ÇAĞRI OTOMOTİV
Batakköylü Düğün Salonu

Mısır üreticileri tepkilerini dile getirdi

30-09-2019 15:30:28 - SAKARYA
Mısır üreticileri tepkilerini dile getirdi

Mısır hasatının başlamasından sonra mısır fiyatlarındaki düşüşlere ve mısır ithalatına Tarım Bakanlığınca izin verilmesine üreticilerden tepki geldi

Hardal Burger Akyazı

Sakarya Ziraat Odaları tarafından düzenlenen basın toplantısına Sakaryadaki Tarımsal Örgütlerin Başkan ve Yöneticileri, Siyasi Partilerden Milliyetçi Hareket Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, İyi Parti, Saadet Partisinin İl Başkanları ve yöneticileri, Sakarya Muhtarlar Derneği Başkanı ve muhtarlar ile çok sayıda mısır üreticisi katıldı.

Mısır üreticileri adına açıklama yapan BAYRAKTAR yaptığı konuşmada,


“Sakarya İlindeki Ziraat Odalarımız ve mısır üreten çiftçilerimizle birlikte hasat başlamadan önce 08 Ağustos 2019 tarihinde yine bir mısır tarlasında üreticilerimizin taleplerini ve beklentilerini kamu oyuyla, sektörün içinde bulunan Tarım Bakanlığı, TMO, sanayici, tüccar ve bütün aktörlerle paylaşmak amacıyla bir basın toplantısı düzenlemiştik. Çiftçisiyle, Tüccarıyla, Sanayicisiyle herkesin kazanacağı bir hasat dönemi beklediğimizi ifade etmiştik.

Ancak basın toplantımızdan 2 gün sonra Tarım Bakanımız tarafından açıklanan TMO’nun 14 rutubet 1150 TL/Ton fiyatı üreticilerimizde büyük bir hayal kırıklığı oluşturdu. Bir önceki yıla göre üretim yapmak için aldığımız bütün girdiler %70 ile %100 arasında artarken taban fiyatın %21 oranında arttırılması üreticimizi son derece üzmüş ve tepkisine sebep olmuştur.

Serbest piyasadaki alıcı durumunda olan sanayici ve tüccarların daha iyi bir fiyatla piyasaya girerek alım yapması beklenirken onlarında TMO’nun açıkladığı fiyatı fırsat bilerek alım yapmaya başladığına şahit olduk.

Bölgemizin mısırı rutubetli olduğu için 30 rutubet mısır fiyatları serbest piyasada kesintiler düşüldükten sonra net 840 TL/ton ile 850 TL/ton fiyat aralığında başladı. Sonraki günlerde TMO’nun ilimizde alım yapmaması neticesinde üreticinin tamamen serbest piyasaya mahkum edilmesiyle fiyatlar her iki günde bir düşürülerek bugün itibari ile 30 rutubet mısır için 800 TL/ton’a gerilemiştir.

Sakarya piyasasında en büyük mısır alıcısı konumundaki sanayi kuruluşunun üreticinin piyasaya hızlı ürün sürmesini fırsat bilerek böyle acımasızca bir alım politikası izlemesini kınıyoruz. Bunun dışında bir çiftçi kuruluşu olan Tarım Kredi Kooperatifleri yem fabrikasının da hasat başlangıcında 30 rutubet için net 817 TL/ton fiyatı da üreticilerimizi büyük bir hayal kırıklığına uğratmıştır. Üreticilerimizden gelen tepkiler ve Ziraat Odalarının girişimleri sonucunda bugün itibari ile fiyat 30 rutubet için 838 TL/ton’a çıkarılmıştır.

Bu oluşan fiyatlarla üreticimizin üretimde kalması mümkün değildir. Bir önceki yıla göre artan girdi maliyetlerine rağmen fiyatların geçen yıldan daha düşük olması üreticimizi mısır üretiminden uzaklaştıracaktır. Çiftçinin anayasal meslek örgütünün Yöneticileri olarak uyarıyoruz. Bu şartlar altında mısır üreticisi üretim yapamaz. İnadına üretim yapanlarda 2 yıl içerisinde borçlarını ödeyemez hale düşeceklerinden icralarla karşı karşıya kalıp mısır üretim alanlarını satmak zorunda kalacaklardır.

