Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
ÇAĞRI OTOMOTİV
Ellidört Park

Referandum Seçmen Listeleri Kesinleşti

15-03-2017 12:38:45 - TÜRKİYE
Referandum Seçmen Listeleri Kesinleşti

10 Mart 2017 tarihi itibariyle kesinleşen seçmen listelerinin ardından vatandaşlar nereden oy kullanacağını YSK nın sitesi üzerinden öğrenebilecek

Özgür Adımlar
Oy kullanma yerinizi buradan öğrenebilirsiniz.
 
16 Nisan 2017 Anayasa değişikliği halk referandumu yaklaşırken vatandaşların en çok merak ettiği soruların başında 'nerede oy kullanacağım?' sorusu geliyor. 10 Mart 2017 tarihi itibariyle seçmen listesi kesinleşti. Vatandaşlar oy kullanacakları yeri seçmen sandığı sorgulaması yaparak internet üzerinden öğrenebilecek.
 
YSK tarafından yapılan duyuru da vatandaşların oy kullanacağı yeri Yüksek Seçim Kurulu (YSK)'nın resmi sitesi üzerinden öğrenebilecek. Ayrıca e-devlet sistemi üzerinden giriş yapan vatandaşlar kurumlar içerisinden YSK'yı seçtiği takdirde e-devlet kapısı üzerinden de direkt seçim sandığını öğrenebilecek. YSK'nın oy kullanma yerini sorgulama için verdiği link yoğunluk nedeniyle çok zor açıldığı için vatandaşlar seçmen sandığı sorgulama ekranına ulaşmakta güçlük çekiyor. kamugundem.com olarak vatandaşların YSK tarafından verilen http://ysk.gov.tr/ysk/secmen/secmen.html adresine daha kolay ulaşımını sağlamak amacıyla tek tıkla doğrudan giriş linkini haberimizde paylaşacağız. 
 
Yurt içi Seçmen Sorgulama
Vatandaşların nerede oy kullanacağını öğrenmek için sadece e devlet kapısına giriş yapması yeterli iken YSK'nın resmi sitesi üzerinden eski kimlik ile sorgulama yapmak için ihtiyacı olan bilgiler; Nüfusa Kayıtlı Olduğu İl, T.C. Kimlik Numarası, Nüfusa Kayıtlı Olduğu Sıra No, yeni kimlikle;  T.C. Kimlik Numarası, Sıra No'yu bilmek yeterli olacak.
 
YSK Yurt içi Seçmen sorgulama sayfasına giriş yapmak için TIKLAYINIZ
 
Yurt Dışı Seçmen Sorgulama
 
Yurt dışında ikamet eden vatandaşlarda aynı şekilde seçmen sorgulaması yapabilecek. Gurbetçi vatandaşların sorgulama yapacağı sayfa ise farklı olarak oluşturuldu. Yurt dışında ikamet eden vatandaşlar da referandum seçimlerinde seçmen sorgulaması yapmak için yurt içindeki vatandaşlarla aynı bilgileri kendileri için açılan sayfaya girecek.
 
YSK Yurt Dışı Seçmen sorgulama sayfasına giriş yapmak için TIKLAYINIZ
 
YSK Seçim Takvimine göre 10 Mart'ta Seçmen Listeleri Kesinleşti
 
YSK tarafından hazırlanan referandum seçim takvimi resmi gazetede mükerrer sayıda yayımlandı. Yayımlanan takvime göre referandumun resim olarak başlama tarihi 16 Şubat 2017 Perşembe günü oldu. Ayrıca seçmen kütüklerinin kesinleşeceği tarih ise 10 mart 2017 Cuma olarak açıklandı. Türkiye dışında yaşayan vatandaşlar ise oylarını 27 Mart ve 9 Nisan tarihleri arasında kullanabilecekler.
 
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor ki; vatandaşlar "hangi sandıkta oy kullanacağım?", "nerede oy kullanacağım?" sorularının cevabını e- devlet, yani www.turkiye.gov.tr üzerinden "YSK seçmen sorgulama" ekranı üzerinden sorgulayabilecekleri gibi, 10 Mart 2017 tarihinden önce bu sorgulamayı yapamayacaklar. Yani sandıkların seçmen listeleri 10 Mart 2017'de kesinleşecek. Bu tarihten itibaren aşağıda verdiğimiz link üzerinden oy kullanacağınız sandığı sorgulayabilirsiniz.
 
