Törende konuşan Uraloğlu, katma değer üreten, yüksek teknolojili ve özgün tasarımlı ürünlerle küresel pazarda yer edinmiş bir Türkiye olmanın önünde hiçbir engel olmadığını ifade etti. Tüm projelerde ‘yerlilik ve millilik’ hususunu ön planda tuttuklarını ifade eden Bakan Uraloğlu, ayrıca kamu ve özel sektör bazında raylı sistem araçları ihtiyacının belirlenmesine yönelik yaptıkları çalışmalarda 2035 yılına kadar Türkiye’nin ihtiyaçlarını belirlediklerini ve verimli bir işletmecilik için ihtiyaç duyulan kaynağın 22,6 milyar euro olduğunu bildirdi.
Uraloğlu, Türkiye’nin saatte 160 kilometre hıza sahip ‘Yeni Sakarya’ ismini verilen ilk ‘Milli ve Yerli Elektrikli Tren Seti Projesi'nde iki prototip setin tamamlanarak hizmete sunulduğunu, seri üretime başlandığını ve 2030 yılına kadar bu tren setlerinin sayısını 56’ya tamamlamayı planladıklarını kaydetti.
"Milli ve Yerli Elektrikli Hızlı Tren Seti Projesi'nde tasarım çalışmalarında sona gelindi"
Saatte 225 kilometre hıza sahip ‘Milli ve Yerli Elektrikli Hızlı Tren Seti Projesi'nde de tasarım çalışmalarında son aşamaya geldiklerini ifade eden Uraloğlu, “2024 yılında prototip üretimin tamamlanmasını planlıyoruz” diye konuştu.
“Eskişehir 5000 Milli Elektrikli Anahat Lokomotifi Projesi’nde de prototip imalatını tamamlayarak raylara indirdik” diyen Uraloğlu, milli banliyö tren seti prototip araç üretimi çalışmalarının da devam ettiğini bildirdi. Uraloğlu, “Milli tren vizyonu ile milli banliyo ve hızlı tren projesinde cer motoru, cer konvertörü ve tren kontrol yazılımını da TÜBİTAK-RUTE ile birlikte TÜRASAŞ markalı olarak geliştiriyoruz. Artık ASPİLSAN tarafından yüzde 51 yerlilik oranıyla üretilen ilk ihtiyaç aküsü bataryalarına sahip metro araçları da kullanacağız” açıklamasında bulundu.
Bakan Uraloğlu, beraberindeki heyetle birlikte sürücüsüz yerli metro setini inceleyerek, çalışmalarla ilgili bilgi de aldı.