Sakarya İlindeki Ziraat Odası Başkanları olarak mısır üreticimizin içinde bulunduğu zorlukları ve taleplerimizi Sakarya İlindeki Mecliste Milletvekili bulunan bütün Siyasi Parti İl Başkanlıklarını ziyaret ederek onlara aktardık. Sorunlarımızın çözümüne yönelik gerek fiyat istikrarının sağlanması gerekse desteklerin arttırılması yönündeki çözüm önerilerimizi kendilerine ilettik.

Türkiye Büyük Millet Meclisinde de Milletvekilleri Marifetiyle mısır üreticisinin sesi olmalarını ve Tarım Bakanlığına taleplerimizin Siyasi Partiler yoluyla da iletilmesini talep ettik.

Ziyaret ettiğimiz bütün Siyasi Parti İl Başkanları mısır üreticisinin yanında olduklarını, sorunların çözümüne yönelik her türlü mücadeleyi vereceklerini beyan ettiler. Bu vesileyle kendilerine de mısır üreticileri adına teşekkür ediyoruz.

Bugün toplantımıza katılan ve sesimizi kamuoyuna duyuracak olan yazılı ve görsel basınımız aracılığıyla Sakarya da en büyük alıcı konumunda bulunan sanayi kuruluşuna çağrıda bulunuyorum. Üreticinin mağduriyetini fırsata çevirmek amacıyla uyguladığınız fiyat politikasına artık son verin. Serbest piyasa koşulları adı altında arz talep dengesine göre hareket ediyoruz diyerek her gün fiyat düşürerek üreticinin ürününü değerinin altında almayı bırakın. Daha çok para kazanacağız diye insafsızca hareket ederek üreticimizin ahını almayın.

Tarım Bakanlığımıza ve TMO’ya da buradan çağrıda bulunmak istiyorum. 14 rutubet mısır için açıkladığınız alım fiyatını yukarı yönlü revize edin. 14 rutubetin altındaki 28 rutubete kadar aldığınız mısırlarda rutubet aralıklarının fiyatını serbest piyasadaki alıcıların seviyesine getirin. Bunları yapın ki mısır üreticisi arkasında devletinin olduğunu hissetsin ve panik halinde hasat yaparak serbest piyasa alıcılarının keyfiyetine mahkum olmasın.

Tarım Bakanlığımız tarafından uygulamaya konulan 2 yıl üst üste mısır üreten çiftçilerimize 3’üncü yılda mısır ekmeleri halinde destek verilmeyeceğine ilişkin uygulamanın da kaldırılmasını istiyoruz. Sakarya ilindeki mısır üretim alanları Türkiye’nin en kaliteli mısırının üretildiği ve Bakanlıkça da mısır üretiminin teşvik edildiği alanlardır. Bu alanların önemli bir kısmında sulama imkanı yoktur. Dolayısıyla bu alanlar için en ideal üretim mısır üretimidir. Mısır üretimimizin ihtiyacımızı karşılamadığı 2018 yılı verilerine göre de 5.7 milyon/ton üretim yapılırken iç tüketimimizin 8.4 milyon/ton olduğu ve 2.7 milyon/ton mısır ithalatı yaptığımız göz önüne alındığında bu uygulamanın mısır üretimimizi azaltacağı, ithalatını da arttıracağı bununda ülkenin parasının yabancı ülke mısır çiftçilerine gideceği dikkatlerden kaçmamalıdır. Bu sebepledir ki mısır ekiyor diye üreticiyi cezalandıran bu uygulamadan vazgeçilmelidir.

Tarım Bakanlığı tarafından üreticimizin hasat döneminde dahilde işleme rejimi adı altında da olsa sıfır gümrüklü mısır ithalatına izin verilmemelidir. Bugün itibari ile Karasu Limanında onbinlerce ton sıfır gümrüklü dahilde işleme rejimi çerçevesinde getirilen mısırlar gemilerden boşaltılarak Ülkemize sokulmaktadır. Bakanlığımız bu uygulamaya çiftçimizin elinde mısır olmadığı dönemlerde izin vermelidir.

