Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
YÖNYAP YAPI
Batakköylü Düğün Salonu

Cuma hutbesinin konusu: Kul ve kamu hakkı

14-10-2022 09:35:06 - TÜRKİYE
Cuma hutbesinin konusu: Kul ve kamu hakkı

Diyanet İşleri Başkanlığınca Türkiye'deki 81 ilde okunacak olan Cuma hutbesinde bu hafta, "Kul ve Kamu Hakkı" ele alınacak.

Hardal Burger Akyazı
Tüm illerde cuma namazını idrak etmek üzere camilere gidecek olan Müslümanlara kıymetli bilgilerin aktarıldığı Cuma Hutbesinde; İslam’ın din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin bütün insanların haklarını kutsal ve dokunulmaz kabul ettiği vurgulanarak, "Her alanda ve her şartta adaletli olmayı, hakkı üstün tutmayı, helal-haram hassasiyeti gözetmeyi emreder." ifadeleri kullanıldı.
 
"Kul ve kamu hakkına riayet, imanın gereğidir"
 
Cuma Hutbesinin metni ve konusu:
 
"Yüce dinimiz İslam, din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin bütün insanların haklarını kutsal ve dokunulmaz kabul eder. Her alanda ve her şartta adaletli olmayı, hakkı üstün tutmayı, helal-haram hassasiyeti gözetmeyi emreder. Kul ve kamu hakkına riayet etmeyi, haksızlığın ve zulmün karşısında yer almayı öğütler.
 
Hayatımızın tamamını kuşatan sorumlulukların başında kul hakkı gelir. Kul hakkına riayet etmek, Cenâb-ı Hakk’a olan imanımızın gereğidir.
 
"Cana, namusa, şeref ve haysiyete dil uzatmak kul hakkıdır"
 
Müslüman, kul hakkı konusunda son derece hassastır. İnsanların canına kast etmenin, namusuna, şeref ve haysiyetine dil uzatmanın kul hakkı ihlali olduğunun bilincindedir.
 
"Dijital mecrada da olsa gıybet yapılmamalı iftira atılmamalı"
 
Müslüman, gerek gerçek hayatta gerekse dijital mecralarda gıybet etmez, laf taşımaz, dedikodu yapmaz, yalan söylemez, iftira atmaz. İnsan onurunu rencide edecek, yuvalar yıkacak her türlü söz ve davranıştan sakınır. Hakkında kesin bilgiye sahip olmadığı konularda konuşmaz.
 
"Müslüman'ın en temel özelliği, hakka duyarlılıktır"
 
Hak duyarlılığı Müslüman’ın en temel özelliğidir. O, ana-baba hakkını gözetir. Eşine ve çocuklarına iyilikle muamele eder. Akraba ve komşularının hukukuna riayet eder."
Akgün Restoran Çorba

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Muittin HUTBEDEUYUR 2 yıl önce2022-10-15 02:08:40

Diyanet Kamunun millete karşı yaptığı israfı konuşamaz çünkü DİB başkanı bile kaç milyonluk arabaya biniyor diyanet dini anlatmak yerine hükümetin probogandasını yapıyor

0
-0
Konuralpli 2 yıl önce2022-10-14 21:34:25

Evet çok güzel bir hutbe. Doğru söylüyor kamu hakkı. Bu kamu hakkına belediyenin aracıyla kendi özel işine gitmek de girer mi? Torpilin yoksa senin gibi liyakat sahibi birinin yerine torpili olan ama elinden bir iş gelmeyenin getirilmesi de girer mi? Bir tane özel kalem varken bir sekreter yetecekken her birimin müdür yardımcısına bile özel kalem aramakta girer mi? Kendi partinizde diye belediyede de ise girmek girer mi? Üç arabayla dolaşmak girer mi?

0
-0
Misafir 555 2 yıl önce2022-10-14 19:34:22

Hocam kul hakkı konusunda, mesela kendi bakanlığına malzeme satan bakan hakkında bir şey dediniz mi ?

0
-0
Akyazılı 2 yıl önce2022-10-14 16:17:39

Kul hakkından bahsediliyor ben anlamıyorum israf var su gibi.. Herşey ateş. Pahası geçinemiyen çok... Töğbe yöğbee

0
-0
hakan duran 2 yıl önce2022-10-14 15:45:06

hutbeyi okuduk cumaya gitmeye gerek kalmadı

0
-0
Bekirpaşa kavşağında kaza
1 / 15
Yakıcı Garden

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Green Garden