YÖNYAP YAPI
Toprak Turizm

DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ ANKARA DA COŞKUYLA KUTLANDI

16-05-2017 20:09:25 - AKYAZI
DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ ANKARA DA COŞKUYLA KUTLANDI

14 Mayıs Dünya Çiftçiler günü münasebetiyle Ülke genelinde faaliyetlerini sürdürmekte olan

Özgür Adımlar

Genel Başkanı Sakarya/Akyazılı olan Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin düzenlediği ve Ankara Tandoğan meydanında gerçekleşen 14 Mayıs Dünya Çiftçiler günü etkinliğine Sakarya’daki Ziraat odaları tam kadro halinde katıldı. 20’si Akyazı Ziraat Odası tarafından olmak üzere 50 otobüsle kutlamaya katılan Sakarya Ziraat Odalarının özellikle alana kalabalık bir şekilde girişleri dikkatlerden kaçmadı.

14 Mayıs Dünya Çiftçiler günü münasebetiyle Ülke genelinde faaliyetlerini sürdürmekte olan Ziraat Odalarının önderliğinde çiftçiler Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanının isteği üzerine Ankara Tandoğan meydanında buluştu ve çiftçi bayramını coşku içinde kutladı.

Binler Tandoğan Meydanına aktı

Birlik Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın isteği üzerine binlerce çiftçi 14 Mayıs Dünya Çiftçiler gününü kutlamak amacıyla Tandoğan meydanını doldurdu. Genel Başkan Şemsi Bayraktar’ın konuşmasından önce meydanı dolduran çiftçiler güzel sesi ve fiziği ile tanınan Türk Halk Müziği Sanatçısı Sevcan Orhan okuduğu türkülerle bayrama katılan çiftçilere adeta bir Anadolu turu yaptırdı. İki saat sahnede kalan Sevcan Orhan’ın söylediği hareketli türkülere çiftçiler bir taraftan eşlik ederken diğer taraftan da çalan müzik eşliğinde oynamak suretiyle üzerlerindeki stresi bir günlünü de olsa atmayı bildi.

Bayraktar kürsüde

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar kürsüye geldiğinde Tandoğan Meydanı alkışlar ve atılan sloganlarla adeta inledi ve çiftçilerin çok sevdikleri Genel Başkan Bayraktar’da sevgi yumağı haline gelen çiftçilere alkışlar eşliğinde selam vererek karşılık verdi.Konuşmasına da 14 Mayıs Anneler günü münasebetiyle tüm annelerin günlerini kutlayarak başladı.

Tarım modası geçmeyen tek sektördür

Toprak ve tarımla uğraşanların modası asla geçmez. Otomobil, buzdolabı, çamaşır makinesi olmadan yaşabilirsiniz ama gıda olmadan, ekmek olmadan, et olmadan yaşayamazsınız. Dünyada insanlar ve özellikle de çocuklar açlıktan ölüyor. Düzen değişmeli, dünyada gıdanın adil dağılımı sağlanmalı yeterli üretim miktarlarına ulaşılmalı ki dünyada aç insan kalmamalı diyen TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Dünya da açlığı bitirmek zorundayız. Bir kesim aşırı tüketirken, bir ekmek bile bulamayan yüz milyonlarca insanın olması asla kabul edilemez dedi.

 Sürdürülebilir bir tarımla önümüzdeki 30-40 yılda üretimin en az yüzde 60 oranında arttırılması bir mecburiyettir. Ancak üretilmekte olan gıdanın üçte birinin tüketilmeden israf edilmesi kabul edilemez bir gerçektir. Dünya israfın önüne bir set çekmeli ve böylece dünyada aç insanın kalması önlenmelidir diyen Bayraktar, cennet gibi bir ülkemizin olduğunu, bereketli topraklar üzerinde yaşadığımızı ve her türlü meyveyi, sebzeyi ve tarımsal ürünü üretebilen ender ülkelerden biri olduğumuzu söyledi.

