Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
İNOĞLU YAPI ÇELİK PREFABRİK YAPILAR
Toprak Turizm

ATSO Başkanı'ndan kredi uyarısı

25-06-2020 11:38:33 - AKYAZI
ATSO Başkanı'ndan kredi uyarısı

ATSO Başkanı Bayraktar; Kredi geri ödemeleri için uyardı.

Hardal Burger Akyazı
Akyazı Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Zafer Şinasi Bayraktar, ekonomik istikrar destek programı kapsamından faydalanan iş dünyasının kredileri geri ödeyemedikleri takdirde daha büyük kayıplar ve kaos ortamı oluşacağını söyledi.
 
Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2020 yılına girerken umut dolu, bereketli, başarılı bir yılı karşılamak beklentisi içerisindeyken, dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan Coronavirüs (COVİD-19) salgınıyla insanlığın zor günler yaşadığını kaydetti.
 
Salgının yarattığı olumsuz sürecin, gerek sosyal, gerekse ekonomik hayatı derinden etkilediğini ifade eden Bayraktar; "Özellikle ekonomik faaliyetlerimizin sekteye uğraması ciddi bir sorun oluşturmuştur. Bütün bu olumsuz gelişmeler doğrultusunda hükümetimizce ekonomimizin gidişatına yönelik önlemler alınmaya başlamıştır.
 
Özellikle Ekonomik İstikrar Kalkanı Destek Programı ile bu sürecin en az hasarla tamamlanmasını sağlayacak bir dizi önlemler açıklandı. Söz konusu pandemi sürecinde  iş dünyasına ve  ticaret erbaplarımıza yapmış olduğumuz ziyaretlerde üyelerimiz Ekonomik İstikrar Kalkanı Destek Programından ve  odaların kullandırmış olduğu nefes kredisinden faydalanarak  bu zor süreçte ayakta kalmayı başarmıştır. Ekonomik istikrar destek programı kapsamından faydalanmış oldukları kredileri geri ödeyemedikleri takdirde iş dünyamızda maalesef ki daha büyük kayıplar ve kaos ortamı oluşacaktır" diye konuştu.
 
İŞÇİ ÇIKARILMADI
 
Sektörel bazda bakıldığında ilçede bulunan fabrikalarda, işletmelerde 17-18 bin işçi çalıştığını kaydeden Bayraktar, şunları söyledi; "Real sektörde herhangi bir istihdam değişikliğine gidilmediğini işçi çıkarılmadığını ifade ederim ve bu sebepten dolayı da tüm üyelerimize , iş  dünyasına canı gönülden teşekkür ederim. Üyelerimiz bu salgın sürecinde ithalat ve ihracatlarında azalma söz konusu olsa da faaliyet alanlarındaki iştigal konularını durdurmayarak önlerine çıkan sorunlarını taleplerini bizlere bildirip bizlerde üst birimlere ve gerekli bakanlıklara bildirerek süreci yönetiyoruz."
 
TARIM VE GIDA SEKTÖRLERİ STRATEJİK ÖNEME SAHİP
 
Bu süreçte Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli,TOBB başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve 365 oda borsa başkanları ile her zaman iletişim halinde olduklarını vurgulayan Bayraktar; "Pandemi sürecinde özellikle tarım ve gıda sektörümüz en fazla yara alan sektörlerin başında gelmektedir. Tarım ve gıda gibi sektörlerin stratejik bir öneme sahip oldukları Kovid-19 salgınından önce de zaten biliniyordu fakat küresel ölçekte yaşanan bir salgın ile görüldü ki bu sektörleri yeni ve bütüncül bir yaklaşımla yeniden yapılandırmaya her zamankinden daha çok ihtiyaç var.
 
Bu durum aslında Türkiye için de yeni bir dönemin başlangıcı olabilecek bir potansiyel barındırıyor. Elverişli coğrafi koşulları, uygun iklimi ve bereketli topraklarıyla tarım ve gıda alanında dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olan Türkiye’de 2018 yılı referans alındığında toplam istihdamın yüzde 20'si tarım alanında çalışıyordu ve sektör, 42,5 milyar dolar büyüklüğü ile ülke Gayri Safi Yurt İçi Hasılanın (GSYH) yüzde 5,8'ini oluşturmaktaydı. Bu performansıyla dünyanın en büyük 7. tarım üreticisi olan Türkiye, aynı zamanda hayvancılık alanında da önemli bir potansiyele sahip" dedi.
 
STOKLAR ÖNEM ARZ EDİYOR
 
"İnsanlığın ihtiyaçlarını giderirken kaynakların verimli kullanıldığı bütüncül ve elverişli çözümler üretmezsek sistem yine eskisi gibi küresel şok dalgalarına açık olacak" diyen Zafer Şinasi Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü; "Üstelik iklim değişikliği gibi bir problemle de mücadele etmemiz gereken bir dönemdeyiz. Tarım ekonomimizde çok önemli yeri olan  teşviği ve pozitif ayrıcalığı hak eden bir sektördür Salgın döneminde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de özellikle buğday, mısır ve pirinç ve fasulye, mercimek, nohut stokları önem arz ediyor ve bu ürünlerin çoğunda arz açığı bulunduğundan bu süreçte tahıl ve baklagiller üretimini artırıcı tedbirler de alınması gerekiyor. İnsanlığı tehdit eden salgın sürecini hep birlikte, dayanışma, sorumluluk ve saygı içerisinde atlatacağımıza olan inancımız tamdır."
Akgün Restoran Çorba

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Ramazan gürek 4 yıl önce2020-06-26 20:40:55

Akyazı hasan bey yil 2017 resmi yol PEŞKEŞ çekilmiş yil 2020 PEŞKEŞ devam ediyor

0
-0
Başkan Yüce bu sözlerle veda etti
1 / 15
Yakıcı Garden

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Green Garden