Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
ÇAĞRI OTOMOTİV
Toprak Turizm

Korona kan stoklarını eritti

30-04-2020 12:47:17 - TÜRKİYE
Korona kan stoklarını eritti

Koronovirüsle mücadele kapsamında alınan sokağa çıkma ve kısıtlama kararları kan bağışı oranlarında önemli düşüşe sebep oldu.

Hardal Burger Akyazı
Kızılay’ın kan stoklarının 100 bin üniteden 30 binlere kadar düştüğünü açıklayan Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, özellikle onkoloji, talasemi ve lösemi hastaları için acil kan ihtiyaçları olduğunu kaydederek yurttaşlara kan bağışı çağrısı yaptı.
 
Dr. Kınık, “Normalde günlük 5 bin ünite kan toplarız ama şu an 2 bin - 2 bin 500 gibi kan topluyoruz. Yurttaşların kan bulma sorunu yaşamaması için Kızılay’ın stoklarının artırılması gerek” dedi.
 
KIZILAY’DAN SMS
 
Koronavirüs döneminde uçuşların kısıtlanmasının da kendilerini etkilediğini anlatan Kınık, “Özellikle THY her gün bizim kanlarımızı taşırdı. Onlar kesilince bu şehirler arası dayanışma da ortadan kalktı” dedi.
 
Sokağa çıkma yasağında bağışçılarının kendilerine Kızılay’dan gelen SMS’i güvenlik güçlerine göstererek kan bağışı için ilgili merkezlere gidebileceğini kaydeden Kınık “Bu bir milli dayanışmadır. Kızılay mobil TIR’lar ve otobüslerle şehir meydanlarında kan almaya devam ediyor. Kızılay’ın kanver.org sitesi üzerinden vatandaşlarımız randevu da alabilirler ve gittiklerinde beklemeden işlemleri yapılabilir” diye konuştu.
 
Koronavirüs nedeniyle yurttaşların kan bağışına ilişkin kaygılarının olduğunu anlatan Kınık, “Bu kaygılar yersiz. Hastalığın kan yoluyla bulaşmadığını, damlacık yolu enfeksiyonuyla bulaştığını biliyoruz. Kan vermenin herhangi bir şekilde korona bulaşması gibi olumsuz bir etkisi yok” dedi.
 
ÇAĞDAŞ DEĞİL
 
Sokağa çıkma yasağı günlerinde acil ameliyatlarda kan bulma sıkıntıları yaşandığı konusunda şikâyetler olduğunu anımsattığımız Kınık, “Bazı kan ürünlerinde, hastanelerin zamanında talep etmemesi gibi sebeplerden aksaklıkların olduğunu ben de duyuyorum.
 
Bu durumda hemen müdahale ediyoruz. Yılda yaklaşık 3 milyon ünite kan ve 9 milyon ünite kan bileşenini alıp Türkiye çapında 1300 civarında hastaneye her gün ulaştırıyoruz.
 
Ameliyat olacak hasta yakınlarına sıkıntıları varken ‘gidin kan bulun’ demek çok çağdaş bir yaklaşım değil” diye konuştu.
 
PLAZMA ARAMAYIN
 
Sosyal medyadan plazma aranmasına gerek olmadığını kaydeden Dr. Kerem Kınık, Sağlık Bakanlığı ile koordineli çalıştıklarını ve ihtiyacı olan hastalara gerekli immun plazma bileşenlerinin gönderildiğini söyledi.
Güven Yapı

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Yasin D. 4 yıl önce2020-05-01 00:23:56

Birde kan verene korona testi yaparsanız eminim ki fazlasiyle donor bulacaksınız yine. Saygılar.

0
-0
Yasin D. 4 yıl önce2020-05-01 00:21:48

Hep veriyordum. Kandan bulaşmadığını biliyorum. Ama şu dar otobüse girip, yatıp, kan verip, riske girmek istemiyorum. Mikro damlacıkları 15 dakika havada kalabiliyor, koltukları ve diğer eşyaları başkanlar tarafından da dokunuyor.... Daha düzgün, geniş, temiz havaolane, gerekirse açık havada alın.

0
-0
Osman 4 yıl önce2020-04-30 14:33:21

Akyazıya nezaman geliyor bilgi alabilirmiyiz

0
-0
Ekrem dertli 4 yıl önce2020-04-30 14:01:40

Insanlar da korku var iletişime geçilse de kızılay da evden kan alsanız daha faydali olur diye düşünüyorum

0
-0
Başkan Yüce bu sözlerle veda etti
1 / 15
İstanbul Outlet

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Green Garden