Herkes bizim ürettiklerimizi yiyor

Çiftçiler olarak bizim tek amacımız var. O da üretmek ve ürettiğimizi değer fiyatla satabilmektir. Çiftçimiz her türlü zorluğa, tabi afetlere yüksek girdi fiyatlarına rağmen üretmekten vazgeçmiyor. Tarım halen bu ülkenin milli gelirinin yüzde 7’sini sağlıyor diyen Bayraktar, Türkiye’nin tarımda yılda 17-18 milyar dolarlık ihracat yaptığını, dış ticarette açık veren ekonomimize ise 5-6 milyar dolar dış ticaret fazlası veren tarımın ekonomimize büyük katkı verdiğinin altını çizerek konuşmasını şöyle sürdürdü “  Buna rağmen çiftçimiz o nimetlerden yeteri kadar yararlanamıyor. Çiftçimizin hangi şartlarda üretim yaptığını herkes biliyor ve görüyor. Bütün bu olumsuzluklara rağmen çiftçimiz üretmekten asla vazgeçmedi ve herkes bizim ürettiklerimizi yiyor”

Destek verilirse kıta boyutundaki ülkelerle yarışırız

Çiftçinin üretmekle ilgili sorunu yok. Yapısal sorunların çözülmesi ve gerekli desteğin verilmesi halinde kıta boyutunda ülkelerle yarışırız diyen Bayraktar, üretim çeşitliliğinde ülkemizin rakiplerinin Çin, Hindistan ve Amerika’dır. 50 ürünün üretiminde ilk 10’dayız. Fındık, kayısı, incir, kiraz, ayva, haşhaş üretiminde birinci, karpuz, kavun, pırasa bal ve fiğ üretiminde ikinci, mercimek, elma, salatalık, yeşilbiber, yeşil fasulye, kestane, Antep fıstığı, çilek ve koyun sütü üretiminde üçüncü sıradayız dedi ve bizim çiftçimiz işte böyle bir çiftçi. Bunları kim üretiyor elbette ki bizim çiftçimiz. Hiçbir şeyi eksik bırakmadığımız için mi bu ülkede çiftçimizin kıymeti bilinmiyor diye sordu.

Bizim gidecek başka bir vatanımız yok

Bölgemizdeki insanların başına gelen felaketler bizim başımıza gelse bizi kabul edecek başka bir ülke ve bizim gidebileceğimiz bir başka vatan yok diyen Bayraktar bizim ülkemiz ve bizim topraklarımız gibi ne bir ülke ne de toprak var. Şehit kanları ile sulanmış olan bu topraklar ve topraklarda üretim yaparak ülke insanı ile birlikte bize sığınanları doyuran çiftçimizin kıymeti bilinmelidir. Allah yüce milletimizi açlıkla imtihan etmesin dedi.

Planlı üretim yapmamız lazım

Türkiye’de sanayici üretiyor da biz üretmiyormuyuz. Biz reel sektörün temeliyiz. Bunu bu ülkede bilmeyen ve idrak edemeyenler var diyen Bayraktar, sanayici kapalı alanlarda üretim yaparken, biz ise açık alanda üretim yapmaya çalışıyoruz. Doğal afetler nedeniyle en çok zarara uğrayan kesim kuşkusuz çiftçi kesimidir. Eğer biz sanayi kesimi gibi planlı bir üretim yapabilsek, sanayiciler gibi ürettiklerimizi aracı olmadan satabilsek bundan hem çiftçiler hem de tüketiciler kazanacak dedi.

Çiftçi üvey evlat muamelesi görüyor

Herkes bilsin ki, biz üretir ve dünya ile yarışırız. Yeter ki önümüzdeki engellen kalksın. Biz sadece üretmiyor istihdama da katkı sağlıyoruz. Bizim istihdamımız neticesinde ülke genelinde yüzde 15 olan işsizlik oranı yüzde 13’e indi. Biz montaj üretimi yapmıyoruz. Sanayici ihracat için ithalat yapıyor. Dış ticaret açığı da işin cabası. Oya biz tarım ve gıdada net ihracatçıyız diyen Bayraktar, bu ülkede sanayici el üstünde tutulurken, bu şartlarda üretim yapan, istihdam sağlayan, ihracat yapılmasını sağlayan Türk çiftçisi neden el üstünde tutulmuyor ve neden bize üvey evlat muamelesi yapılıyor diye sordu.

Ürünlerimize sahip çıkmalıyız

Ülkemizde her türlü ürünü yetiştirmekteyiz. Yetiştirdiğimiz ürünlerimizi satarken kazanan her zaman aracılar oluyor. O nedenle biz çiftçiler olarak önce ürettiğimiz ürünlerimize sahip ve kazanan taraf biz olmalıyız. Fındık üretiminde ve ihracatında dünyada tekeliz ama bir türlü fiyat istikrarını sağlayamıyoruz. Fiyatlar arz talep nedeniyle değil, spekülasyonlar sonucu düştü. TMO fındık alımına mutlaka devam etmeli ki fiyatlar yükselsin diyen Bayraktar, fındık üreticilerine seslenerek sakın ha malınızı emanete bırakmayın çağrısı yaptı.

