Aydın Metal
ÇAĞRI OTOMOTİV
Akyazı Aktaş Sürücü Kursu

Görme engelli Şevval Yaşadığı sıkıntıları Akyazı Habere anlattı

09-07-2019 16:53:12 - AKYAZI
Görme engelli Şevval Yaşadığı sıkıntıları Akyazı Habere anlattı

Akyazı Taşyatak Mahallesinde ikamet eden Şevval Mert yaşadığı bazı sıkıntıları Akyazı Haber’e anlattı.

Özgür Adımlar

İşte %95 görme engelli Şevval’in Akyazı’da yaşadığı sıkıntılar:

“Ben Şevval 20 yaşındayım. Sakarya Akyazı’da oturuyorum. Doğuştan %95 görme engelliyim. Açık öğretim okuyorum. Okuma yazmayı ilkokul 4. sınıfta öğrendim. İstanbul 6 nokta görme engelliler rehabilitasyon merkezinde hayatımı kolaylaştırmak, kendimi geliştirmek adına eğitim aldım. Bu eğitim sürecinde İstanbul’da tek başıma hareket edip her yere gidebiliyordum. Çünkü kaldırımların engellilere göre yapılması bizim için çok iyiydi. Kaldırım üzerinde kılavuz yol olması gerek düzgün yapılması Engelliler için çok avantajlıydı.

 

1 hafta önce Sakarya’ya döndüm. İstanbul’dan tek geldim rehberimde yoktu bana yardımcı olacak. İnsanlar yardım etti İstanbul’dan gelene kadar ama Akyazı’ya ayak bastığımda yürüyemedim. Akyazı’da otobüsten indim kaldırımın üzerinde kalakaldım. Kılavuz yol yoktu, kaldırımlar inişli çıkışlıydı. Kaldırımların üzerinde motosikletler, bisikletler, esnafların cansız mankenleri, kasalar ve sayamadığım benzer engeller vardı. Bir engellinin takılıp düşeceği, yaralanabileceği engeller.

 

Ben buradan yetkili kişilere seslenmek istiyorum, sadece kendim için değil diğer bütün görme engelli arkadaşlarım adına.

 

Akyazı’nın gerek kaldırımları, gerek engelli rampaları olsun lütfen düzenli bir şekilde dizayn edilsin. En azından görme engelli bir birey kaldırım üzerinde kendini güvende hissederek yürüsün. Ben yürürken motosiklete takıldım, bisiklete takıldım. Engelli kılavuzları bisiklet park etmek için değil görme engellilerin yürümesi için bir ulaşım yoludur. Lütfen rica ediyorum kaldırımlarımız düzgün olsun, engelli bireyler Akyazı’ya geldiklerinde rahat bir şekilde erişe bilirliklerini sağlasınlar kaldırım üzerinde.

 

İstanbul’da sesli trafik lambası var. Engelli birey sesli trafik lambasına basıyor. Trafik lambası uyarı veriyor eğer yol güvenli değilse bekletiyor, güvenliyse geçebilirsiniz diye uyarılarda bulunuyor. Neden Akyazı’da yok? Neden görme engelli bir birey rahatça hareket edemiyor? Bizler de vatandaşız bizlerinde ihtiyaçlarımızı karşılamaya ihtiyacımız var. Normal vatandaşlar için imkânlar sağlanıyorsa Bizim içinde kolaylıklar sağlanması gereklidir.

 

Vatandaşlara sesleniyorum: araçlarını kaldırım üzerine park etmesinler. Bizi onlarda engellemesinler, tam tersi bize yardımcı olsunlar. Engelli bir vatandaş gördüklerinde el uzatmalılar, bugün bize yarın onlara olabilir.

 

Yetkili kişilerin bir an önce yapmaları gerekeni yapmaları gerekiyor. Onların küçük gördüğü önemli olmayan şeyler bizim için çok önemli. Bizim amacımız kimseyi yargılamak değil, ama en azından üzerlerine düşenleri yapsınlar.

 

Biz engelli vatandaşlar olarak Akyazı’daki kaldırımların dizayn edilmesini istiyoruz. Kılavuz yol istiyoruz, gerekirse caddelere sesli trafik lambaları istiyoruz, Akyazı içerisinde rahat erişe bilirliğimizi sağlamak istiyoruz.” Dedi.

Güven Yapı
Görme engelli Şevval Yaşadığı sıkıntıları Akyazı Habere anlattı
Güven Yapı
Görme engelli Şevval Yaşadığı sıkıntıları Akyazı Habere anlattı
Görme engelli Şevval Yaşadığı sıkıntıları Akyazı Habere anlattı
Görme engelli Şevval Yaşadığı sıkıntıları Akyazı Habere anlattı

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
YOLUTAŞ 5 yıl önce2019-07-09 20:00:20

ESKİDEN ÇARŞI İÇİNDE BİSİKLETLE BİNEREK GEZİLMEZDİ ŞİMDİ İSE MOTORSİKLETLER LASTİK ÖTTÜRÜYOR, TRAFİK ZABITA KISACASI KİMSE GÖRMÜYORKİ GÖRME ENGELLİ KARDEŞİMİZ GÖRSÜN.

1
-0
KDV düzenlemesiyle ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten açıklama
1 / 15
İstanbul Outlet

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Yasin Emlak