Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
YÖNYAP YAPI
Ellidört Park

Sarıkamış'ta şehitlerimizi anıyoruz

22-12-2020 20:30:59 - AKYAZI
Sarıkamış'ta şehitlerimizi anıyoruz

Bugün Sarıkamış şehitleri saygı ve rahmetle anılıyor. Akyazı Haber bu haftaki sokak röportajlarını Sarıkamış şehitlerimize ayırdı.

Özgür Adımlar
I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu ve Rus İmparatorluğu arasında Sarıkamış’ta gerçekleşen çatışmalarda ağır soğuk hava koşulları yüzünden on binlerce asker ve sivilimiz şehit olmuştu.
 
Allahuekber Dağları'nda şehit olan askerimiz anılıyor. Akyazı Haber bu haftaki sokak röportajlarını Sarıkamış şehitlerimize ayırdı.
 
SARIKAMIŞ HAREKATI
 
Sarıkamış Harekâtı (22 Aralık 1914), I.Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu ve Rus İmparatorluğu arasında Sarıkamış'ta gerçekleşen kara çatışmalarından biridir.
 
1914 yılının Kasım ayında Azap ve Köprüköy, Rus orduları tarafından saldırıya uğradı. Ancak saldırıyı 3. Ordu Komutanı Hasan İzzet Paşa püskürtmüş ve Rus ordusunu dağıtmıştır.
 
Harekatın amacı, dağılan Rus ordusunu tamamen yok edip, Bakü petrollerine ulaşmak ve Alman İmparatorluğu'nun sanayi ihtiyacını karşılamaktı. Aynı zamanda 1877 yılındaki 93 Harbi'ni Osmanlı İmparatorluğu'nu kaybetmiş ve Batum, Sarıkamış, Kars, Ardahan ve Artvin Ruslara verilmişti.
 
Toprakları geri almak amacıyla 1914 yılında dönemin Başkomutan Vekili olan Enver Paşa, 19 Aralık tarihinde “Sarıkamış Harekatı” planlarını kurmaylarına sundu. İlk iki günü başarıyla geçen taarruz sonrasında olumsuz hava koşulları nedeniyle seyrini değiştirdi. Kış, 3-4 Ocak 1915 gecesi daha da şiddetlendi. Fırtına ile yağan kar, yolları tıkayıp, çadırları yıktı. Arkasından da dondurucu soğuklar bastırınca, 60 bin Osmanlı askeri donma, dizanteri ve tifo gibi hastalıklardan dolayı hayatını kaybetti. Bu harekatta Ruslar da 32 bin askerini kaybetti.
 
Savaşın en hazin kısmı ise şehitlerimizin bir çoğunun Ruslar ile yapılan çarpışmalarda değil de ağır soğuk hava koşulları yüzünden ölmesidir.
Ürdüç

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Esnaf 4 yıl önce2020-12-23 01:42:45

Tebrik ediyorum. Duyarlılığınız dan dolayı teşekkür ediyorum.

0
-0
Ercan kok 4 yıl önce2020-12-23 00:32:26

Vatan icin bayrak icin toprak icin ezan icin bu topraklarda can veren kim varsa allah onlardan ragzi olsun bize hakkini helal esin

0
-0
Bekirpaşa kavşağında kaza
1 / 15
BELLONA

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Green Garden