ÇAĞRI OTOMOTİV
Toprak Turizm

Karasulu Cengiz Arslanoğlu okyanusu aşan 5. Türk oldu

30-01-2018 12:23:48 - SAKARYA
Karasulu Cengiz Arslanoğlu okyanusu aşan 5. Türk oldu

Karasulu Cengiz Arslanoğlu yelkenliyle dünya turuna çıktı. Arslanoğlu tek başına Atlas Okyanusunu geçen 5’inci Türk oldu.

Özgür Adımlar
Ünlü denizci Sadun Boro ‘Kısmet’ adlı yelkenlisiyle dünyayı dolaşan ilk Türk olmuştu (1965-1968).Sadun Boro’nun rotasını bu kez Sakarya Karasulu Cengiz Arslanoğlu (55) takip ediyor. Arslanoğlu 13 Ağustos 2017’de dünya seyahati için Karasu’dan yelkenlisiyle yola çıktı.
 
3 yıl sürecek seyahati boyunca Boro’nun rotasını izlemeyi planlayan Arslanoğlu’nun teknesinin ismi S’Boro Of Karasu. Hiçbir yardımcı seyir aleti olmadan yolculuk yapan denizciye köpeği ‘Pupa’ eşlik ediyor. Cebelitarık Boğazı’nı geçerek Atlas Okyanusu’na açılan Arslanoğlu, seyahatinin en zorlu geçişi için Kanarya Adaları’nın Las Palmas adasında hazırlık yaptı. 2 Aralık’ta girdiği adada 50 yıl önce Sadun Boro’nun yaptığı gibi teknesinin donanımını gözden geçirip bir  aylık yiyecek aldı.
 
‘Pupa’ da tarihe geçti.
 
Arslanoğlu günde 3-4 saat uyumayı göze alarak 20 Aralık’ta zorlu geçişine başladı. 4-5 bin metre derinliklerin üzerinden geçerken balinaların ve köpekbalıklarının eşlik ettiği Arslanoğlu seyir aleti kullanmadı. Sadece pusula ve sekstant (yıldızlara bakarak yön bulma aleti) kullanan Arslanoğlu, Las Palmas (Mindelo)-Barbados Adası arasındaki 2 bin deniz mili (3 bin 500 km) yolu 33 günde tamamladı. Arslanoğlu tek başına Atlas Okyanusu’nu geçen 5. Türk olarak denizcilik tarihine geçerken, can dostu Pupa ise Türk yelkenlisinde bunu başaran ilk köpek oldu. Arslanoğlu, “Sadun Boro 50 yıl önce bu seyahati yaptığında bizim için de bir hayali başlatmıştı. Onun rotasını izleyerek Türk denizciliğini tanıtmak istedim. Seyahatim boyunca sayısız fırtına atlattım, tek arkadaşım Pupa idi. 2 ay dinlenip Karayip Adaları, Panama, Galapagos üzerinden Pasifik Okyanusu geçişine hazırlanacağım” dedi.
 
‘Kendi içine yolculuk’
 
Dünya seyahatini denizden tamamlayan Türk denizcilerin sayısı şu anda 18. Atlas Okyanusu’nu tek başına geçen Türk denizci sayısı ise 5. Tolga Pamir, Özkan Gülkaynak, Erden Eruç ve Haldun Karagöz’ün ardından Cengiz Arslanoğlu zorlu geçişi tamamlayanlar arasına girdi. Tek başına dünyayı denizden dolaşan Özkan Gülkaynak, “Deniz  herkesin kendi içine yapacağı yolculuk için eşsiz bir yer” dedi. 
 
Güven Yapı

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Nafaka davasında alışılmışın dışında karar
1 / 15
BELLONA

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Yakıcı Garden