Akyazı Çarşı içindeki dükkanında ayakkabıcılık yapan Ziyafettin Şimşek, kaybolmaya ve unutulmaya yüz tutmuş zanaatlar arasında ki ayakkabıcılık mesleğini teknolojiye inat el emeği göz nuruyla yaşatmaya çalışıyor.
Ayakkabıcılık mesleğine 13 yaşında başladığını anlatan Şimşek ; "Akyazı'da tellal bir abi vardı. Onun yanında başladım. O gün bugündür bu işi yapıyorum. Sağlığım yerinde. Kendime de vatandaşa da yardımım olması için çabalıyorum. İşimi severek yapıyorum" dedi.
Meslek hayatında şimdiye kadar çok sayıda çırak yetiştiren Ziyafettin amca, artık yetiştirecek çırak bulamadıklarını söylüyor. "Çırak yetişmezse bir gün bu sanat biter" diyen Şimşek; "Okullar 12 yıla çıktıktan sonra çırak yetiştiremiyorum. Ondan önce çok çıraklar yetiştirdim. Meslekte artık çırak yetişmiyor. Bir gün bu sanat bitet. Sanatkar olmak ayrı bir şey. Sanatkarlar memleketin orta direğidir. Sanatkar yetişemiyor. Çocuklar okula gidiyor. Sanata girmiyorlar" diye konuştu.
Ayakkabı üretiminde el sanatının yerini makinelerin aldığını ifade eden Ziyafettin Şimşek, iyi ayakkabı seçimi için şunları söyledi; "Makineler yapıyor artık işi. Daha basit oldu. Sanayileşince ayakkabılar da eski dayanıklıklarını kaybetti. Suni ayakkabılar sağlıksız ayakkabılar. Suni ayakkabılar su alabiliyor. Ayakabılar deri olsun. Vatandaşımız sağlığı için üç beş kuruş fazla versin. Ayakkabı insanın en iyi arabasından iyidir. İş ayakkabısı daha sağlıklı olmalı. Sağlık ayaktan geçer. Vatandaşımız buna dikkat etsin. Hazır boya kullanmasın. "