Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
ÇAĞRI OTOMOTİV
Toprak Turizm

KONUŞULMAYAN GERÇEKELER

2018-12-10 16:34:01
4217 OKUNMA

Halil AKAN

Bismillahirrahmanirrahim ;

Bugünkü yazımı milletimi rahatsız eden ama dillendirilmeyen, çözülmesi istenmeyen meselelere ayırmak istedim.

Gündemin en taze konusu asgari ücretin tespiti ile başlamak istiyorum.Asgari ücretin tespit zamanı geldi ve birden enflasyon oranı düştü. Bu durum asgari ücrete yapılacak zammın fazla istenmemesi için ayarlanmış olabilir mi?

Kabul etmek gerekir ki, asgari ücretin tespitinde büyük pay işverenlerindir.Nedense işverenler her girdi maliyetindeki yükselişi kabul ederlerde, ücretlerdeki artışı pek kabul etmezler. Bu uyuşmazlığı çözmek hükümetlerin yapacağı bir hamleye bağlıdır. Tek bir kişinin çalıştığı ailelerden asgari ücretten alınan verginin yarısını veya tamamını almaktan vazgeçebilirsiniz böylece asgari ücretle geçimini sürdürmek zorunda kalan vatandaşınızı da mutlu etmiş olursunuz.

Allah aşkına parti genel kurullarında görevli milletvekillerinin yüksek telefon faturalarına, siyaseti bırakmış eski bakanlara koruma vb görevlendirmelere sıra geldiğinde para var.Milletvekili sayısını sürekli artırarak devletin yükünü artırırken de para var sorun yok. Her seçim için siyasi partilere milletvekili, bakan olsunlar diye hazine yardımıyaparken de bütçede sıkıntı yok,amma asgari düzeyde geçimini temin etmek isteyen vatandaşa sıra gelince kaynak yok. Siyaset niçin vardır?

Bir başka son zamanların gündemden düşmeyen meselesi de trafik cezalarıdır. Hız limitleri sanki sırf ceza kesmek için ayarlanmış. 50 km hız belirlenmiş yerler var, o bölgelerden geçerken ceza yemek istemiyorsanız, araçtan inecek vearacınızı iterek gitmek zorundasınız aksi halde olurda 66 ile giderseniz 480küsür, 80 km hızla giderseniz 1050 tlceza ödemek zorunda kalırsınız. Allah aşkına 100 kişiye sorulsa kaç kişi bu uygulamayı doğru ve vicdani kabul edecektir.

Can sıkan bir başka meselede, yabancılara gayrimenkul satışının son dönemlerde aşırı artış göstermesidir. Yabancılara toprak satıyoruz ve bunu da gururla söylüyoruz. Canlı örnek olarak Filistin yetmez mi? her şey para kazanmak için mi?

Mahşerde idarecilerden halkın talep edeceği bir başka kul hakkı meselesi de, elektrik ve su faturalarındaki kabul edilmeyen eklemeler.  19 tllik gelen su faturasının 4 tl si tüketim bedeli 10 tl okuyucu bedeli toplam 19 tl. 475.57 tllik tüketim bedeli olan elektrik faturasının, fatura tutarı 782 tlaradaki fark rızasız, cebren alınan bir bedel. Bu bir zulümdür, zulme sessiz kalanda zulme ortaktır.

Dövizdeki son dalgalanmayla ülkeme atılan kazığın boyutunu bir arkadaş sosyal medyada paylaşmış birde ona bakalım. Aynen şöyle yazıyor; “ altı aylık süreçte faiz lobisi kan emiciler, faizden %12, Tl’nin değer kazanmasından %30 kar etti yani ortalama %50, peki hangi gerçek yatırımcı, fabrikatör, böyle bir kazanç elde edebilir.

Çok kısada döviz kurlarına ilişkin görüşümüzü aktarıp yazımızı daha fazla uzatmadan bitirelim. Bundan önceki yazılarımda belirttiğim görüşüm değişmedi. İlave gelişme Hakan Atilla meselesi oldu. Serbest bırakılırsa kurlar belki o zaman 5.00’ın altına inebilir. Bunun dışında ben düşüşlerin kalıcı olmadığını düşünüyorum. Dolarda 5.25-5.20-5.10 aşağı kırılmadıkça hedef:  5.50-5.67-5.96-6.40 olur. Euro da 6.21 geçilirse hedef 6.80-7.20 olur. Altın için 200 tl’nin altının zor olduğunu, bu seviyelerden alımın orta uzun vade için uygun seviyeler olduğunu düşündüğümü paylaşmıştım, bu fikrim hala geçerli. Keşke döviz hep düşse hatta düşmese bile buralarda kalsa ama çok zor. Tabi bunlar benim kişisel fikirlerim asla yatırım tavsiyesi değildir.

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:

Diğer Yazıları

Ölüm onu market alışverişinde yakaladı
1 / 15
İstanbul Outlet

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Akgün Restoran