Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
İNOĞLU YAPI ÇELİK PREFABRİK YAPILAR
Batakköylü Düğün Salonu

T.C. MEREZ BANKASI FAİZ KARARINI AÇIKLADI YA ŞİMDİ

2021-09-26 16:12:37
3342 OKUNMA

Halil AKAN

Beklenen açıklam yapıldı. TCBM hiç beklenmedik bir şekilde faiz indirimine gitti. Gerçi bir hafta önce merkez bankası başkanı faizlerin düşürüLmesi gerektiği şeklinde bir açıklama yaparak, bu kararın sinyalini vermişti. Elbetteki bizde faizden yana değiliz fakat, bu faiz indirme hamlesinde zamanlama hatası yapıldığını düşünüyorum. Şimdi neden böyle düşündüğümü açıklamaya çalışayım..
 
Faiz’i enflasyonun üzerinde olduğu gerekçesi ile düşüren Merkez Bankası başkanına sormak isterim: “şimdi siz faizleri düşürdünüz, bedavacı faiz lobisi bu durumdan hoşnut olmayacak ve kurları yukarı itmeye başlayacak, yukarı giden döviz kurunu bahane eden tedarik zincirleri, kurdaki artışı bahane ederek ürün fiyatlarına zamlar yağdıracak, yani fiyatlar genel seviyesi yine yükselecek ve bu da yine enflasyonun yükselmesine neden olmayacak mı? Eee, nereye gitti bizim bu güne kadar kurlar daha fazla yükselmesin diye ödediğimiz onca faizler..
 
Bu faiz lobisine her seferinde daha fazla faiz ödemediğiniz müddetçe, döviz artışının önüne geçemeyeceksiniz. Her yazımda savunvuğum bir görüşümü yine tekrarlamak istiyorum: Eğer siz ülke halkınızın ihtiyaç duyduğu temel gıda maddelerini kendi ülkenizde üretmeyi gerçekleştirmezseniz, döviz kuru artış baskısından kurtulamazsınız..
 
İyiye gitmiyoruz, sürekli fiyatlar yükseliyor, bunun nedenlerini kimse sorgulamıyor. En basitinden Araç fiyatları uçtu gitti. bayilere bakıyorsunuz araç yok, galerilerde ise sıfırı arabalar mevcut. Her şeyin fiyatı ikiye üçe katladı. bu fiyat artışlarının tek sebebi döviz kurlarındaki artış ve veya enflasyon mu? Bence bunlar kadar fırsatçılık, hesap soracak mekanizmanın olmayışı varsa da işlemeyişinin de etkisi azımsanmayacak kadar fazla. Dünya da, ülkemizde son 3-5 yılda yaşanan fiyat yükselişlerinin, başka bir ülkede yaşandığına ihtimal bile vermiyorum.
 
Neyse konu derin ve üzücü. Faizler 100 baz puan düştü şimdi ne olur? Faizciler mutu çünkü daha çok kazanma fırsatını elde etmiş oldular. Faizin düşürüleceği sinyalini alan faizciler, dipten dövizi toplamaya başladı. Ne zaman ki merkez banaksı kararı açıklandı, kur sopasını yine ortaya attılar. Yine onlar kazanacaklar, yine kaybeden ülkem, milletim olacak. Ne gerek var fabrika kurup devletlerle, insanlarla uğraşmaya. Dövizi düşür aşağıdan al, sonra yükselt ve yukardan sat amaç para kaznamak değil mi?
 
Mesela, yeni para birimi birmilyon tl ile bir ticarete atılmak isteseniz, öenmli bir miktarını şletmenizi faliyete geçirebilmek için harcamak zorunda kalırısınız. Hadi açtınız. bir yıl sonra sizce ne  kadar kar edersiniz. En iyimser bir tahminle iki yüz bin tl diyelim. %35-40’ı devlete vergiye gider. Peki aynı para ile geçen yıl döviz alan ne kadar kazanmış olurdu. Sıkı durun en az beş-altı yüz bin tl hemde sıfır vergi. İşte neden kurlar sürkeli düşüp artıyor diye soranlar için yazmış olayım bu son örneğimi.
 
Şimdi dikkatlice izlememiz gereken seviyeleri sizlerle paylaşacağım. Her bir rakam direnç / destektir. Biri kırılır üstünde en az 4 saat daha da kesin bakmak için bir gün kapatırsa, bir sonraki seviyeye zemin hazrılayacaklar ve yine yukardan satarak kolay para kazanacaklar bunu sakın unutmayın. Oyunun ne olduğunu bilirseniz oyuna gelmezsiniz. Yani demek isteyeceler ki, istediğimiz faizi vermezseniz bizde bu yolla alırız.
 
Doalrda olassı yükselişler; 8.80-9.10-9.30 ve 10.10 artık hangi seviyede merkez bankası müdahale eder izleyip greceğiz. Euro da ise; 10.400 geçilirse; 10.50-10.70-10.90 ötesini düşünmek bile istemiyorum. Altın ise; dolardaki yüksleşe bağlı: 503-511-525-535-540 şeklinde hareket edebilir.
 
 
 
Merez bankasından bir müdahale gelirse inşallah gecikmeden gelir. O zaman 8.80-8.65-8.50-8.35-8.25; euro da ise ; 10.50-10.350-10.100-9.94-9.84. lütfen gaza gelip en zirve sevyelerden döviz alıp para kazanmayı hedeflemeyin sonra pişman olursunuz.
 
Aylardır sosyal meddya hesaplarından dolar 10 tl 12 tl olacak çığırtkanlığı yapanlara mutlumusunuz diye sormadan geçemeyeceğim. Amerikalı veya yabancı bir ülke vatandaşı sevinebilir çünkü parası değer kazanıyor, aynı para ile daha çok şey alabilecek diye mutlu oluyor bunu anlarım da, size ne oluyor. İsminiz türk cisminiz türk değil sizin. Allah cc, idarecilerimize basiret üzere kararlar almayı nasip etsin. Hakikatı görerek, vatanı için, millet için canı pahasına görev yapacak brokratlar , devlet adamları seçebilmeyi nasip etsin. Kalın sağlıcakla…
 
 
 
Burada yer alan görüşler asla bir yatırım tavsiyesi olmayıp, sadece şahsi düşüncelerimi içermektedir. Hepinizi Allah’a emanet ediyorum.

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:

Diğer Yazıları

Bekirpaşa kavşağında kaza
1 / 15
Yakıcı Garden

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

UB Group