İNOĞLU YAPI ÇELİK PREFABRİK YAPILAR
Ellidört Park

İsrail Sazanı Sakarya'daki gölleri istila ediyor.

18-12-2021 21:53:43 - SAKARYA
İsrail Sazanı Sakarya'daki gölleri istila ediyor.

Türkiye'deki iş sularda olduğu gibi Sakarya'daki göllerde İsrail sazanı olarak bilinen gümüşi havuz balığının tehdidi altında.

Hardal Burger Akyazı
Sapanca Gölü, Büyük Akgöl ve Küçükboğaz Gölü’nde yapılan araştırma, doğal balık türlerinin etçil istilacı tür olan gümüşi havuz balığı (İsrail sazanı) tehdidi altında olduğunu ortaya koydu.
 
Göller başta olmak üzere iç su kaynaklarına çeşitli şekillerde taşınarak getirilen ve ekolojik dengeye zarar veren istilacı türe karşı önlem alınmazsa uzun vadede doğal balık stoklarının sürdürülebilirliği riske girecek.
 
Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı'nda doktora öğrencisi tarafından  Sapanca Gölü, Büyük Akgöl ve Küçükboğaz Gölü’nde İsrail Sazanı'na yönelik çalışma yapıldı.
 
İki yıl süren çalışmadalarda ağlarla yakalanan balıkların populasyon yapısı ile büyüme performansı incelendi. Ayrıca balıkçılık faaliyetlerinin sosyo-ekonomik analizi için 124 balıkçıya anket uygulandı.
 
GÖLLERİ ELE GEÇİRİYOR
 
Mevsimsel olarak gerçekleştirilen avcılık operasyonlarında toplam 15 farklı balık taksonu tanımlandı. Elde edilen bulgular, İsrail Sazanı'nın Büyük Akgöl ve Sapanca Gölü’nde toplam avın yüzden 20’den fazlasını, Küçükboğaz Gölü’nde ise %70’ini oluşturduğunu tespit edildi.
 
Özellikle ilkbahar ve yaz mevsimlerinde birim çabadaki av miktarı değerlerinin maksimum olduğunu ortaya koyuldu.
 
Bütün çalışma alanlarında yakalanan İsrail sazanı örneklerinin %90’dan fazlasını dişi bireyler oluşturduğu gözlemlendi.
 
Büyüme parametreleri, üç gölde de İsrail Sazanı'nın büyüme performansının ticari değeri olan yerli türlerinkine yakın olduğunu gösterdi. Küçükboğaz Gölü’nde büyümenin izometrik, diğer iki alanda pozitif allometrik olduğunu ortaya çıktı.  
 
DOĞAL TÜRLER İÇİN POTANSİYEL TEHDİT
 
İsrail Sazanı'nın toplam balıkçılık gelirleri içerisindeki payı Büyük Akgöl’de %18,4, Sapanca Gölü’nde %4,30, Küçükboğaz Gölü’nde ise oldukça önemli ve %40,3 olarak tespit edildi.
 
Araştırma sonucunda istilacı tür İsrail Sazanı'nın göllerde hızlı büyüyen populasyon özelliği gösterdiği, özellikle ilkbahar ve yaz mevsimlerinde alan kullanımı açısından doğal türler için potansiyel bir tehdit oluşturduğu vurgulandı.
 
İTEDBİR ÇAĞRISI
 
Bu durum ise, uzun vadede doğal balık stoklarının sürdürülebilirliği açısından risk oluşturduğu bildirilerek İsrail Sazanı'nı hedefleyen av baskısını arttırıcı tedbirlerin alınması gerektiği belirtildi.
Akgün Restoran Çorba
İsrail Sazanı Sakarya'daki gölleri istila ediyor.
Marmara Göz

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
AKYOL 3 yıl önce2021-12-19 13:22:26

BUNLAR REİSİMİZİ DEVİRMEYE YÖNELİK HAREKETLER

2
-1
Barış kuyumcuoglu 3 yıl önce2021-12-19 12:02:23

Ben sapancada oturuyorum balık sezonundan gölde baliha çıkıyorum fakat israil sazanina hiç denk gelmedim bu istilacı balıktan varsada turnalar yok eder diye dusunuyorym

0
-2
Sakaryalı 3 yıl önce2021-12-19 11:44:54

Bu balık en az 20 senedir ülkemizde İsrail tarafından üretilen su içme göllerinde oluşan yosunları yeşillikleri yesin diye atılmış fakat vampir balık ne bulursa yediği için diğer türlere zararı var çok üreyen çoğalan bir tür olduğundan kurtulma şansı yok ...

1
-1
Akyaxili 3 yıl önce2021-12-19 10:28:55

bu balıkları göllerimize kasıtlı olarak bırakılmıştır. Akyazimizin göletlerinde de bol miktarda var..

1
-1
muhalif 3 yıl önce2021-12-18 22:46:35

bunun diğer adı hayalet balık. habur sınır kapısından koşarak geciyorlar. sonra sırayla göllere dağılıyorlar. amacları gölleri kurutmak. özel olarak mossad tarafından yetiştiriliyorlar. buna karsı özellikle diyanete görev düşüyor. yagmur duası. balıkçılar bu balıkları avlayamaz

5
-4
Vatandaş Kemal 3 yıl önce2021-12-18 22:13:05

İsrailin işidir bu

0
-2
vatandaş 3 yıl önce2021-12-18 22:03:16

göllere kasti salınmıştır bunlar, bir ilde amerikalı bir turist göle istilacı balık bırakırken yakalandı videosu var youtube da bir yerlerde. şimdi bunlar türk sularına direk kasıt ve verimsizleştirme saldırıları degil mi ? tersini iddia edenin aklından ve niyetinden şüphe ederim.

1
-0
Sakarya-Sivas YHT seferi 4 Mayıs'ta başlıyor
1 / 15
İstanbul Outlet

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Yasin Emlak