Çetinler Kereste İnşaat Akyazı
Toprak Turizm

Çocuk istemeyen eş kusurlu sayıldı

24-04-2021 13:38:34 - TÜRKİYE
Çocuk istemeyen eş kusurlu sayıldı

Yeni evlenen çiftlerde karşılaşılan çocuk istememe tartışmaları Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin çok konuşulacak emsal kararıyla yeni bir boyut kazandı.

Özgür Adımlar
Bir süredir geçimsizlik yaşayan çift, Aile Mahkemesi’ne müracaat ederek boşanmak istedi. Tarafları eşit kusurlu bulan mahkeme; erkeğin davasının kabulü ile tarafların boşanmalarına karar verildi. Davacı - karşı davalı erkeğe kusur olarak yüklenilen vakıalar istinaf kanun yoluna başvurulmadığından kesinleşti. Davalı - karşı davacı kadın, kusur belirleme yönünden kararı temyiz edince devreye Yargıtay 2. Hukuk Dairesi girdi.
 
"ÇOCUK İSTEMEYEN ERKEK AĞIR KUSURLUDUR"
 
Yargıtay’ın kararında şöyle denildi: “Erkeğin kesinleşen kusurlu davranışları yanında ‘Kadından ortak çocuk istemediği’ anlaşılmaktadır. Gerçekleşen bu duruma göre boşanmaya sebep olan olaylarda davacı erkeğin davalı kadına oranla daha ağır kusurlu olduğunun kabulü gerekirken, tarafların eşit kusurlu olduklarının kabul edilmesi doğru olmayıp bozmayı gerektirmiştir. Türk Medeni Kanunu’nun 174/1-2 maddesi, boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan tarafın, kusurlu olandan maddi ve manevi tazminat isteyebileceğini öngörmüştür. Evlilik birliğinin sarsılmasına sebep olan olaylarda tazminat isteyen davalı kadının ağır ya da eşit kusurlu olmadığı, bu olayların onun kişilik haklarına saldırı teşkil ettiği anlaşılmaktadır.
 
"MADDİ VE MANEVİ TAZMİNATA HÜKMEDİLMİŞTİR"
 
O halde mahkemece, tarafların sosyal ve ekonomik durumları, tazminata esas olan fiilin ağırlığı ile hakkaniyet kuralları dikkate alınarak davalı kadın yararına uygun miktarda maddi ve manevi tazminata hükmedilmesi gerekirdi. Hatalı kusur belirlemesinin sonucu olarak yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve kanuna aykırı olup bozmayı gerektirmiştir. Tarafların gerçekleşen sosyal ve ekonomik durumlarına, nafakanın niteliğine, günün ekonomik koşullarına göre davacı kadına verilen yoksulluk nafakası azdır. Mahkemece Türk Medeni Kanunu’nun 4. maddesindeki hakkaniyet ilkesi de dikkate alınarak daha uygun miktarda nafakaya hükmedilmesi gerekir. Bu yön gözetilmeden yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve kanuna aykırı olup bozmayı gerektirmiştir. Mahkeme kararının bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir.”
Marmara Göz

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Nihat 3 yıl önce2021-05-05 21:04:50

YARGITAY KARARI: ÇOCUK İSTEMEYEN ERKEK VEYA KADIN AĞIR KUSURLUDUR. NOKTA.

0
-0
Hasan 3 yıl önce2021-05-05 21:02:18

Evlilik iki seven arasında olur. Sonra çocuklarla çoğalır. Çocuk evin neşe kaynağıdır. Erkek veya kadın çocuk istemiyorsa EVLENMESİN . Karşıdakini üzmesin. Mahkemenin verdiği kararı destekliyorum. Olması gereken kararı almıştır..

0
-0
Vatandaş Kemal 3 yıl önce2021-04-24 19:40:55

Ben de çocuk istemiyorum. Ne yani evlendiğim zaman bu bir boşanma ve tazminat gerekçesi mı olacak yani? Eleştiriyorum bu kararı. Benimle.evlenmek isteyen eş adayları da bunu göz önünde bulundursunlar.

0
-1
PFDK Sakaryaspor'un cezasını açıkladı
1 / 15
Murat Optik

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

10 K Grup