İNOĞLU YAPI ÇELİK PREFABRİK YAPILAR
Batakköylü Düğün Salonu

Engelleri Birlikte Aşıyoruz…

2013-02-04 00:00:00
2706 OKUNMA

Özürlülük, sakatlık veya engellilik olarak da bilinen terimin genel anlamını şöyle tanımlayabiliriz; doğuştan veya sonradan oluşabilecek bedenin bir şekilde hasar alarak vücutta meydana gelen bozukluklarla ifade edilebiliriz. Bu sebepler genellikle trafik kazaları, doğal afetler vb. sıkıntılarla kişinin doğuştan veya sonradan meydana gelmesiyle oluşur.

  Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre dünya nüfusunun % 15’ni engelli bireyler teşkil etmektedir. Ülkemizde ise Devlet İstatistik Enstitüsünün 2002 yılı verilerine göre ülke nüfusumuzun % 12.23’nü engelli bireylerden oluştuğunu ve bununda yaklaşık olarak 8,5 milyon engelli vatandaşımıza tekabül etmektedir.

  Yakın çevremizde engelli insanları gözlemlediğimiz zaman; engelli insanların topluma girmeye çalıştıklarını görüyoruz. Engelli öğrencileri, çalışan engellileri ve normal engellileri görmek mümkün olup, onlarında eşit bir şekilde toplumda katıldığını görüyoruz.
  Engellilerin toplumda karşılaştığı başlıca sorunlar fiziksel engellerdir, özellikle ulaşılabilirlikle ilgili çalışmaların ivedi bir şekilde y
apılması ve engelli vatandaşlarımızın bundan istifade etmesi gerekir. Ulaşımda toplu taşıma araçlarının engellilerin kullanacağı şekilde revize edilmesi engelli insanların yaşadığı sorunları ortadan kaldıracaktır.

Sosyal devlet olmanın önemli ilkelerinden biri engelli vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırıcı birtakım etkin tedbirlerin alınması zaruri olup, onların da toplum hayatında eşit ve üretken birer birey olmaları için her türlü fiziksel vb. diğer engellerin ortadan kaldırılması gerekmektedir.
  Engelli bireylerin eğitimi ile ilgili ülkemizde devlet tarafından desteklenen rehabilitasyon merkezleri yanı sıra normal okullarda da engelli bireylere eğitim verilmektedir. Rehabilitasyon merkezlerinde daha çok spastik, konuşma engelli, down sendromlu engelliler ve fiziksel engellilerin eğitim almaları sağlanarak, hayata biraz daha aktif rol almaları sağlanmıştır. Normal okullarda da sınıfların engellilerin ulaşacağı şekilde derslikler tasarlanarak eğitim verilmiştir. Engelli öğrenciler devlet tarafında ücretsiz bir şekilde okula gidip gelmeleri sağlanmıştır.
  Engellilerin sorunlarının çözümünün kolaylaştırılması için en başta devletimizin engelli vatandaşlarımıza sunmuş olduğu imkânları tam olarak sağlaması gerekmekte olup, fırsat eşitliğinin sağlanması gerekir. Nitekim Anayasamızda engelli bireylerimiz için pozitif ayrımcılık ilkesinin tam yerine getirilebilmesi için her türlü koşulların sağlanması için gerekli tedbirler alınmaktadır.

  İkinci husus olarak da normal vatandaşların engelli bireylere karşı bilinçlendirilmesi gerekiyor. Örneğin; engelli bir vatandaş yere düştüğü zaman herkesin birlikte üzerine çullarcasına onu ayağa kaldırması istenirken, engelli bireyi topluma karşı rencide etmeye çalışmaktan kaçınması gerekmektedir. Engelli vatandaşlarımıza Avrupa ülkelerinde engelli vatandaşların istifade ettiği şekilde imkânlar sağlanırsa engellilerin daha mutlu olacağı kanısındayım.

Bir dahaki yazımda görüşmek dileğiyle…

Mehmet Şakir KAPLAN
mehmetsakirkaplan@gmail.com
@mehmetskaplan-twitter

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Türkiye'den İsrail kararı! Tüm ticaret ilişkileri durduruldu
1 / 15
Yıldız Oyun Gezegeni

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Yasin Emlak