Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
YÖNYAP YAPI
Batakköylü Düğün Salonu

TÜRKÜN LİRASI

2020-10-26 11:45:10
4152 OKUNMA

Halil AKAN

Bugün sizlerle Türk liramızdaki devam ede gelen değer kaybını incelemek istedim. Devletini, milletini seven bir fert olarak para birimimizin diğer ülke para birimleri karşısında hızla değer kaybetmesini içime sindiremiyorum.
 
Güçlü ülke= değerli para diye kabul edenlerdenim. Birileri gibi, daha çok ihracat yapabilmek için değeri düşük parayı savunanlardan değilim. bakın sadece son iki üç yılda para birimimiz euro-dolar karşısında  %50-60 oranında değer kabına uğradı. Örneğin geçen yıl 6.10 krş olan 1 euro bugün 9.40 krş. (o da şimdilik); dolar da aynı şekilde ii katına varan bir değer kazanmış oldu. sadece bu iki para birimi karşısında mı değer kaybettik, tabiki hayır.  mesela İngiliz sterlini 6.8 lerden 10,00 lara, suudi riyali bile 100 tl ile 240 riyal alabilirken bugün 1 riyal 2.10 krş. tam ters yönde bir değerlenme söz konusu.
 
bazıları bu yolla ithalatın azalacağını, ihracatın artacağını savunsa da ben bu görüşe tamamen katılmıyorum. kısmen etksi olsa da asıl etkisinin yatırım ve kamusal hizmetleri daha da zorlaştıracağını, azaltacağını düşünemketeyim.
 
Sadece artan yabancı ülke paraları mı? mesela araç fiyatları dünya da benzeri görülmemiş bir durum yaşıyoruz. Diğer ülkelerde araç yaşlandıkça değeri düşerken bizde enaz iki hatta üç katına çıkan yükselişler yaşandı. 100 bin tl lik arac 260 bin tl ye, 240 bin tl lik araç 450 bin tl ye yükseldi. bu yükseliş hemde döviz ve altındaki yükselişi de solladı. peki neden?
 
Ya hayatın diğer alanları nasıl etkilendi.  Gıda fiyatları, sağlık harcamaları vb. tüm alanlarda inanılmaz fiyat yükselişleri görmekteyiz. Bana garip gelense, bunca fiyatlardaki yükselişe rağmen lüks harcamalarda/ lüks mal taleplerinde azalmanın aksine artış olmasıdır. mesela sıfır araçlar için bayilerde aylar sonrasına sıralar verildiğini duyuyorum. İyiye gitmiyoruz.
 
ithalatın önüne geçmek için aynı malın üretiminin teşviki yerine ÖTV getiren mekanizma aynı uygulamayı karşılıksız harcama olarak değerlendirdiğim ve ülkeme hiçbir katkısının olmadığın düşünndüğüm futbolcu transferlerinde aynı uygulamanın olmadığını görmeteyiz. Bu yıl yanılmıyorsam toplam 211 futbolcu transfer edilmiş, rakamın boyutunu siz düşünün.
 
Acizane gelirinizi aşacak harcama ve borçlanmadan uzak durun. Banka reklamlarına kanıp geleceğinizi riske atmayın. ihtiyaçlarınızı zorunluluk derecesine göre sıralayın ve almasamda olur dediklerinizi almayın. döviz ve altınla asla borçlanmayın, yukarıda kısaca bahsettiğim gibi, hangi ticareti yaparsanız yapın bir yılda iki katı kazanç elde edemezsiniz.
 
döviz ve altında yükselişin üzülerek ve malesef devam edeceğini düşünüyorum. ülkemizin etrafı ateş çenberi, sebebi  ise güçlü bir Türkiye'nin dünya ülkelerince istenmemesi. güçlü ve üreten Türkiye olmaması için birçok engel karşımıza çıkacaktır ki ilki hayat pahallılığı olacaktır. hem ülkemde hem de gurbetçiler için sıkıntılı bir sürece gireceğimizi düşünüyorum. bütün bunları içinizi kararatmak için değil hayata biraz daha ciddi bakabilmeniz için yazıyorum.
 
Kimse cebinde türklirası tutmak istemiyor ve bundan dolayıda kimseyi suçlamıyorum. Para kazanmaktan öte paranın satın alma gücünü korumak derdine düştü millet ki, bu da birtek ülkem insanına has bir durum oldu.
 
son olarak ise, siyasi partilere hazine yarıdımı konusunda alınan yeni karar 490 milyon tl. ne için bu yardım. millet vekili, bakan olmak için mi yoksa bir üretim için mi? haa bununla da bitmiyor olurda erken seçim kararı alınırsa üç katına çıkacakmış. hükümetin her işini eleştiren muhalefet de seslenmek istiyorum: neden bu konuda biri çıkıp ben bu yardımın tüyü bitmemiş yetim hakkı içerdiğini düşünüyor ve kaldırılmasını öneriyorum demez. sizi bilmem amma ben hakkım varsa hakkımı helal etmiyorum. o para ile neler yapıl neler?
 
YAZIMA TÜM İSLAM ALEMİNİN YAKLAŞAN MEVLİT KANDİLİNİ TEBRİK EDEREK son vermek istiyorum. Rabbim alemlerin efendisini tanıyıp onun sünneti dorultusunda yaşamaya muaffak eylesin. kurtuluş kimne derse desin, İslam'ı hakkıyla bilip onu yaşamaktadır.

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:

Diğer Yazıları

Bekirpaşa kavşağında kaza
1 / 15
Yıldız Oyun Gezegeni

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Green Garden