Akyazı'nın aranan fotoğrafçısı Nuray Gökçe ; fotoğrafa nasıl başladığını, fotoğrafın kurallarını ve daha birçok konuyla alakalı düşüncelerini Akyazı Haber okuyucuları ile paylaştı.
Bugün Nuray Gökçe ile fotoğrafçılık sanatı üzerine konuştuk ;
Klişeleşmiş bir soru ile başlayalım .
Sizce fotoğraf nedir ?
Fotoğraf bana göre "an"ın dondurulması "zaman"ın durdurulmasıdır. Üçüncü bir gözdür hayata ve hatta bazen kendimize bakışın.
Kaç senedir fotoğrafçılık yapıyorsunuz ve nasıl başladınız?
Aslında okul yıllarımda ilgi duymaya başladığım ve ilgim günden güne artan bir tutku haline dönüştü ilk olarak doğa manzara çekimleriyle fotoğraf dünyasına merhaba dedim . okul sonrası çeşitli iş ve işyerlerinde çalıştım. evlilik çoçuk derken fotoğrafa uzun bir ara vermış bulundum. ve bir gün içimde öncelerden beri var olan ama hiç odaklanmadığım bir fotoğraflama sevdası keşfettim.sevgili hocam kurs öğretmenim nuray akgünle yollarımız kesisti ve Amatör bir makineyle zamanı durdurmaya başlamamın üzerinden yaklaşık 10 sene geçti.Ve bugün tek başıma,her detayına ellerime dokunduğum kendi stüdyomu,markamı oluşturdum.
Genelde ne tür çekimler yapıyorsunuz?
Sezona göre değişiklik gösterse de ağırlıklı olarak çift çekimlerim oluyor.
Neden ?
Bir fotoğrafın doğruyu ne kadar yansıttığı fotoğrafçının doğrusuna bağlıdır. Ben kendimi bildim bileli sevgi doluydum. Gerçek aşka hep saygı duymuş inanmışımdır.Bu sebeple sanıyorum ki çift çekimlerindeki uyumum ve karelerimdeki ışıltı müşterilerimce de görülebiliyor,memnuniyetlerini artırıyor.
Fotoğraf çekeceğiniz kişilerden fikir ve onay alıyor musunuz?
Tabii fikirlerini sorup,benim kafamdaki fikri söylüyorum.Genellikle benim yapmak istediğim çalışmayla ortak bir noktada buluşuyoruz. Bana güveniyorlar. Güven olmazsa işinizin kalitesi düşer.
Peki ortaya başarılı bir kare çıkartmak kolay mı?
Her bir fotoğraf için büyük emekler harcanıyor.Tek bir kare için ışık,zaman,hava şartları gibi bir çok etkenle baş etmektesiniz.Bazı çekimlerde izin işlemleri,dekor ve konseptle hatta çekim yapacağınız modelin enerjisiyle bile siz ilgileniyorsunuz.Sonrasındaki düzenlemeler için de ayrı bir mesai gerekiyor tabii.
Yoğun olduğunuz dönemlerde işinizin sizi yorduğunu düşünüyor musunuz?
Mesleğimi severek yapıyorum. İşim aynı zamanda benim hobim.Yaşam biçmim bu. O yüzden hiç problemim yok.
Neyden veya kimden ilham alıyorsunuz?
Duygularım. Çoğu zaman da empati yeteneğimden.
Çekimlerinizdeki genel tarzınızı nasıl ifade edersiniz?
Tarz olarak sınırlandırmak istemem bunu. Çünkü bana ne iyi geliyorsa,içime nasıl siniyorsa o şekilde çalışabiliyorum.Bir görüntüyü, dondurduğum her hangi bir anı hissetmek zorundayım. Kasılmış klişe zoraki pozlardan çok sade ve doğal olanı yakalar ölümsüzleştiririm.
Motive kaynağınız nedir?
Fotoğraf çekmeye konsantre olurum.Duygunun yerini hiçbirşey tutamaz. İsterseniz milyonluk makineleriniz olsun,bir görüntüyü kaydetmekten öteye gidemez. Fotoğraf çekerken en başında birşey yakalamanız gerekir.Benim motivem de içgüdülerime ve enerjiye güvenmektir.
Öncesinde İstanbul'da yaşarken ( ki mesleğiniz için çok daha geniş bir yelpaze) stüdyonuzu burada açıp buraya yerleşme kararınızın sebebi nedir?
Fotoğrafçılık…
Fotoğrafçılıkta farklı açılımlar yapmak,kendinize ivme kazandırmak için değişimler yaşamanız gerekir.Sanıyorum benim durumumu da en iyi bu kelimeler anlatır. Çünkü ben işimin niceliğinden çok niteliğine odaklıyım. Yani maddi kısmından çok her yaptığım çekimin tüm detaylarına dokunabilmek,dekorların dahi içime sindiği şekilde kendi ellerimden çıkmasıyla mutlu oluyorum. Sakinliği ve samimiyeti de ayrıca benlik bir yer tabii:)
Günümüzde ilerleyen teknoloji ile herkes fotoğraf çekebiliyor. Fotoğrafçının farkı nedir sizce,nasıl fotoğrafçı olunur veya sadece eğitiml fotoğrafçı olunur mu?
Fotoğrafçılık başlı başına saygın bir meslek.Bu işi eğer teknik olarak yaacaksanız yani amacınız para kazanmaksa eğitim almalısınız. Ama sanat olarak yapacaksanız şart değildir eğitimi. Çünkü zaten öğrenme süreci hiç bitmiyor. Sürekli yenilikçi ve taze kalıyorsunuz. Sadece bir makine özelliğiyle değil duyguya girebilmekle, bakış açınızı hissettirebilmekle koyarsınız farkınızı ortaya.
Peki fotoğraflarınızın hangi özelliğinden dolayı sizi tercih ediyorlar?
Objektifimin karşısındaki kişi ya da kişilerle aramda bir iletişim olduğu çok ortadadır. Sadece fotoğraf çekmiyorum ben. Fotoğrafladığım insanlarla samimi bir ilişki kuruyorum ve bu da fotoğrafa yansıyor. Sonuç olarak da beni seviyorlar sanırım :)
Son olarak favoriniz olan,örnek aldığınız ilgilendiğiniz bir fotoğraf sanatçısı var mı?
Evet. Ara GÜLER'in fotoğraf ve fotoğrafçılık üzerine büyük bir değer olduğunu düşünüyorum. En sevdiğim sözlerinden biridir hatta ; "En iyi makine,en iyi fotoğrafı çekseydi,en iyi daktiloya sahip olan da en iyi romanı yazardı."
Nuray Hanım bu keyifli sohbet için teşekkürler;
nuraygokcephotography stüdyosuna bir kahveye uğramak ve bahsettiği karelerine bir göz atmak isterseniz iletişim bilgilerini paylaşalım.
Ben de teşekkür ederim, dilerim beraber de güzel anları ölümsüzleştiririz, sevgiler :)
0 536 676 16 34
Konuralp Mahallesi. Ada Caddesi. Damla İş Merkezi No:19 K:2 Akyazı Sakarya
.