10 K Grup
Ellidört Park

TESETTÜR TARZ DEĞİL FARZDIR

2019-06-29 10:57:20
3816 OKUNMA

MURAT AYDOĞDU

  Tesettür; ‘‘Örtünmek, gizlenmek, bir şeyin içinde veya arkasında gizlenmek’’ demektir. Bir fıkıh terimi olarak; ‘‘Erkek veya kadının, şer'an örtülmesi gereken yerlerini örtmesi’’ demektir. Örtünmenin amacı, başkasının bakışlarından korunmak ve ırzı meşru olmayan cinsel isteklerden sakınmaktır. Tesettür, erkeklerin gözlerini sakınması, (Erkeğin tesettürü göz kapaklarıdır) kadınların iffetini korumak içindir.

Ayette şöyle buyrulur: "Mümin erkeklere söyle: Gözlerini sakınsınlar ve ırzlarını korusunlar. Bu kendileri için daha temizdir….." (en-Nûr, 24/30).

Kadınların örtünmesi konusunda da şöyle buyrulur: "Mümin kadınlara da söyle; Gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. Ziynet ( kadının el yüz ayak hariç, saçı dahil her yeri) yerlerini açmasınlar. Bunlardan kendiliğinden görünen kısmı müstesnadır. Başörtülerini yakalarının üstüne koysunlar. Ziynet yerlerini, kendi kocalarından, babalarından, kocalarının babalarından, oğullarından, kocalarının oğullarından, kendi erkek kardeşlerinden, kendi kardeşlerinin oğullarından, kız kardeşlerinin oğullarından, kendi kadınlarından, kölelerinden, erkeklik duygusu kalmayan hizmetçilerden veya henüz kadınların gizli yerlerine muttali olmayan çocuklardan başkasına göstermesinler. Gizleyecekleri ziynetleri bilinsin diye ayaklarını da vurmasınlar. Ey müminler! Hepiniz Allah'a tövbe edin. Böylece korktuğunuzdan emin" umduğunuza nail olasınız" (en-Nûr, 24/31).
Kadınların ev dışında veya yabancı erkeklerin yanında, normal ev içi elbisesinin üstüne bir dış elbise daha giymeleri gerekir. Ayette şöyle buyrulur: "Ey Peygamber! Eşlerine, kızlarına ve müminlerin kadınlarına dış elbiselerinden üstlerine giymelerini söyle. Bu, onların tanınıp, kendilerine sarkıntılık edilmemesi için daha uygundur. Allah çok bağışlayıcı ve çok esirgeyicidir" (el-Ahzâb, 33/59) .

Hz. Âişe'den rivâyete göre, bir gün Hz. Ebû Bekir'in (ra) kızı Esmâ (ra) ince bir elbise ile Allah Resulunun huzuruna girmişti. Resulullah (s.a.s) ondan yüz çevirdi ve şöyle buyurdu: "Ey Esma! Şüphesiz kadın, erginlik çağına ulaşınca, onun şu ve şu yerlerinden başkasının görünmesi uygun değildir." Hz. Peygamber bunu söylerken, yüzüne ve avuçlarına işaret etmişti" (Ebu Davûd, Libâs, 31).

Erkeklerin örtülmesi gereken uzuvları; göbekleri altından dizleri altına kadar olan kısımdır. "Erkeğin avret yeri (örtülmesi gereken uzuvlar) göbeği ile diz kapağı arasıdır" (Ahmed b. Hanbel, II, 187). Diz kapağı avret yerindendir" (Zeylai, Nasbu'r-Raye, I, 297).

Kadınların, yüzleriyle ellerinden başka, sarkan saçları dahil, bütün bedenleri avrettir. Yüzleriyle elleri ise, bir fitne korkusu bulunmadıkça, namazda da namaz dışında da avret değildir. Hanefi mezhebine göre, ayaklar da avret sayılmaz.

Örtüde Bulunması Gereken Nitelikler;

1- Bütün bedeni örten bir elbise olmalıdır. Kadınların, etek ve dış elbise (pardösü veya çarşaf) giymeden pantolon giymeleri tesettüre aykırıdır. (Verilen nice mücadeleler sonunda, kadınlarımız ve kızlarımız başörtüsünü kazandı ama maalesef eteği kaybettiler!!!!!)

2- İnce ve şeffaf olmamalıdır. Cildin rengini gösterecek derecede ince olan elbise ile avret yeri örtülmüş sayılmaz.