YSK referandum seçim takvimi
 
18 Şubat 2017: Bu tarihte muhtarlıkla askı listelerini saat 08:00'da çıkaracak. Tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlüleri kapsayan listelerde güncellenerek askıya çıkarılacak ve itiraz süreci başlatılacak. Yurt dışında yaşayanlar ise itirazlarını YSK'nın resmi sitesi olan www.ysk.gov.tr üzerinden yapacak. Ayrıca seçmenler bu tarihten itibaren YSK'nın resmi sitesi üzerinden hangi sandıktan oy kullanacağını sorgulayabilecek. Sorgulama sayfasına üstteki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.
 
26 Şubat 2017:  Bu tarihte muhtarlıklardan vatandaşların ve tutuklu ve hükümlülerin askı listeleri kaldırılacak ve itirazlar için son tarih yine 26 Şubat olacak. İtirazlar için son başvuru saati ise 17:00 olarak belirlendi. Seçmen kayıtlarının sorgulanmasına YSK resmi sitesi www.ysk.gov.tr üzerinen devam edilebilecek.
 
10 Mart 2017: Yurt dışında yaşayan vatandaşlar için seçmen kütükleri bu tarihte kesinleşmiş olacak. Yurt içinde seçmenlerin hangi sandıkta oy vereceği 10 Mart'ta kesinleşecek. Yurt dışındaki seçmenler için ise yer, tarih ve temsilcilik bilgileri "www.ysk.gov.tr" adresinden ilan edilmiş olacak.
 
11 Mart 2017: Halk oylamasında kullanılacak birleşik oy pusulaları basılacak, basımı tamamlandıkça plan dahilinde dağıtılacak. Gümrük kapılarında kullanılacak araç ve gereçler ilgili seçim kurullarına gönderilmeye başlanacak.
 
18 Mart 2017: İlçe seçim kurulunun siyasi parti üyelerince sandık kurulu başkan adaylarına ilişkin listelerin ilçe seçim kuruluna verilmesinin son günü. (15:00) İlçe seçim kurulu başkanı ve ilçe seçim kurulunun siyasi parti üyeleri tarafından önerilen başkan adayları arasından ad çekilerek sandık kurulu başkanlarının belirlenmesi ve SEÇSİS’e girilmesi.
 
19 Mart 2017: Yurt içi sandık kurullarında yer alacak üye listelerinin siyasi partiler tarafından verilmesinin son günü.
 
23 Mart 2017: Yurtiçi sandık kurullarının teşkiline karşı yapılan şikayetlerin ilçe siçim kurulunca karara bağlanmasının son günü.
 
24 Mart 2017: İlçe seçim kurullarınca miting alanlarının belirlenerek siyasi partilere duyurulmasının son günü.
 
27 Mart 2017: Gümrük kapılarında ve yurt dışı temsilciliklerinde oy verme işlemine başlanacak.
 
30 Mart 2017: TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin radyo ve televizyonda propaganda başvuruları ve propaganda sırasının belirlenmesi için kuraya katılacak temsilcisi ile TRT temsilcilerinin YSK’ya bildirilmesinin son günü olacak. Konuşma yapmayı dilemesi halinde, Cumhurbaşkanının yapacağı konuşmalar için yayın zamanı ve sırası tespit edilecek.
 
31 Mart 2017: Başvuran siyasi partilerin radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için YSK tarafından ad çekilecek.
 
9 Nisan 2017: Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemi sona erecek. Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak. Radyo ve televizyon propaganda konuşmalarına başlanacak.
 
12 Nisan 2017: İlçe seçim kurulu başkanlıklarınca malzeme torbaları sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek.
 
15 Nisan 2017: Seçim propagandası saat 18:00’de sona erecek.
 
16 Nisan 2017: Oy kullanma günü.
 
Kaynajl: kamugundem.com
Marmara Göz

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Bekirpaşa kavşağında kaza
1 / 15
Murat Optik

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Green Garden