Memur ve memur ekmeklilerinin odaklandığı 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, oransal kısımda anlaşma sağlanamadığını ve Hakem Kuruluna gidileceğini belirtti.
Memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri 1 Ağustos itibarıyla başlamıştı.
Toplu Sözleşme için memur ve emeklilerinin maaş zam oranlarına ilişkin hükümetin daha önce yaptığı iki teklif kabul görmemişti.
Kamu işveren heyeti, çalışma takvimine göre 22 Ağustos'ta Toplu Sözleşme için hükümetin üçüncü teklifini açıklayacaktı.
Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur ve memur emeklisi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleşecek toplantının ardından açıklanacak üçüncü teklifi bekliyordu.
Kamu İşveren Heyeti ile Memur-Sen arasında gün boyu dolaylı süren pazarlıkların ardından, sürenin bitimine saatler kala Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve yetkili sendikaların genel başkanları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına geldi.
"Oransal kısımda anlaşma sağlayamadık"
Kamu İşveren Heyeti ile Memur-Sen arasında anlaşma sağlanamadı. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, zam oranında anlaşma sağlanmadığını şu sözlerle duyurdu:
7. Dönem Toplu sözleşmede oransal kısımda anlaşma sağlayamadık. Hakem Kuruluna gideceğiz. Ama genel toplu sözleşmeye ilişkin oransal zammın dışındaki kısımlarda önemli başlıklarda kazanımlar olduğu gibi, 11 hizmet kolunda da toplu sözleşme mutabakatla sonuçlandı. Onun için hayırlı uğurlu olsun.
"Çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik"
Kısmi uzlaşmayla 11 hizmet kolunda imza attıklarını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise kararın tüm kamu görevlilerine, ailelerine ve emeklilerine hayırlı olması temennisinde bulundu.
Bakan Işıkhan, "Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye Yüzyılı'na yakışan bir süreç içerisinde çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik." dedi.
2024-2025 Toplu Sözleşme için yapılan zam oranı teklifleri
Toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon olarak yer alan Memur-Sen, 2024 için üçer aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istemişti. Konfederasyon, 2025 için ise altışar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmişti.
Hükümet ise 2024 için ilk 6 ayda yüzde 15, ikinci altı ayda yüzde 10, 2025 için ilk altı ayda yüzde 6 ve ikinci altı ayda yüzde 5 teklif etmişti.
Taraflar 11 hizmet kolunun tamamında anlaştı
Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın yer aldığı bakanlıktaki görüşme sonunda Kamu İşveren Heyeti ile Memur-Sen, 2024 ve 2025'teki zam oranında uzlaşamazken, taraflar 11 hizmet kolunun tamamında anlaşma sağladı.
Yalçın'ın konuyla ilgili açıklamalarından başlıklar şu şekilde:
"Genele ilişkin uzlaştığımız maddeler var"
11 hizmet kolunda 128 adet yeni ve revize madde var. Yani ilave kazanımların oluştuğu madde var. 291 toplam hizmet kolu, 50 tane de genel olmak üzere toplam 341 maddenin olduğu bir kazanım skalası...
Memurlar açısından önemli bir süreç. Toplu sözleşme masası en önemli sosyal diyalog mekanizması, en önemli çözüm merkezi.
Genele ilişkin uzlaştığımız ama hakeme gidecek olan hükümler var, oransal kısımda uzlaşamadığımız için. Bakanlıkla ortak uzlaşı içerisine aldığımız kısımda şeflerin, müdürlerin, mühendislerin, şube müdürlerinin, mimarların, veteriner hekimlerin, müdür yardımcılarının, tabip dışı sağlık personelinin, tekniker, teknisyen gibi bir unvandaki arkadaşımızın da bu anlamda toplu sözleşme hükmünde gözletildiği başlıklar var.