İNOĞLU YAPI ÇELİK PREFABRİK YAPILAR
Batakköylü Düğün Salonu

ABD'nin gizli projesi deşifre oldu

06-04-2013 12:24:47 - DÜNYA
ABD'nin gizli projesi deşifre oldu

ABD'nin Pasifik'e yaptığı yığınağın nedeni Kuzey Kore tehdidi değil.

Hardal Burger Akyazı

Amaç, BRICS denilen Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin , Güney Afrika'nın IMF 'ye alternatif yapı kurmasını engellemek. Çin'i kuşatıp yeni ekonomik düzeni doğmadan boğmak. ABD 'nin Pasifik'e ve Kore Yarımadası'na askeri yığınağı sürüyor. ABD ve Kuzey Kore arasında son bir hafta içinde giderek yükselen tansiyonun ardında askeri değil ekonomik hedeflerin bulunduğu ileri sürüldü. Yenişafak'ın haberine göre, Ekonomik krizdeki ABD ve müttefiklerinin, Kuzey Kore gerginliğini bahane edip bu yolla BRICS'in alternatif ekonomik yapısını ve özellikle Çin'i kuşatarak yeni küresel ekonomik düzeni kurma planını daha doğmadan boğmayı amaçladığı belirtildi. Kuzey Kore'nin geçen yıllardaki daha sert çıkışlarını görmezden gelen ABD'nin bu seferki öfkesinin altında bu hesapların yattığı vargulandı.

DURBAN'DA KÜRESEL KARAR

Wahington'un 2008'de BM gözlemcilerine izin vermeyen, 2009'da Güney Kore gemisini vurarak 46 denizciyi öldüren, 2010'da Güney Kore adasına top atışı yapan Kuzey Kore'ye ses çıkarmadığını hatırlatan dünyanın saygın dergilerinden Time, 'ABD'nin asıl amacı Kuzey Kore'nin nükleer füzeleri ve savurduğu tehditler değil. Temel hedef Çin, Rusya, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin oluşturduğu BRICS grubunun geçen hafta Uluslararası Para Fonu IMF ve Dünya Bankası'na alternatif diye oluşturacakları yeni küresel ekonomik düzen' diye yazdı.

DENGELER SARSILACAK

Güney Afrika'nın Durban kentinde geçen hafta beşincisi yapılan BRICS zirvesinde, ortaya çıkan en önemli sonuç, beş ülkenin batılı bankaların küresel ekonomideki tekeline alternatif oluşturacak bir banka kurma kararı olmuştu. Banka başlangıçta 50 milyar dolarlık bir sermayeye sahip olacak. Buna ek olarak Çin ve Rusya ticaretlerinin yaklaşık yarısını dolar bölgesi dışına çıkarma kararı da alındı. Time'a göre bu gelişmeyi değerlendiren uzmanlar, sadece küresel ekonominin değil bütün olarak küresel dengelerin de değişeceği bir dönemden bahsetti.

Analizlerde BRICS'in atılımının BM'nin yapısı dahil, İkinci Dünya Savaşı sonrasında oluşan dengeleri tamamen değiştireceği kaydedildi. Yorumlarda, 'ABD'nin Kore krizini bu kadar tırmandırmasının altında bu gerçek yatıyor. Bu bahaneyle Çin'in burnunun dibine yığınak yaparak BRISC'in yeni küresel ekonomik atağının önünü kesecek' değerlendirmesi öne çıktı.

 

UB Group

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Kazada ölen genç toprağa verildi
1 / 15
BELLONA

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

10 K Grup