Akyazı Ticaret ve Sanayi Odası Kasım ayı olağan Meclis toplantısını yaptı. Meclis toplantısında gündem maddeleri görüşüldükten sonra Meclis üyeleri sorunlarını dile getirdiler.
Meclis üyelerimiz özellikle son zamanlarda yaşanan ekonomik kriz ve dolardaki dalgalanma yüzünden istikrarlı bir ticaretin olmadığı, piyasalara güvenin kalmadığı, nakit akışının iyice daraldığı, bununla birlikte büyük firmaların ödemelerini bilerek aksatarak hizmet ve mal aldıkları firmaları zora soktuklarını söylediler.
Sürecin böyle devam etmesi durumda ekonomik dengeler tamamen bozulacağı ticaretin iyice sekteye uğrayacağını belirttiler.
Özellikle yük taşımacılığı işi ile uğraşan nakliyatçılar akaryakıt maliyetleri yüzünden zor bir süreç geçirmekte oldukları gündeme getirdiler. Nakliyatçılar akaryakıtın toplam giderler içindeki payının yüzde 35 olduğunu vurguladılar. Özellikle nakliyede gidiş – geliş masrafları,otoyol,şoför,lastik,amortisman ve büro giderlerine de akaryakıt giderlerini de eklediğimizde borçlu bile kalıyoruz. Ayrıca haksız rekabete de maruz kalmaktayız.
Neticede sektör olarak para kazanamıyoruz. Çoğu nakliyatçı kontak kapatarak ya plakalarını askıya almakta ya da araçlarını satıp borçlarını kapatmak zorunda kalmaktadır, dediler.
Yönetim Kurulu Başkanımız Z.Şinasi Bayraktar, Meclis üyelerimizin sorunlarını dinledikten sonra, son zamanla yaşanan sıkıntılı sürecin içerisindeyiz.
İş adamları ve sanayiciler olarak, esnaf ve ticaret erbapları olarak bu zor günleri atlatmak için, ülkemizin hiç hak etmediği bu durumu bertaraf etmek için üzerimize düşenlerin farkındayız. Reel sektör olarak atılacak tüm adımlarda devletimizin ve hükümetimizin yanında olduğumuzun da altını çizmek isteriz. Biliyoruz ki çözümün temeli birlik ve beraberliğimizde yatıyor. Bu noktada alınan ekonomik tedbirlerin de piyasaları rahatlatacağı Aşikardır.
Ülkemizin ekonomik programın önceliğinin enflasyonla mücadele ve dengeli, sürdürülebilir büyüme olması ve yapısal reformların dikkatle takip edilmesi, yerli ve milli üretim ekonomisini güçlendirmek için en kısa sürede kararlı adımlar atılması, üretip satmanın, ihracat yaparak ülkeye girdi sağlanmasının önündeki engeller kaldırılması ülkemizin sosyo-ekonomik gelişiminin ana reçetesi olacaktır.
Reel sektör ile devletin omuz omuza çalışmasının sürecin çok daha hızlı ve çok daha az zararla atlatılacağına olan inancımızla bu kapsamda atılacak adımlardır.
Başkan Bayraktar ayrıca nakliye sektörünün ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Sorunlarını yakından takip ediyoruz ve çözüm için çalışıyoruz. İlçemizde faaliyet gösteren ve bu işle uzun yıllardır uğraşan firmaların faaliyetlerine son verip kontak kapatmasından endişeliyiz. Böyle bir gelişme bütün ülke ekonomisini, dış ticaretimizi çok olumsuz etkiler. Bu nedenle yıkıcı rekabet yapılmamalı.
Fiyatta rekabet değil, hizmette rekabet olmalı. Bu sektör çok önemli ve geleceğin sektörüdür. Sektörde haksız rekabetin önlenebilmesi için belli bir fiyat kriterinin oluşturulması gerektiği ve bu ücretlendirmenin altına inenlerin cezalandırılması gerektiğini sözlerine ekledi.