Kadir Gecesi 2025
Aktaş Sürücü Kursu
Akyazı Aktaş Sürücü Kursu
Akyazı Panjur

Çocuklarımızın Teknolojiyi Güvenli Kullanması

30-06-2024 18:46:20 - YAŞAM
Çocuklarımızın Teknolojiyi Güvenli Kullanması

Dijital çağda,beynimizi ve çocuklarımızı nasıl koruyabiliriz,? Çocuklarımızın teknoloji ile sınırları nasıl olmalıdır?

Özgür Adımlar
Dijital ortamların beyin gelişimini etkilediği, saldırgan davranışları artırdığı kesinleşmiştir.Bu nedenle önce kendimizi ardından da çocuklarımızı  koruma altına almamız gerekmektedir. Teknolojik gelişmelerden yarar sağlayacakken mevcut zararları gözden kaçırmak asıl büyük tehlikedir.Peki biz ebeveynler olarak bu tehlikeden korunmak için ne yapmalıyız?
 
- Öncelikle çocuğumuzun yaşına göre kullanması gereken uygun bir süre olduğunu bilmemiz gerekiyor .Teknolojik içeriklerin niteliği ve niceliği bizim kontrolümüzde olacak şekilde denetimde tutulmalıdır.
 
- İlk başlarda koyduğumuz sınırlar ve kurduğumuz alarm ile sınırları belirleyebiliriz. Bunu yaparken çocuklarımızın  rahatsız olmaları muhtemeldir ki  kuralların sebeplerini çocuklarımıza anlayacağı şekilde ifade etmeliyiz.
 
- Çocuklar güvenli ve kararlı bir ortamı daha çok sever.Dijital ortamdan alarm uyarısı ile belirlenen süre sınırına uyarlarsa mutlaka takdir etmeliyiz.
 
- Dijital ortamdan yanınıza gelen çocuk bu ortamdan hemen reel ortama adapte olamayabilir ki aklı hala bıraktığı oyunda, izlediği videodadır. Bu geçiş sürecini kolay atlatması için birtakım hareketlerle (güreşerek, kovalamaca oynayarak, gıdıklayarak...) gerçek hayata dönmesine yardımcı olmalıyız.
Sanal ortamda video ,film ,oyun gibi görüntülerin çok hızlı geçiyor olması çocuğun zaman kavramı ile ilgili beyninde farklı bağlantılar kuracak ve günlük hayatı sıkıcı bulacaktır.Teknoloji ile sınırsız zaman geçiren çocukların sürekli "Sıkıldım." gibi benzer  şikayet ifadeleri ,gündelik yaşamı rutin, sıkıcı bulmaları kaçınılmazdır.
 
- Elbette en önemlisi rol model olmaktır, çocuklar sizlerin adımlarınızı takip eder.Elinden telefonu bırakmayan bir ebeveynin , çocuğunu sürekli ikaz etmesi ve bu konularda sürekli telkinlerde bulunması faydasızdır.Ne dersiniz belki de ekran süre sınırı koymaya kendimizden başlamalı! Unutmayalım ki sınırlar bizi güvende tutar . Çocuklar gözlemleyerek öğrenirler ,taklit ederek hayata geçirirler.
 
- Bizler elimizde  telefon ile yatıp kalkarken, çocuklarımızın da bunu tekrar etmeleri çok görülmemeli.Ebeveynler olarak çocuklarımıza telefona iletişimde bir araç,bilgi edinmek ve paylaşmak için yöntem ya da alarm kurmak için ihtiyaç duyduğumuzu gösterirsek daha  ikna edici olacaktır .Yatak odasına televizyon yerleştirir  sadece ses olsun diye televizyonu açık bırakırsak tabii ki bu çocuğa kural koymamız, süre sınırı belirlememiz çok daha zor olacaktır.
 
- Takip ettiğimiz, izlediğimiz programlarda seçici olmalıyız.Çocuklarla izlenen programlar dikkatle seçilmelidir .Neyin doğru neyin yanlış olduğunu bilmediği bir dönemde çocuğunuzun maruz kalacağı içerikler, bugün ve ilerleyen süreçte hayatında ciddi olumsuzluklara sebep olacaktır.
 
