İNOĞLU YAPI ÇELİK PREFABRİK YAPILAR
Batakköylü Düğün Salonu

ÜÇ SORU BİR DOĞRU

2018-12-01 12:10:50
1902 OKUNMA

Halil AKAN

1-Faizi tümden ortadan kaldıracak bir yeni sisteme geçiş şart; eğer biz Müslüman ülkeysek biran evvel bu faiz belasından kurtulmalıyız ve ilk olarak da devletin vatandaşından aldığı gecikme vs adı altındaki tüm faizler kaldırılmalıdır.
 
2-döviz kurları stabil hale getirilmeli. Pamuk ipliğine bağlı, kafası kızdığında birilerince koz olarak kullanılan döviz kurları, ekonomimiz için bir silah olmaktan çıkarılmalı. Ülkende ticaret yapan, yaşayan vatandaşın bilmeli ki, döviz bu ülkede öyle sert zikzaklar çizmez, çizemez ve böyle olunca da harcama ve yatırım yapma cesareti verecektir.
 
3-Her seçimde siyasi partilere hazineden verilen parasal kaynak. Birileri belediye başkanı seçilecek, milletvekili seçilecek, bakan seçilecek, özlük haklar kazanacak buna sahip olmak içinde tüyü bitmemiş yetimin hakkı olan devletin imkânlarını kullanacak. Hocalar ne der bilemem amma bu para helal değildir. Bunu millet menfaati için ve milletin rızasını alarak kullanmıyorsunuz. Her şeye referandum yapıyorsunuz bunun içinde yapsanıza bakalım halk, hazineden siyasi partilere seçim desteği verilsin mi soruna evet mi der hayır mı?
 
Sosyal medyada birinin paylaştığı şu bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum, bu yerel seçimlerde siyasi partilerin hazneden alacağı parasal yardım şöyle olacakmış:
 
AKP : 417 000 000TL, CHP: 213 000 000TL, MHP: 100 000 000TL, HDP: 90 000 000TL,
 
İYİP: 70 000 000TL. Toplam olarak 892 000 000tl. Bu parayı üretim için harcasanız sadece tarımsal alanda harcansa tarımsal sorun kalmaz. Fabrikalar kurulabilir. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu denmez mi?
 
Şuanpiyasalara ciddi bir belirsizlik hâkim, nedenleri ilk iki madde. 2019 yılına dair iyi şeyler söylenmiyor. Doların yeniden 7-8 leri test edeceği söyleniyor. Bu durumda kim yatırım yapmak ister ki. Piyasalarda bırakın ileriyi bir adım ötesini göremez durumdayız. Şu son yaşadığımız dolardaki sert yükseliş ve faizlerin yükseltilmesinden önce her şey yolunda gidiyordu. İnsanlar bir umutla alım satım yapıyor, yatırımlarda bulunuyordu. İnşaat vb birçok alanda ciddi bir hareketlilik hâkimdi herkes memnundu. Dolar fırladı, faiz uçtu her şey durdu bir anda.
 
Şimdi dövizin 7-8 lere yükselip 5 lere düşmesinden kim kazançlı çıktı? Bakanımız çıktı dövizi olması gereken seviyelere düşürdük diyor, bende kendilerine sormak istiyorum, neden 4.00 larda iken yapmadınız? Düştü dediğiniz kurların yeniden yükselmeyeceği garantisini verebilir misiniz?
 
Şimdi size dolar şu olacak bu olacak demek ne kadar doğru olacak ki. Millet param erimesin diye döviz aldıkça, döviz birkaç ayda iki üç katına çıktıkça, bu ülkede ekonomik krizler bitmez. 100 000 dolar alıp satarak, sonra onu faize vererek birkaç ayda parasını 2 katına çıkarmalarına izin verirseniz bu yolla ülkenizin batmasını izlersiniz. Birkaç ay önce 100 000 dolar 400 000tl iken faiz artış öncesi 760 000tl ye yükseldi.
 
En büyük hayalim dövizin hiç anılmadığı bir ülke olmak, her yerde ülkem insanın kurduğu fabrika bacalarının tüttüğünü görmek, her yabancı tüketim mallarının alternatif ve daha kaliteli yerlilerinin üretildiğini görebilmek.
 
Bu cümleyi illaki okumak isteyeceksiniz biliyorum istemesem de yazmadan geçemeyeceğim. Dolar ne olur? İnşallah tarih olur, kaybolur gider. Ancak bu düşüş hali uzun sürmeyecek gibi duruyor. Faiz düşürülmeye başlandığı an oda yukarı tırmanmaya başlayacaktır.
 
 Euro/dolar paritesi;  yılsonuna kadar düşüş devam eder. Belki 1.065 leri görebiliriz amma daha aşağılarda kalacağına pek ihtimal vermiyorum. Altınında ons fiyatı düşse bu kez dolar kuru çıkar, bu yüzden de grm tl’nin 200 tl aşağısına ineceğini pek beklemiyorum. Dolar 4.034 den başlattığı yükselişini 7,60 lar kadar sürdürdükten sonra istediklerini almayı başaran faiz lobisi, kurdan da kazanmak için dövizi düşürüyor. Mesele dövizin nereye düşeceği değil, nerden itibaren yeninde yükselişe geçmeye başlayacağıdır. Siz yatırımcınıza, halkınıza kurun bir daha 6.00-7.00 lara yükselmeyeceği garantisini verebiliyor musunuz işte asıl mesele bu. Kurlardaki bu aşırı dalgalanmalar bitmedikçe yatırım artmaz, krizler bitmez. 5.13-4.96 takip ettiğim seviyeler. Düşüşler bana yalancı baharı çağrıştırıyor. Euro’nun da 5,86-5,65-5.45 lerin aşağısına ineceğine pek ihtimal vermiyorum. Döviz yükseliş için bahane arıyor gibi bir his var içimde. Ancak hükümet dirayetli ve kararlı bir politika izler ve tüm bakanlıklar olarak bir kalkınma hamlesi yaparsa, dolar ancak o zaman tarih olur. Duam odur. O günleri görürüz inşallah.
 
Üç sorunu yazdık tek doğru ise; Bu ülkede yapılacak çook iş var çok özelliklede, vatanını seven, dinine bağlı, kul hakkından korkan iyi niyetli, cesur siyasilere ihtiyaç var.

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:

Diğer Yazıları

Sokak köpeği altın ve paraların olduğu çantayı böyle götürdü
1 / 15
BELLONA

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Networks