3- Dar olup da vücut hatlarını belli etmemelidir. Örtünün sık dokunmuş ve altını göstermeyen kalınlıkta olması gerekir. (Balık ağı ve fileye benzeyen atkı türü giysiler örtü sayılmaz ve bunlar giyildiği zaman daha çok dikkat çeker)

4- Karşı cinsin elbisesine benzememelidir. (Erkeklerin kadınlara, kadınların erkeklere mahsus olan elbise giymeleri caiz değildir)

5- Elbise, dikkat çekecek şekilde süslü olmamalıdır. (Tesettürün verdiği mesaj; ‘‘Bana bakma’’ demektir.) Fakat günümüzde, adeta ‘‘Bana bak’’ der gibi giyinenlerin sayısı az değildir. (Kadınların, evden dışarı çıkarken, karşı cinsin dikkatini çekecek koku sürünmesi, kaşlarını aldırması, gözlerini, dudak ve tırnaklarını boyaması, ayakkabısıyla ses çıkararak yürümesi caiz değildir.)

6- Gayr-i Müslimlerin dini kisvesi olan elbiselerine benzememelidir.

Müslüman bir kadının, yabancı erkeklere ve müslüman olmayan kadınlara karşı, yüzü, bileklere kadar elleri ve ayakları dışında, vücudunun tamamı avrettir. (Ayaklarda görüş ayrılığı olmakla birlikte, sağlam görüşe göre ayaklar açık kalabilir.) Bu yerlerin gerek namaz içinde ve gerekse namaz dışında örtülmesi farzdır.
Kadınlar, mahremlerinin (kendileriyle evlenmeleri yasak olan erkek akrabalar) yanında el, ayak, kol, saç ve benzeri ziynet yerlerini açmaları caizdir (en-Nûr, 24/31-32) Kadının, müslüman olan diğer kadınlara karşı avret yeri; göbekle diz kapakları arasında kalan kısımdır. Bunun dışındaki yerleri kadınların yanında açabilirler (el-Mavsılî, el-İhtiyâr, I, 45).
Tedavi gibi zaruret sebebiyle, erkek veya kadının avret yerlerine, doktor, ebe, iğneci ve pansumancı gibi kimselerin bakması caizdir. Ancak, kadınların bu gibi tedavilerinde, kadın doktor, ebe ve sağlık personelinin, erkeklerin de erkek doktor ve sağlık personelinin tercih edilmesi gerekir. Bunlar bulunmayınca "Zaruretler sakıncalı olan şeyleri mübah kılar" kuralı işletilir. Ancak zaruretler de, miktarlarınca takdir olunur (bk. Mecelle, madde, 21, 22)

Müslüman bir kadının, yanlarında, diz kapağı ile göbeği arası, karın ve sırtı dışında, diğer yerlerini örtmek zorunda olmadığı erkek akrabaları, Nûr sûresi 31. ayette sayılmıştır. Bunlar yedi sınıf olup şunlardır:

1- Kocası: Kadın kocasının yanında dilediği gibi giyinebilir. Eşler arasında örtünme bakımından bir sınır söz konusu değildir.
2- Babası
3- Kayınpederi
4- Oğlu
5- Kocasının oğlu
6- Erkek kardeşi
7- Erkek kardeşinin oğlu
8- Kız kardeşinin oğlu.
9- Müslüman kadın. (Çünkü mümin bir kadın, gayri müslim kadınların yanında, diğer yakın akrabalarının yanında açıldığı gibi açık oturamaz. Burada, gayri müslim kadının, kendi
erkeklerinin yanında, müslüman kadını tasvir etmesi ve onu anlatması engellenmek istenmiştir.)
10- Kölesi ve câriyesi.
11- Çok yaşlı erkek hizmetçiler.
12- Kadınların gizli yerlerine bakmaktan anlamayan küçük çocuklar.

Bunlardan başka, dede, amca, dayı, süt kardeş (kendileriyle sürekli olarak evlenmek yasaklanan hısımlar) gibilerin yanına da ziynet yerleri açık olarak çıkabilir. (Ancak bir fitne korkusu olunca, kadının örtünmeyi tercih etmesi, daha temiz ve daha uygundur.)
      

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Serdivan'da iki genci vurmuştu, yakalandı
1 / 15
Yakıcı Garden

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Yakıcı Garden