30 Büyükşehir ve Zonguldak ilimize ilişkin giriş/çıkış kısıtlamaları ve ülke genelindeki sokağa çıkışlarda yaş sınırlamasına ilişkin 03/04/2020 tarih ve 6235 sayılı Bakanlık Genelgesi kapsamında karşılaşılan sorunların çözümü amacıyla;
1- Göç idaresinin yabancılar için verdiği yol izin belgeleri yeterli görülecek ayrıca seyahat izin belgesi talep edilmeyecektir.
2-20 yaş altı olup sokağa çıkmaları kısıtlanan vatandaşlarımızın; zorunlu halde dışarı çıkmalarında 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı olanların tabi olduğu usul ve esaslar uygulanacaktır.
3- Yabancı uyrukluların seyahat izin belgesi taleplerinde Türk vatandaşları için geçerli olan usul ve esaslar uygulanacaktır.
4- Giriş çıkış kısıtlaması olan şehirlere komşu olan il ve ilçelerde bulunan süt üreticileri vb. yöresel ürünlerin satışını yapanlar 03/04/2020 tarih ve 6235 sayılı genelgenin 3/a maddesinde düzenlenen temel ihtiyaç malzemeleri ticareti kapsamında değerlendirilip, taşıma irsaliyesi, fatura vb belge olmasa bile seyahat izin belgesi aranmayacaktır. Ancak illere girişlerinde muhakkak ateşleri ölçülerek, maske kullanmaları temin edilecektir.
5- Tıbbi cihazların, asansör, beyaz eşya vb. tamir ve periyodik bakım hizmetini veren servislerin personeline görev/yetki belgesi ve bakım sözleşmesi ibraz etmek şartıyla seyahat izin belgesi aranmadan illere girişlerine izin verilecektir.
6- Hasta refakatinde bulunulması gibi zorunluluk durumlarında (kişinin yakının idari izinli olma durumu, refakat edecek kimsesinin bulunmaması) en fazla iki yakınına seyahat izin belgesi düzenlenebilecektir.
7- Nakliyeci ve kamyoncuların ikametgâhları dışındaki tır ve kamyon garajlarında bulunan araçlarını almak için özel araçla gitmek istemeleri halinde araçlarının tır parkında olduğunu belgelemeleri kaydıyla yanlarında bir kişiyle beraber seyahat etmelerine izin verilebilecektir.
8- İl dışı tarım faaliyetleri için izin almak isteyen kişinin çapa, gübreleme, budama, ekme/biçme/hasat, ilaçlama vb talebinin mevsimsel, bölgesel özellikler ve tarımsal döngü çerçevesinde olduğunun Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüklerince tespiti yapılırsa, ilgiliye kişi çiftçilik belgesi ibrazı ve faaliyetinin tarımsal üretimin bir parçası olması (tarımsal faaliyet yapılacak alanın büyüklüğü vb. kriterler göz önüne alınarak) şartı ile izin belgesi verilebilecektir.
9- At yetiştiriciliği ile ilgili taleplere Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüklerince uygun görülmesi şartı ile izin belgesi verilebilecektir.
10- Anne babanın çalıştığını gösteren belgeleri ibraz ettiği durumda (işyeri kimliği, sgk kaydı vb.) 14 yaş altı çocukların araçla bakıcıya, yakın akrabalara götürülüp getirilmesi, sokağa çıkma yasaklanması kapsamında değerlendirilmeyecektir.
11- Terhis olmuş askerler veya salıverilen tutuklu/hükümlüler her türlü seyahat yetki belgesine sahip ulaşım araçlarıyla seyahat edebileceklerdir. Ancak araçlar kapasitelerinin %50 si oranında yolcu taşıyabileceklerdir.
12- Mevsimlik tarım işçileri aileleriyle birlikte (çocukların yaşına ve sayısına bakılmaksızın) 03/04/2020 tarih ve 6202 sayılı Genelgemize uygun şekilde seyahat edebileceklerdir. Anılan Genelge kapsamında hareket etmeleri durumunda giriş çıkış kısıtlamaları kapsamında değerlendirilmeyecektir.
13- İspatlayıcı belgeleri ibraz etmek şartı ile kamu ihalelerine katılmak/sözleşme yapmak amacıyla seyahat eden ve eden kişilerden ayrıca seyahat izin belgesi talep edilmeyecektir.
14- Duruşmalara katılması gereken avukatlar, tarımsal zarar ziyan tespit faaliyetini yürüten uzmanlar, işyeri hekimleri gibi çalışanlar 03/04/2020 tarih ve 6235 sayılı Genelgemizin kamu görevi ve kamu hizmetinin sürekliğinin sağlanmasında görevli olanlar maddesi kapsamında değerlendirilecek ve görev belgesi, duruşma tebligatı gibi belgeleri ibraz etmek şartı ile seyahat izin belgesi olmadan giriş-çıkışlarına izin verilecektir.
