Marmara Göz
10 K Grup
Batakköylü Düğün Salonu

EMPATİ LÜTFEN!...

2013-03-05 00:00:00
2246 OKUNMA

Günlük yaşantımızda artık sıkça rastladığımız engellilerimiz toplumun bir parçası haline gelmiş, gerek istihdamda, gerek sağlıkta ve gerekse eğitim alanında önemli bir ölçüde mesafe katedilmiştir.
 
Empati terim olarak veya diğer bir adı ile eşduyum;  bir başkasının duyguları, içinde bulunduğu durum ya da davranışlarındaki motivasyonu anlamak ve içselleştirmek diye tanımlayabiliriz.

Sağlam bir bireyin engelli bir bireyi ne kadar anlayabiliyor, sağlam birey kendisi ne denli engelli bir birey yerine koyuyor veya koyabiliyor bunun üzerinde durmak gerekir.
“Ateş düştüğü yeri yakar ” bugün gerçekten engelli insanların halinden anlamak için ya engelli veyahut bir engelli yakını olmak gerekmiyor. Gerçek anlamda kendimizi bir engelli bireyin yerine koyduğumuz zaman, onlara ne kadar değer verilmesi gerektiğini bilmemiz gerekmektedir.
    
Gerçek anlamda empati yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Fırsat eşitliği çerçevesinde insanların yararlandığı kamusal haklardan engelli bireylerinde etkin bir şekilde istifade etmeleri için empatik yaklaşımla ve ivedi bir şekilde sorunların çözümü için gerekli bütün etkin tedbirlerin alınması gerekmektedir.

Empati bir insanın kendisini karşısındaki kişinin yerine koyarak olaylara onun bakış açısı ile bakmak olduğunun bir kez daha altının çizilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bugün hangimiz kendimizi bir görme engellinin yerine koyabiliyoruz, hangimiz tekerlekli sandalye mahkûm olmuş birinin yerine koyabiliyoruz, onların çektiği sıkıntıları hangimiz yaşamadan hissedebiliriz?
                    
Ben şuna kesinlikle inanıyorum ki; herkes elinden geldiğince empati kurmaya çalışırsa, hem normal vatandaşların engellilere bakış açısı değişir, hem de engeller kendiliğinden kalkmış olur.

Zaten ülkemizde özellikle son 10 yıl içerisinde engellilere yönelik yapılan çalışmalar gerçekten takdire şayandır. Hükümetin engelliler için yaptığı çalışmalarla birlikte empati kurmayı öğrenirsek sorunların % 80’ni aşmış olacağız.
Sonuç olarak herkesi empati kurmaya, ve engelli vatandaşlarımıza biraz daha duyarlı olmaya, onları da toplumun birer parçası olarak görmeye ve herkesi birer engelli dostu olmaya davet ediyorum.
 
Bir dahaki yazımda görüşmek dileğiyle…

Mehmet Şakir KAPLAN
mehmetsakirkaplan@gmail.com
@mehmetskaplan-twitter

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
 Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yapana ceza yağacak
1 / 15
Murat Optik

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Yasin Emlak