümden kurtarsın.

 

Kalın sağlıcakla…

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:

Diğer Yazıları

Tanker kaza yaptı, evler tahliye edildi
1 / 15
BELLONA

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Turgay Usta (Akgün Restoran)