Tarım Bakanlığımızdan bir diğer talebimiz yaşanan fiyat istikrarsızlıkları sebebi ile oluşan üreticimizin zararını mısır pirim desteklerinin arttırılarak telafi edilmesidir.

Değerli basın mensupları, saygıdeğer hazirun kıymetli çiftçilerimiz,

Bu basın toplantısı vesilesiyle üreticilerimize de uyarılarımızı paylaşmak istiyoruz. Fiyatlar daha da düşecek diye panik halinde hasat yapmayı durdurun. Fiyatların geldiği bu düzeyde İlimizde bulunan lisanslı depoya yönelmeniz sizin avantajınıza olacaktır. Şu anda serbest piyasada 25 rutubet mısır net 885 TL/ton’dan işlem görürken, lisanslı depoya ürününüzü götürmeniz halinde 928 TL/ton’dan ürününüzü değerlendirmeniz mümkün olacaktır. Lisanslı depodaki fiyat sabit fiyattır. Düşmeyeceğinden üreticimiz için güvencedir. Malımıza sahip çıkalım nakliye külfetine katlanarak lisanslı depolarda ürünümüzü değerlendirelim.

Değerli basın mensupları ve saygıdeğer hazirun,

Ziraat Odaları olarak amacımız üreticimizin mısırını değerinden sattığı bir mısır piyasasının oluşmasıdır.

Mısır piyasasındaki sorunlar çözülsün istiyoruz.

Üreticimiz, Tüccarımız, Sanayicimiz, Ülkemiz, herkes kazansın istiyoruz.

Ancak birileri kazanırken her yıl zenginliklerinin üzerine zenginlik katarken, üreticilerimiz sömürülmesin üretti diye cezalandırılarak varlıklarını kaybetmemesini istiyoruz.

Bu gidişatın hayra alamet olmadığını başta Tarım Bakanlığımız olmak üzere sektör içerisinde bulunan bütün aktörlere duyurmak ve hatırlatmak istiyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle yaptığımız çağrının muhataplarca karşılık bulmasını diliyor, basın toplantımıza katılımınız için başta her sorunumuzda yanımızda olan, sesimizi kamuoyuna duyuran basın mensuplarımız olmak üzere, Siyasi Partilerin İl Başkanlarına ve Yöneticilerine, tüm misafirlerimize ve kıymetli çiftçilerimize ayrı ayrı teşekkür ediyor saygılar sunuyoruz.” dedi.

Toplantı mısır üreticilerininde yaptığımız bu çağrı Tarım Bakanlığında, TMO’da ve serbest piyasadaki alıcılarda karşılık bulmazsa limanda toplanalım gerekirse yolları kapatalım şeklindeki taleplerinin Ziraat Odalarına iletilmesinden sonra sona erdi.

Akgün Restoran Çorba
Mısır üreticileri tepkilerini dile getirdi
UB Group
Mısır üreticileri tepkilerini dile getirdi
Mısır üreticileri tepkilerini dile getirdi
Mısır üreticileri tepkilerini dile getirdi

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
muhsin 5 yıl önce2019-10-01 13:36:21

kim kimi duyduduyduda ne oldu gene aynı dedikleri kızım sana söylüyorum gelinim sen duy misali nedense mısırda Mısır, dünya üzerinde üretim bakımından 2. önemli tahıldır. Dünyada sadece buğday bitkisi mısır bitkisinden daha fazla üretilmektedir. Mısır ekiminin yapıldığı birçok alan (%58) gelişmiş ülkeler üzerindedir. Bununla birlikte dünya mısır üretiminin üçte ikilik kısmı iklim koşulları hemen hemen ılıman iklime sahip olan gelişmiş ülkelerde yapılmaktadır.

0
-0
atilla kır 5 yıl önce2019-10-01 12:20:27

sonuç ne olacak.sonuca bakmak lazım.dışardan mısır italatı önlenmedikçe nekadar toplanırsa toplansın vatandaş ve oda başkanları sonuç değişmicek.çifçi ezilmeye devam edecek.saygılarrr

1
-0
Serdivan'da iki genci vurmuştu, yakalandı
1 / 15
Yakıcı Garden

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Yakıcı Garden