- Yemek sofraları ailenin bütünleştiği, birbirini dinlediği, kenetleşmenin olduğu ortamlardır .Ailede biz kavramını geliştirir. O halde bu ortamları telefon ya da açık bir televizyonla bozmaktan uzak durmalıyız.
 
-Araştırmalar haftada en az 5 kere birlikte yemek yiyen gencin kötü alışkanlık kazanmadığı ya da sorumsuzluğu engelleyici etkisi olduğunu göstermiştir.
    Çocuğunuzun yaşına uygun teknoloji kullanmasını ve sınırlı bir şekilde kullanması gerektiğini onlara örnek olarak gösterin.
 
- Bulunduğu dijital ortamların içeriği hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Olumsuz içeriklerle karşılaştığınızda panik olmadan gereken yapılmalıdır.Paniğiniz çocuğun daha fazla ilgisini çekebilir. Bunun kendisi için uygun olmadığını uygun bir ifade ile çocuğunuza bildirmeniz gerekir.
 
- Kurallarımız konusunda tutarlı ve kararlı olmamız gerekmektedir.  Kuralları uygularken bazen esneklik sağlanması , bazense ceza uygulaması,aynı olaya farklı zamanlarda farklı tepki gösterilmesi kuralların hayata geçirilmesini,kabul edilmesini zorlaştırır.
 
- Kuralları oluştururken en çok zorlandığımız konu telefondur .Çocuğun telefonun kendine ait olmadığını  bilmesi gerekir. Bunun için telefonunuza çocuğunuz için çok fazla uygulama indirmemelisiniz.Ne kadar çok program mevcutsa telefonu o kadar sahiplenecektir.Bu da ne kadar çok benimserse,telefonunun o kadar çok çocuğunuzun elinde olması demektir 
 
- Telefonlarınızda mümkünse şifre olmalıdır,çocuğunuzun istediği zaman  ulaşmasını engelleyerek şifrelemeniz onu  kontrol altında tutmayı sağlar.
 
- Teknoloji ile ilgili teması ortadan kaldırmak elbette mümkün değildir .Ancak bunu kontrollü ve sınırlı tutmak mümkündür.
 
- Dijital ortamdan uzaklaştırmak için yapacağımız en önemli şeylerden birisi de çocuklarımızı yapacağımız işlere dahil etmektir. Böylece hayatın içinde yer almayı , günlük yaşam becerilerini öğrenirler.
 
- Teknolojiyi hiçbir zaman ödül veya ceza olarak kullanmamalıyız. Sadece ödül karşılığında yapılan şeyler kalıcı davranış değişikliğine sebep olmaz.
 
- Günlerce evden çıkmayan ,telefon ile çok vakit geçiren çocukların göz ve ruh sağlığını olumsuz yönde zarara uğrattığı çalışmalar sonucunda tespit edilmiştir.
 
- Dış mekanlarda ve yolculuklarda teknolojinin sınırlandırılmasına da dikkat etmek gerekir .Aksi takdirde bu da bir kural ve sınır ihlalidir.Sessiz bir yolculuk için telefon , televizyon, tabletin içinde boğulmuş çocuk görmek,bizlere hiç de yabancı değildir.Yolculuklarda gördüklerimizi konuşarak çocuğun çevreyi tanımasını sağlarken beyin gelişimini olumlu etkileyeceğimizi unutmamalıyız
 
- Çocukların ilgi alanını da bilmemiz gerekir ki teknoloji dışında keyifli ve eğitici zamanları olmalı.Her konuda olduğu gibi başka çocuklarla kıyas yapmadan yaşına , merakına göre yapılması gerekenleri planlamalıyız.Bu plana çocuklarımızı da dahil ederek hayatın içinde olmalarını kolaylaştırabiliriz.Aksi taktirde çocuklar hayatı ve duygularını sanal ortamda yaşamaya devam edecektir.
Afrika Eli

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Sapanca Gölü’ndeki su stresini azaltacak çalışma; 50 sondaj yapılacak
1 / 15
Murat Optik

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

vestel