İNOĞLU YAPI ÇELİK PREFABRİK YAPILAR
Akyazı Aktaş Sürücü Kursu

Fındıkta beklenti 60 lira üzeri...

18-07-2022 17:18:51 - AKYAZI
Fındıkta beklenti 60 lira üzeri...

Karadeniz ve Sakarya'nın da en önemli geçim kaynaklarından biri olan fındıkta hasat zamanı yaklaşırken üretici fındık fiyatının açıklanmasını bekliyor

Hardal Burger Akyazı

Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Akyazı Ziraat Odası Başkanı Ali Şener Bayraktar, fındık fiyatının üreticinin maliyet artışı ve döviz kurundaki artışın dikkate alınarak belirlenmesi gerektiğini söyledi. Bayraktar; "60 liranın üzerinde bir fiyat beklentisi var" dedi.

Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Akyazı Ziraat Odası Başkanı Ali Şener Bayraktar, fındık fiyatı belirlenirken üreticinin artan maliyetleri ve fındığın ihracat ürünü olması dolayısıyla da döviz kurunun dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Bayraktar; "

Fındık fiyatında iki önemli unsuz var. Birincisi üreticinin maliyeti, ikincisi ise yurt dışına ihraç ettiğimiz için döviz kuru. Böyle bakıldığında üretici geçen yıl 7 liraya aldığı mazotu bu yıl ortalama 25 liradan alıyor. Gübre fiyatları yüzde 350 artmış durumda. Geçen sene açıklanan taban fiyat 3,20 dolara denkti. Dolar kurunun geldiği seviye itibariyle bugün bu rakam 57 lira civarında. Yevmiyeler asgari ücrete göre belirleniyor. Asgari ücret iki kez zamlandı. Şu anda 250 lira civarında bir yevmiye söz konusu olacak. İşçi maliyetleri de geçen yıla oranla ciddi ölçüde arttı.

Her bakımdan ciddi artışlar söz konusu. Fındık fiyatı belirlenirken mutlaka bunlar dikkate alınmalı. Beklenti 60 liranın üzerinde bir fiyat açıklanması yönünde. Üreticinin maliyet artışları dikkate alınmadan sadece döviz kuru hesaplanarak belirlenecek bir rakam üreticiyi hoşnut etmez. TMO'nun açıklayacağı fiyat taban fiyat olacak. Rekabet oluşturması açısından önemli. TMO geçen yıl 26,6 liradan aldığı fındığı 44 liradan satıyor" dedi.

Akyazılı fındık üreticisi Hakan Sağlam ise gübre ve işçilik maliyetlerinin ciddi şekilde arttığını ifade ederek 60 liranın altındaki fiyatın üreticiyi memnun etmeyeceğini söyledi.
 

Ürdüç

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
FINDIK KURDU 2 yıl önce2022-07-19 12:10:00

100 AZ 1000 TL OLSUN KG MI..

0
-0
Akuazi li 2 yıl önce2022-07-18 23:13:47

İtalya Ferrero fındığı ucuz alıp Avrupaya türk parası karşılığı 200 liranın üzerinde pazarliyor. Bir bayram çikolatası 350 gram içinde 1 tane fındıklı çikolata 45 liradan satılıyor bugün. Uyanın ey findikcilar! Findiklarinizi bedava alıp 4 katına avrupada pazar yapıp satanları fındığı erkenden vermeyip kapinizda köle edebilirsiniz. Dünyada en lezzetli fındık Turkiyede. İtalya ve Çin fındık yetiştirmeye çalıştı olmadı. 60 lira bile maliyetini kurtarmaz gübre işçilik fiyatlarıyla 100 lira olmalı

2
-0
Cumhurbaşkanından Sakaryalı Efe Yağız'a övgü
1 / 15
Yakıcı Garden

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Yakıcı Garden