YÖNYAP YAPI
Batakköylü Düğün Salonu

Hamsinin faydaları neler

17-09-2019 11:00:11 - TÜRKİYE
Hamsinin faydaları neler

Balık sezonunun açılmasıyla birlikte sofraların vazgeçilmez lezzeti olan hamsiler taze taze alınmaya başlandı.

Hardal Burger Akyazı
Balık pazarlarının en çok satılan ürünü olan hamsi tam bir şifa deposu. Hem lezzeti hemde besin değeri ile sıkça tercih edilen hamsinin bir faydası daha ortaya çıktı.
 
Tavasından buğlamasına, ızgarasından mangalına ve pilavına kadar çok farklı şekilde tüketilen hamsinin faydaları saymakla bitmiyor. Karadenizlilerin vazgeçilmezi hamside, yüksek miktarda sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum, iyot ve fosfor bulunuyor. Uzunluğu 10-12 cm hamsinin vücudu ince pullarla kaplıdır. Sırtı canlıyken yeşil, ölürken mavi ve bayatken ise siyahlaşır. Peki hamsinin faydaları nelerdir? Hamsi pişirirken nelere dikkat etmek gerekir? İşte hem lezzeti hemde besin değeri ile sıkça tercih edilen hamsi hakkında merak edilenler...
 
HAMSİNİN FAYDALARI NELER?
Kalp krizi ve felç riskinden korur
Kalp ve damar sağlığına iyi gelir
Kan basıncının düzenler
Gözlerin gelişme duygusunu geliştirerek bulanık görmeyi ve gözde oluşacak
katarağı engelliyor.
Kansızlığın önler
Çocuklar ve gençler için büyüme ve gelişmede etkili olur
Migren ve depresyona karşı savaşır
Sinir sistemini destekler
Hafızanın güçlendirir kemik sağlığına iyi gelir
Saç ve cilt sağlığında etkili olur
 
HAMSİYİ KILÇIĞI İLE BİRLİKTE YENİR Mİ?
Omega 3 ve kalsiyum nedeniyle kemik sağlığı için önemli bir kaynak olan hamsi ve istavriti kılçığı ile tüketmek daha yararlı. Balığın içindeki iskelette bulunan kalsiyum kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Kılçık bakımından en küçük ve çiğnenebilen balık ise hamsidir.
 
HAMSİDE BULUNAN VİTAMİNLER VE MİNARELLER
Karadeniz Bölgesi'nde yaşayan insanların en ideal besin maddesi olan hamsinin yağda eriyen A ve D vitaminleri yönünden oldukça zengindir. Kas ve karaciğeri B, B1 (Tiamin), B2 (Riboflavin), Nikotinikritasit, B6 (Pridoksin), Pantotenikasit, B12 (Kobalamin) ve D vitaminleri için önemli bir kaynaktır.
 
HAMSİNİN BESİN DEĞERİ
100 gram hamsinin sadece 130 kalori olduğu ve yüksek oranda protein ihtiva ettiği göz önüne alındığında hamsi çok lezzetli bir diyet yemeği olarak düşünülebilir. Zira hamsinin kendi yağı sadece yüzde 5’tir ve omega-3 gibi vücut için son derece faydalı yağlardan oluşmaktadır. Hamsi kalori açısından incelendiğinde pişirilme yöntemlerine ve ilave edilen malzemelere göre değişiklik gösterir: Fırında buğulama yöntemiyle pişirilen 100 gram hamsi 80 kcal 100 gram hamsi tava 680 kcal Hamsi füme 97 kcal Hamsi pilav ise 334 kcal içerir.
 
TAZE HAMSİ NASIL ANLAŞILIR?
Taze hamsi şu özelliklere sahip olmalı; Öncelikle gözler saydam, parlak ve içeriye çökmemiş, solungaçlar parlak kırmızı renkte olmalı, balık suya bırakıldığında dibe çökmemeli, pulları parlak ve gergin olmalı. Elinize aldığınızda kuyruğu sert durmalı, parmakla bastırdığınızda bir çukur oluşmamalı.
 
HAMSİ NASIL PİŞİRİLMELİDİR?
Hamsiyi pişirirken haşlama ve yemeklere katılması daha fazla fayda sağlıyor. Hamsinin kızartılması durumunda faydasının yağına gitmesinden dolayı etkisi azalır. Hamsi tuzlanmadan ve taze şekilde tüketilmesi halinde daha fazla yarar sağlar. Kolay sindirildiği için yedikten sonra herhangi bir ağırlık çökmez. Sağlıklı yaşamak istiyorsanız haftada en az bir porsiyon balık yemeniz şart.
 
Kaynak: Haber7
Ürdüç
Hamsinin faydaları neler
Akgün Restoran Çorba
Hamsinin faydaları neler

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Sokak köpeği altın ve paraların olduğu çantayı böyle götürdü
1 / 15
Yıldız Oyun Gezegeni

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Networks