Çetinler Kereste İnşaat Akyazı
Ellidört Park

Zulme Karşı Omuz Omuza

13-12-2019 15:14:28 - AKYAZI
Zulme Karşı Omuz Omuza

Akyazı'da sivil toplum kuruluşları Çin'in, Doğu Türkistan'da Uygur Türklerine yönelik zulmüne karşı basın açıklaması yaptı.

Özgür Adımlar
Gazi Süleyman Paşa Cami önünde düzenlenen basın açıklamasına, Diyanet-Sen, İHH, Ensar Vakfı, Akimder, Eğitim-Birsen, Tekder, Beşir Derneği, İlim yayma cemiyeti, Umur-Der, Akçeküt, Sedep kurumları üyeleri ve bir çok vatandaş katıldı.
 
STK'lar adına ortak basın açıklamasını Akyazı Sivil Toplum Platformu yaptı.
 
Açıklama şöyle; "Doğu Türkistan, Çin tarafından işgal edildiği 1949 yılından bu yana çeşitli insan hakları ihlalleriyle gündeme gelmektedir. Özellikle son zamanlarda Uygurlu kardeşlerimizi, hapishanelere veya zorunlu Politik Eğitim Kamplarına kapatması ve beyin yıkamaya yönelik uygulamaları, Çin için yüz kızartıcı yeni bir insan hakları ihlalidir.  Doğu Türkistan’da inşa edilen bu büyük hapishaneler, Nazi Almanyası uygulamalarını andırmaktadır. Evlerinden, yurtlarından, eş ve çocuklarından zorla ayrılan insanların sayıları her geçen gün artarken, aynı zamanda uygulanan işkence ve zulümler neticesinde yüzlerce insan hayatını kaybetmektedir. Birçok aileye akrabalarının cesedi teslim edilmiş, ancak ölüm nedeni hakkında herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Kamplardan çıkabilenlerin anlattığı kadarıyla, kamplardaki yaşam koşulları çok kötü olup, tutuklu bulunanların sayısı, kampların alabileceği insan kapasitesinin kat kat üstündedir. İnsanlar, sırt üstü yatma imkânına bile sahip olmadıklarından ancak yanlarına dönerek yatmaktadırlar.
 
Çin’in, Doğu Türkistan’da 'eğitim' adı altında uyguladığı yol ve yöntemlere bakıldığında, hâlihazırda bütün Uygurları suçlu olarak kabul ettiği, din ve geleneklerine bağlı Uygurları ise terörist (extrimist) olarak gördüğü anlaşılmaktadır. Kamplardan çıkmayı başaranların ifadelerine göre, 'Toplama kamplarında mahkûmları su tanklarına daldırma, kadın tutukluların yüzlerinde ve vücutlarında sigara söndürme, bileklerinden asılan tutukluları jopla dövme, elektrik verme, acı verici farklı nesnelerle dövülme, soğukta bekletme, yoğun ve parlak ışıkla körleştirme, uzun süre gergin pozisyonda tutma, uykusuz, aç ve susuz bırakma, günlerce kaplan koltuğu denilen hareketsiz koltuklarda oturtma, elleri kelepçeli ve ayakları prangalı olarak dolaştırılma' gibi kötü muameleler yapılmaktadır. Bu türden işkenceler fiziksel veya zihinsel bozukluklarla neden olmakta, çoğu zaman da ölümle sonuçlanmaktadır. Bazı insan hakları örgütlerinin bilgilerine göre, Doğu Türkistan’da Çin yönetimi tarafından kurulan 16 toplama kampı bulunmaktadır. Bu sayı, her Uygur ailesinden en az bir kişinin söz konusu kamplarda tutuklu olduğu anlamına gelmektedir. Tutuklu olanlar genellikle 20 - 40 yaş arasındaki Uygur erkekleridir. Bu kamplardaki Uygurlar kendi inançlarını değiştirmeye ve Komünist Parti ideolojisine boyun eğmeye zorlanmaktadırlar.
 