Ayrıca İlgi Genelge uyarınca Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında Büyükşehir statüsündeki 30 ilimiz ile Zonguldak ilinden kara, hava ve deniz yoluyla yapılacak tüm giriş/çıkışlar ile 01.01.2000 tarihinden sonra doğan vatandaşlarımızın sokağa çıkmaları sınırlandırılmıştır.
Kara, hava ve deniz araçları ya da yaya olarak giriş/çıkış kısıtlamasına gidilen illerimiz için bu kısıtlamanın istisnaları mezkur Genelgenin A/3 maddesinde belirtilmiştir. Genelgenin A/3 maddesinin (f) bendinde ise özel durumlara ilişkin olarak Valiliklerce alınan kararlar doğrultusunda ilave izin verilecekler için seyahat izin belgesi düzenlenebileceği hüküm altına alınmıştır.
Bu çerçevede Genelge’nin A/3/f bendi uyarınca seyahat izin belgesi düzenleneceklerin kapsamının belirlenmesi ve uygulama birliğinin sağlanması amacıyla;
1- Giriş/çıkışlarına kısıtlama/yasaklama getirilen illere;
a) Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan ve/veya daha önceden alınmış doktor randevusu/kontrolü olan,
b) Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için seyahat edecek olan,
c) Ölüm nedeni Kovit 19 olanlar hariç olmak üzere cenaze nakil işlemine refakat edecek olan (en fazla 4 kişiye),
d) Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyen (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başkaca belge, bilgi ile ibraz edenler),
e) Askerlik hizmetini tamamlayarak yerleşim yerlerine dönmek isteyen,
f) Özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olan,
g) Ceza infaz kurumlarından salıverilen,
h) Yurtdışından geldikten sonra yerleştirildikleri Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait yurtlarda 14 günlük karantina ve gözetim süresi dolan,
Kişilerin, yukarıda belirtilen durumların varlığı halinde Valilik/Kaymakamlıklar bünyesinde oluşturulan “Seyahat İzin Kurullarınca” seyahat izin belgesi verilebilecektir.
2- Seyahat İzin Belgesi taleplerinin alınması için;
* İçişleri Bakanlığına ait Alo 199,
* İçişleri Bakanlığı E- Başvuru sistemi,
* Valilik ve kaymakamlıklardaki seyahat izin kurullarına doğrudan başvuru,
Usulleri geçerli olacaktır.
3- Seyahat izin belgeleri çıkış illerinden tek gidiş veya gidiş/geliş şeklinde düzenlenecektir.
4- Seyahat izin belgeleri tek gidiş için düzenlenecek ise 36 saate kadar, gidiş geliş amacıyla düzenlenecek ise 72 saate kadar geçerli olacaktır.
5- Terhis olan askerlerin gideceği yerlere ulaşmaları için Valilikler tarafından, ilgili askeri birliklerle koordinasyon içinde gerekli tedbirler alınacaktır.
6- Seyahat izin belgeleri, özel araçlar için yolcu taşıma kapasitesi ile sınırlı, D2 yolcu taşıma belgesine sahip maksimum 20 yolcu kapasiteli ticari araçlar için ise yolcu sayısı kapasitesinin yarısını geçmemek şartı ile kullanılabilecektir.
7- Genelgenin A/1/c maddesi kapsamında giriş çıkışı kısıtlanan illerimize 5 gün önce gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp kendi ikametlerine dönmek isteyen kişiler seyahat izin belgesi taleplerini 05.04.2020 (Pazar) sabah 08.00’den 09.04.2020 (perşembe) sabah 08;00’e kadar yapılabilecektir.
8- 22.03.2020 tarih ve 5762 sayılı Genelgemiz kapsamında evden çıkmaları sınırlandırılan 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşların seyahat edebilmeleri için düzenlenen seyahat izin belgeleri; ilgi Genelgemiz kapsamında kısıtlı şehirlerden giriş/çıkışları içinde geçerli olacaktır.
9- Valilikler ve Kaymakamlıklarca yukarıda belirtilen tedbirlerin kesintisiz uygulanabilmesi için haftasonu dahil olmak üzere başta çalışma koşulları, yeri, personel görevlendirilmesi olmak üzere gerekli planlama yapılacak ve uygulanamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecektir.
10- İlgi Genelge kapsamında alınan tedbirlerin il ve ilçelerde uygulanmasının takibi, ortaya çıkabilecek tereddütlerin giderilmesi ve uygulama birliğinin tesisi amacıyla Bakanlık Merkezimizde kesintisiz şekilde görev yapacak olan Güvenlik ve Acil Durum Merkezi (GAMER) bünyesinde Seyahat İzin Kurulları Takip ve Koordinasyon Birimi oluşturulmuştur.