Destekler artarak sürmeli

Çiftçimize verilmekte olan desteklerin artarak sürdürülmesini istiyoruz. Mazot desteğinin en kısa zamanda uygulamaya konulmasını bekliyoruz. Gübrede ve yemde KDV indirimi oldu ama çiftçimiz bundan yararlanamadı. Biz KDV indiriminin doğrudan çiftçimize verilmesini istiyoruz ve bunu hükümetimizden bekliyoruz diyen Bayraktar, mazot fiyatlarının da aşağıya çekilmesini beklediklerini söyledi.

Verimli arazilerimizi korumalıyız

Son30 yılda tarım alanlarımız 4 milyon hektar azaldı. :ir Konya bir Hollanda kadar toprağımızı kaybettik. Çölleşme ve erozyon nedeniyle de toprak kayıplarımız var. Bunların önlenmesi lazım. Topraklarımızı ele, sele ve yele kaptırmamalıyız. Onları gözümüz gibi korumalıyız. Bu topraklar bize atalarımızın mirası değil gelecek nesillerin emanetidir diyen Bayraktar,. Verimli arazileri korumak sadece çiftçinin görevi değildir. Çiftçi toprağa Aşık Veysel’in söylediği gibi sadık yari gibi görüyor. Eğer toprak kaybı yaşıyorsak bunun suçu hepimizdedir dedi ve herkesi toprağımızı korumaya çağırdı.

Katılanlara teşekkür etti

14 Mayıs Dünya çiftçiler günü nedeniyle Ankara’da bir araya geldiklerini, bir taraftan günü kutlarken, bir taraftan sorunlarını dile getirme fırsatı bulduklarını ve diğer taraftan da hasret giderdiklerini söyleyen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, katılan tüm çiftçilere teşekkür etti katılamayan çiftçilere de katılanlar aracılığı ile selam ve sevgilerini gönderdi.

Mustafa Ceceli sahnede

Genel Başkan Bayraktar’ın konuşmasını tamamlamasının ardından sahneye sanatçı Mustafa Ceceli çıktı ve okuduğu şarkılarla alanı dolduran binlerce çiftçiye unutulmaz dakikalar yaşattı ve onların haklı alkışlarını almasını bildi.

Sakarya tam kadro katıldı

Genel Başkanı Sakarya/Akyazılı olan Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin düzenlediği ve Ankara Tandoğan meydanında gerçekleşen 14 Mayıs Dünya Çiftçiler günü etkinliğine Sakarya’daki Ziraat odaları tam kadro halinde katıldı. 20’si Akyazı Ziraat Odası tarafından olmak üzere 50 otobüsle kutlamaya katılan Sakarya Ziraat Odalarının özellikle alana kalabalık bir şekilde girişleri dikkatlerden kaçmadı.

 SORUNLARINI PANKARTLARLA ANLATTILAR

Toprak asla karşılıksız bırakmaz- Ucuz mazot istiyoruz- Tarım ürün ithalatına hayır- İthalat çiftçiye vurulan darbedir- Tohum eken eller kazansın- Benim sadık yarim kara topraktır- Biz üretmezsek Türkiye aç kalır- Doğduğum yerde doymak istiyorum- Aracı değil üretici kazansın- Çiftçiye destek boşa gitmez- Tarım uygarlığın temelidir- Sofrada yerli ürün kullanın, Çiftçi alın teri, emek, bilek ve yürek demektir- Tarım Hayattır

UB Group
DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ ANKARA DA COŞKUYLA KUTLANDI
Marmara Göz
DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ ANKARA DA COŞKUYLA KUTLANDI
DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ ANKARA DA COŞKUYLA KUTLANDI
DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ ANKARA DA COŞKUYLA KUTLANDI
DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ ANKARA DA COŞKUYLA KUTLANDI
DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ ANKARA DA COŞKUYLA KUTLANDI
DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ ANKARA DA COŞKUYLA KUTLANDI
DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ ANKARA DA COŞKUYLA KUTLANDI
DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ ANKARA DA COŞKUYLA KUTLANDI
DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ ANKARA DA COŞKUYLA KUTLANDI
DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ ANKARA DA COŞKUYLA KUTLANDI
DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ ANKARA DA COŞKUYLA KUTLANDI
DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ ANKARA DA COŞKUYLA KUTLANDI

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Serdivan'da iki genci vurmuştu, yakalandı
1 / 15
BELLONA

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Yakıcı Garden