Marmara Göz
İNOĞLU YAPI ÇELİK PREFABRİK YAPILAR
Ellidört Park

Kene popülasyonu arttı, uyarı geldi

22-04-2024 10:28:46 - SAKARYA
Kene popülasyonu arttı, uyarı geldi

Özgür Adımlar
Sakarya Veteriner Hekimler Odası eski Başkanı Mustafa Yıldız, baharın gelmesi ile kene popülasyonunda ciddi bir artış olduğunu kaydederek; "Pikniğe gidenler kene bulaşmalarına karşı, önce kendimizi sonra çocuklarımızı mutlaka piknik sonrası kontrol edelim" uyarısında bulundu.
 
Yıldız, yaptığı açıklamada, nemli ve de sıcak bir doğayla birlikte kene popülasyonun da ciddi bir artış söz konusu olduğunu belirtti.
 
Vatandaşların önlemleri vaktinde almaları gerektiğini kaydeden Yıldız; "
 
Bahar aylarında büyükbaş hayvanlara ve de küçükbaş hayvanlara gerekli iç, dış parazit ilaçlamaları yapmaları kendi menfaatleri icabıdır. Bunları yaparken de veteriner hekim kontrolünde yapılması muhtemel yanlış kullanmaları engelleyecektir.
 
Belediyelerin park alanlarını, ya da piknik alanlarını ilaçlamalarına dün olduğu gibi bugün de karşıyız. Toprağa atılan her ilaç toprak üzerinde bulunan tüm faydalı ve de zararlı tüm canlıları öldürdüğü için bu tip ilaçların kene mücadelesi için kullanılması doğru değildir. Ayrıca bu tip ilaçlar yer altı sularına geçtiği için gerek içme suları, gerekse ilaçlı sulardan beslenen tüm bitkiler, üretmiş oldukları sebzelere, meyvelere bu ilaçlar geçeceği için insan kullanımı için sakıncalıdır.
 
Kenelerin taşımış olduğu değişik hastalıklarla biz insanlardan tutunda gerek büyükbaş hayvanlar, gerekse küçükbaş hayvanların yaşamlarını sağlık yönünden maalesef ciddi olarak tehdit etmektedir. Hatta, doğada yaşayan diğer canlıları da hem sömürüyor, hem de sağlık yönünden tehdit ediyorlar.
 
Piknik zamanı başladı. Hafta sonları pikniğe gidenler kene bulaşmalarına karşı, önce kendimizi sonra çocuklarımızı mutlaka piknik sonrası kontrol edelim. Kene, varlığında en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir.
 
Ekonomik değeri olan sığır, koyun, keçi, at v.b. evcil hayvanları merada otlamaları sırasında kenelere karşı korumak için önceden ilaçlanabilir. Bunun için serbest bir veteriner hekimden alacağınız kenelere etkili bir ektoparaziter bir ilaç hayvanlarınızı ektoparazitlere karşı koruyacaktır. Hatta bu tip ilaçlar etki spektrumu en geniş olanı tercih etmek sizin ve de evcil hayvanınızın menfaatinedir.İlaçların etki alanı içine kene, bit, pire, sinek gibi parazitler girebilmektedir.
 
Bahçede ya da doğada köpeğiniz kediniz yaşıyorsa mutlaka düzenli kontrol ve de ilaçlamaları unutmayınız. Bu önlemler hem sizin için hem de evcil hayvanlarınız için sağlık yönünden önemlidir" diye konuştu.
Marmara Göz

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Dehşet anları Köpeği ezip böyle kaçtı!
1 / 15
İstanbul Outlet

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Yasin Emlak