Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
YÖNYAP YAPI
Toprak Turizm

Yaklaşan referandum ve piyasalara etkisi!!!

2010-08-19 00:00:00
2565 OKUNMA

Halil AKAN

Malumunuz 12 Eylül de referandum var ve bu referandum öncesi ve sonrasında ister istemez piyasalar etkilenecektir. Öncesinde etkileşim bence kurlarda bir miktarı yükseliş şeklinde olacakken sonrasındaki durum referandumdan çıkacak sonuca bağlı olacaktır. Bir önceki yazımda da belirttiğim gibi döviz almak isteyenler için kurların seviyeleri gayet alım için uygun. Daha düşerse diyenler olabilir bu durum içinde ne diyorduk alım yaparken kademeli alım yapın hepsini bir seviyeden almayın( eğer daha düşer diyorsanız) böylece zararınızı azaltmış kar durumunda da karınızı yükseltmiş olursunuz.

Hangi dövizi almalıyız sorusuna gelince, ben doları pek alınmaya değer para birimi olarak görmesem de 1.45-.149 aralığından alınabilir görüyorum. Zira parite yukarı hareketlenmelerde zorlanıyor ve geri gelişlerde dolar kuru sabit kalırken euro değer kaybediyor bu zıhla devam eder ve parite 1.28 lerin altına gelirse dolar 1.52-.154 lere çıkarken euro 1.87 lere gelebilir. Ben ekranlarda sözlendiği gibi paritenin 1 euro = 1 dolar ya da 1 euro = 1.1 dolar lara kadar gerileyeceğini en azından şimdilik düşünmüyorum. Ben parite 1.24 lere kadar düşse de sonrasında tekrar yükselmeye geçecektir diye tahmin ediyorum. Dolarda yükseliş olsa da (ülkemizde anormal bir siyasi belirsizlik , gerginlik olmadıkça) max. 1.59-1.64 aralığında olabileceğini ve bu seviyeleri gördüğümüzde dolar satmamız gerektiğini düşünüyorum ancak bunu değişimlere göre bu satırlarda sizlerle paylaşacağımızı da tekrar hatırlatmak isterim.

Altın ise evet en başından beri eğer yatırım yapacaksanız altına yapın diyorum. Bu sadece türk parası bazında değil doları içinde euro içinde geçerli. Ancak dolarda artış beklemiyorsak altının tl değerinde de artış beklememeliyiz ons daki yükseliş sadece dolar/euro bazında olur. Eğer dolarda yükseliş bekleniyorsa parite düşecekse o zaman altının tl değerinde bir artış bekleyebiliriz. Şuan ons yükseliyor ancak dolar kuru artmadığı için tl değerinde ons daki değişim kadar yükseliş olmuyor. Alım yapılabilir bir seviyede gibi gözükse de ciddi alımlar için beklemek daha doğru olacaktır. Uzun vadeli yatırım için alın ama ben riski sevmem diyenler alım için biraz beklemeli. Tl bazında 54-56 aralığı dolar bazında 36000-37400$ aralığı euro için ise 26000-28500 aralığı alım için iyi seviyeler.

Soru, görüş ve önerileriniz için: akan_751@hotmail.com

 

U Y A R I                  

  BURADA YER ALAN YATIRIM BILGI, YORUM VE TAVSIYELERI YATIRIM DANISMANLIGI KAPSAMINDA DEGILDIR. YATIRIM DANISMANLIGI HIZMETI SERMAYE PIYASASI KURULU TARAFINDAN YAYIMLANAN SERI:V, NO:52 SAYILI `YATIRIM DANISMANLIGI FAALIYETINE VE BU FAALIYETTE BULUNACAK KURUMLARA ILISKIN ESASLAR HAKKINDA TEBLIG`

CERCEVESINDE ARACI KURUMLAR, PORTFOY YONETIM SIRKETLERI, MEVDUAT KABUL ETMEYEN BANKALAR ILE MUSTERI ARASINDA IMZALANACAK YATIRIM DANISMANLIGI SOZLESMESI CERCEVESINDE SUNULMAKTADIR. BURADA ULASILAN SONUCLAR TERCIH EDILEN HESAPLAMA YONTEMI VE/VEYA YORUM VE TAVSIYEDE BULUNANLARIN KISISEL GORUSLERINE DAYANMAKTA OLUP, MALI DURUMUNUZ ILE RISK VE GETIRI TERCIHLERINIZE UYGUN OLMAYABILECEGINDEN SADECE BURADA YER ALAN BILGILERE DAYANILARAK YATIRIM KARARI VERILMESI SAGLIKLI SONUCLAR DOGURMAYABILIR.

 

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:

Diğer Yazıları

Ölüm onu market alışverişinde yakaladı
1 / 15
Yıldız Oyun Gezegeni

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Akgün Restoran