Çin, kendi yasalarına ve taraf olduğu uluslararası antlaşmalara aykırı olan 'Politik Eğitim Kampları'nı hemen kapatmalı ve bu kamplarda istekleri dışında tutulan insanların maddi-manevi zararları karşılanmalıdır. Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurların yurtdışına seyahat yasağı ve yurtdışındaki Doğu Türkistanlıların memleketlerine dönüş ve akraba ziyareti engeli kaldırılmalıdır. Yurt dışında akrabası olanlara yönelik denetim ve gözetim kaldırılmalı, para gönderme, posta, telefon ve haberleşme engeli kaldırılarak, en temel haklardan olan iletişim ve haber alma özgürlüğü sağlanmalıdır. Yurt dışında yaşayan Uygurlara yönelik uzaktan kontrol ve gözetim kaldırılmalı, ailesini ve akrabalarını rehin tutma politikasından bir an evvel vazgeçilmelidir.
     Zalim Çin'in şu anda dünyanın sessizliğini de arkasına alarak oradaki kardeşlerimizi katletmesi, namusları kirletmesi, aileleri tarumar etmesi, toplama kamplarında soykırıma tabi tutması inşallah son bulacak ve zalimler kendi zulümleri içerisinde yok olup gideceklerdir.
 
Bütün dünya bu zulme sessiz kalabilir. Ama biz buna sessiz kalamayız. Çünkü biz Müslümanız. Bizim tarafımız mazlumun yanıdır. Mazlum nerdeyse biz oradayız. Zalim kimse biz o zalimin karşısındayız. Şimdiye kadar ne sırtımızı zalime yasladık ne de zalimden medet umduk. Bedeli ne olursa olsun ödemeyi göze alarak dünyanın tüm mazlumlarının en gür sedasıyla yanlarında olacağımızı dünyaya haykıracağız. Mazlumların mazlumiyetini engelleyemiyorsak bile zulmü dünyaya duyurmayı bir sorumluluk bilerek, dünyanın bütün zalimlerini de, Çin'i de, Rusya'yı da, Amerika'yı da israili de, satılmış Arap liderlerini de ifşa edeceğiz. Her zaman mazlumlardan yana olduğumuzu en gür sedayla dünyaya haykırmaya devam edeceğiz .” dedi
 
Basın açıklaması Akyazı İlçe Müftüsü İzzet Şener’in duasıyla son buldu
Akgün Restoran Çorba
Zulme Karşı Omuz Omuza
Ürdüç
Zulme Karşı Omuz Omuza
Zulme Karşı Omuz Omuza
Zulme Karşı Omuz Omuza
Zulme Karşı Omuz Omuza
Zulme Karşı Omuz Omuza
Zulme Karşı Omuz Omuza
Zulme Karşı Omuz Omuza

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
AKYAZI SUSMA 5 yıl önce2019-12-16 10:33:10

ÜLKÜ OCAKLARINDAN KİMSE YOKTU ? GÖREN OLDUMU MİLLİYETÇİLERİ NEREDELER SADECE LAFDA MİLLİYETÇİLK YAPIYORLAR ARTIK

0
-1
mfş 5 yıl önce2019-12-14 11:36:03

yarın sorulduğunda ne yaptın diye zulme cılızda olsa ses çıkaranlara muhalefet ettim dersin s. kap

1
-0
sümer kap 5 yıl önce2019-12-14 10:00:04

kolpa kabadayılık göstesterişinden başka bir şey değil yaptıklarınız sesinizi kim duyduki sınır komşularımız ırak libya suriyenin müslüman ülkelerin siyonist ve emperyelist güçlerle bir olup onların perişan olmasına yardım eden bizim ülkemiz değilmi o ülkelerin mahvolmasına niye ses çıkaramadızki iki yüzlü riyakar müslümanlıktan başka bir şey değil yaptığınız cesaretiniz varsa gider orada savaşırsınız

0
-2
Akyazılı 5 yıl önce2019-12-13 18:14:07

Ne oldu şimdi!HÜKÜMETİ VE AKP’Yİ DE ELEŞTİRSEYDİNİZ YA.TÜM MEDYA AKP’NİN ELİNDE.NEDEN ACABA HABERLERDE YER VERMEZLER

1
-2
denk geldi bey 5 yıl önce2019-12-13 15:48:47

sen orada mıydın yada onlar için ne yaptın ki?

0
-1
Denkgeldi 5 yıl önce2019-12-13 11:21:57

Basın açıklamadı ve tesim sergisinin onlara nasıl bi faydası olacak ki, onlar düşmüş can derdine se in resim sergin tek bir nefesine yardım edebilecek mi, elle tutulur şeyler yapın bişeye benzesin , Suriyeliler daha mı üstün ki tüm yardımlar onlara akıyor, yazık ya...

0
-3
Restoranı kurşunladılar
1 / 15
Murat Optik

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Turgay Usta (Akgün Restoran)