Anızın yakılması; bitki artıklarının masrafsız bir şekilde ve kısa zamanda ortadan kaldırılması, sürümün kolaylaştırarak ikinci ürün yetiştirmek için zaman tasarrufu sağlaması, toprak üzerine düşen yabancı ot tohumlarının yok edilmesi gibi nedenlerden dolayı üreticilerimiz için cazip hale geliyor.
Ancak beklenen bu faydanın aksine anız yakmak toprağa ve çevreye çok ciddi zararlar veriyor. Anızın yakılmasıyla, toprağın en üst katmanında fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri ile toprak verimliliğini ve biyolojik dengeyi olumsuz yönde etkiiyor. Faydalı canlılar, yangınla birlikte ölüyor.
Doğal dengeyi bozan anız yakma, birçok canlının beslenme, barınma ve korunma ortamını da yok ediyor.
Anız yakan üretici istemeden kendi ekonomisine ve çevreye zarar verirken hava kirliliğine neden oluyor.
Anız yakanlara yönelik cezai müeyyideler olmasına rağmen tarla sahipleri ilkel ve toprağa zarar veren anız yakma uygulamasına devam ediyor.
Son olarak Akyazı Gebeş kesiminde D-100 karayolu kenarında bir tarla sahibi tarafından arazi ateşe verildi.
Tarladan yükselen dumanlar bölgeyi kaplayıp kirlilik oluştururken karayolundaki görüş mesafesini de düşürdü.
yakmayın yakmayın sizin yüzünüzdena azon tabaksı delindi şu lanet sigarayı içmeyin ama içersiniz pisliğini yere atarsınız şu sigaradan ne anlıyorsunuz sokakta geçenleri sigaraya maruz bırakıyorsunuz işte sizlerin yüzünden bu dünya çöküyor belkide 10 sene sonra marsta hayat süreririz en azından orası daha temiz sigara içilmez