Aydın Metal
Çetinler Kereste İnşaat Akyazı
Toprak Turizm

UNUTULAN BAYRAM GECELERİ

2023-04-20 22:21:04
597 OKUNMA

Şehabeddin Mahir Tuna

Ümmetin belki de en çok ihmal ettiği büyük gecelerden ikisi bayram geceleridir ki bunların birisi Ramazan- Şerif ayının arife günü olan bu günü bayramın birinci gününe bağlayan bu gecedir. Diğeri ise Kurban bayramı arifesini kurban bayramına bağlayan gecedir. Peygamberimiz (sav) bu gecelerle ilgili:
 
“Ramazan ve Kurban bayramı gecelerini, sevâbını Allah’tan umarak ibâdetle ihyâ edenlerin kalbi, -bütün kalplerin öldüğü günde- ölmeyecektir.” buyurmuş ve beş büyük geceden olan Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gecelerinde yapılan ibadet ve duaların geri çevrilmeyeceğini müjdelemiştir. 
 
Hal böyleyken, tıraştı, banyoydu, temizlikti, yemekti derken ihya edileceğine ihmal edilir bayram geceleri… Garip kalır, yetim kalır, öksüz kalır…
 
Cenab-ı Allah bizleri bayram gecesinin kadrini ve kıymetini bilip “Uyanık” geçiren kullarından eylesin! 
 
BAYRAMDA KAHKAHA İLE EĞLENEN KİMSELER
 
Hasan-ı Basri hazretleri bir bayram sabahı kahkaha atarak eğlenen bir grup insan görünce çok şaşırır ve “Hayırdır! Yoksa Cennetten Müjde mi aldınız da bu kadar sevinerek kahkaha ile gülüyorsunuz” diye sorarak şöyle buyuruyor: “Ramazan bir kısım insanların kaybedeceği bir kısım insanların kazanacağı bir müsabaka meydanıdır. Şaşarım ki o insana ki kaybettiğini veya kazandığını bilmeden gülüp eğleniyor. Vallahi gözümüzdeki perdeler kalkacak olsaydı kazananların kavuştukları nimetleri gördüklerinde gözyaşları ile şükür secdesine kapanmaları onları eğlenceden alıkoyardı. Kaybedenlerin de kaybettikleri nimetlerin üzüntü ve hasretiyle gözyaşı dökmeleri eğlenmelerine imkân bırakmazdı.”
 
Rabbim bizlere de böyle bir feraset ve takva nasip eylesin!
 
ALINACAK EN GÜZEL DUA: “ALLAH RAZI OLSUN!”
 
Çünkü Cennete sadece Allah’ın Rızasını kazananlar girecektir! Nitekim Yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerimde “Rableri katında onların mükâfatı, içlerinden ırmaklar akan, içlerinde ebedî kalacakları Adn cennetleridir. Allah onlardan razı olmuştur, onlar da (Cennette) Allah’tan razı olmuşlardır. İşte bu mükâfat Rablerine derin saygı duyanlara (O’ndan gerçek anlamda korkup emir ve yasaklarına bağlı bir hayat yaşayanlara) mahsustur.” buyurmuştur. Ne mutlu o kimselere…
 
BAYRAM ZİYARETLERİ BİR VESİLE…
 
Bayramlarda yapılan belki de en hayırlı işlerden biri büyüklerin, akrabaların ve komşuların “Allah Rızası için” ziyaret edilmesi ve onların hayır dualarının alınmasıdır. Bu nedenle bu ziyaretlerin isteksiz ve “gitmedi gelmedi demesinler” düşüncesiyle değil, aksine “belki bu ziyaret vesilesiyle onları memnun edip dualarını alırsam Rabbimi de memnun edip rızasını kazanırım” düşüncesiyle gönülden yapılması gerekir. 
 
Bizlerin bazı günahları vardır ki sadece “Estağfirullah” diyerek tövbe etmekle affedilmez! Bu nedenle birçok günahımızın affedilmesi için Allah’ın rızasını kazanacak farklı vesileler aranması gerekir! İşte büyüklerin ziyaret edilmesi de birçok günahın affedilmesi için böyle bir vesiledir. Nitekim:
 
Peygamberimize bir gün bir adam gelerek büyük bir günah işlediğini, çok pişman olduğunu ama affedilmemekten korktuğunu söyleyip “Benim için bu günahımdan dolayı tövbe ve af imkânı var mıdır?” diye sorar. Peygamberimiz de kendisine önce “Annen sağ mı?” diye sorar ve hayır cevabı alınca da bu sefer “Teyzen sağ mı?” diye sorar. O kimse “Evet” cevabını verince “Öyleyse onu ziyaret et ve ona iyilikte bulun. Teyze, anne makâmındadır!” buyurarak bu ziyaretler sonunda alınacak duaların günahlardan affedilmeye bir vesile olduğunu bildirmiştir.
 
Bayram günü bayram namazı sonrası bilinçli Müslümanlar; Ramazan- Şerif ayı boyunca tutulan oruçlar, yapılan ibadetler, dualar ve tövbeler sonrası günahlardan affedilmiş olma ümidiyle birbirlerini tebrik ederek bayram ederler!
 
Cenab-ı Allah bizleri de bayram sabahı affedilmiş olarak gerçek bayram eden kullarından eylesin! Bayramınız Mübarek Olsun…
 
 
Bir Sonraki Yazımızda Görüşebilmek Ümidiyle… 
 
Şehabeddin Mahir TUNA
İlahiyatçı Yazar
sehabeddinmahir@gmail.com

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:

Diğer Yazıları

Makam aracı kullanmayan belediye başkanı işe otobüsle gidiyor
1 / 15
BELLONA

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Networks