Çetinler Kereste İnşaat Akyazı
Batakköylü Düğün Salonu

DÜZENLİ EGZERSİZ YAPMAK İÇİN EN ÖNEMLİ 5 NEDEN

2023-09-25 19:29:24
1209 OKUNMA

Nurseda AYTAÇ

Egzersiz, fiziksel ve mental sağlığı korumak, iyileştirmek ve zindeliği sağlamak için yapılan, tekrarlanan fiziksel aktiviteler bütünü olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde teknolojinin hızlı gelişimi, ev ve iş yerlerinde insan gücüne gerek duyulmadan kullanımı artan makineler, kentleşme ve ulaşım imkanlarının artması ile birlikte, özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan toplumlarda hareketsiz yaşam tarzı sorunu meydana gelmiştir. Hareketsiz yaşam tarzına sahip olan bireylerde görülen ilk problem kilo artışı olsa da, bu durum uzun vadede hem fiziksel hem ruhsal sorunlara neden olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre egzersiz eksikliği, küresel ölüm nedeni sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır.

Uzun dönem hareketsiz yaşam şeklini benimsemiş kişilerde obezite, tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, kas iskelet sistemi sorunları, kardiyovasküler hastalık riski artarken; benlik saygısında düşme, özgüven eksikliği, anksiyete ve depresyon riski de artabilmektedir. Çünkü bu inaktif yaşam şeklini seçmiş bireyler genellikle televizyon, telefon ve bilgisayar karşısında olması gerekenden fazla zaman geçiren, sosyal ortamlardan uzak kalan içedönük bireylerdir.

 

DÜZENLİ EGZERSİZ YAPMANIN EN ÖNEMLİ 5 FAYDASI

1- Kilo verme sürecinde çok önemlidir

Kilo kontrolü sağlamak isteyen bireyler için egzersiz neredeyse beslenme şekli kadar önemlidir. Beslenme programıyla günlük alınan enerji kısıtlanırken, egzersiz ile harcanan enerji artırılmakta, böylece sağlıklı kilo verme hızı artmaktadır. Egzersiz ile birlikte kas kütlesi artışı olmakta, dolayısıyla metabolizma da hızlanmaktadır.

 

2-  Daha mutlu hissetmeyi sağlar

Egzersiz, zihin ile vücut iletişimini güçlendirmenin bir yolu olarak kabul edilmektedir. Düzenli yapılan egzersizle birlikte mutluluk hormonu artışı olmakta ve negatif düşünceler yerini daha pozitif düşüncelere bırakmaktadır. Yapılan çalışmalar egzersizin stres yönetiminde önemli bir rolü olduğunu, strese karşı organizmanın dayanıklılığını artırdığını göstermektedir.

 

3- Kronik hastalık risklerini azaltır

Yukarıda bahsedildiği gibi, hareketsiz yaşam tarzı obezite, diyabet, insülin direnci, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, kalp-damar hastalıkları, kas-iskelet hastalıkları, kanser, anksiyete, depresyon gibi bedensel ve ruhsal hastalık risklerini artırırken, düzenli yapılan egzersiz bu riskleri azaltır.

 

4- Enerjinizi artırır ve yaşlanmayı geciktirir

Düzenli egzersiz hücrelerin oksijen ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olarak enerji seviyesinin artmasını sağlar. Düzenli egzersiz ile birlikte akciğer kapasitesi artar, dolayısıyla kasların yakıtı olan oksijeni vücudumuza daha yüksek miktarda alırız. Bu durum aynı zamanda kalp sağlığı için de çok önemlidir.

Çalışmalar egzersizin bağışıklık sisteminin gençliğini ve etkinliğini koruduğunu, ileriki yaşlarda hayat kalitesini artırdığını göstermektedir. Fiziksel olarak aktif insanlarda bağışıklık T hücrelerini oluşturmaktan sorumlu olan organ timusun, aktif olmayanlara göre daha büyük olduğu bilinmektedir. Timusun 20’li yaşlardan itibaren küçülmeye başladığını biliyoruz. Öyleyse genç yaşlarda egzersizi alışkanlık haline getirmek sağlıklı bir yaşam sürmek için çok önemlidir.

 

5-  Uyku kalitesini artırır

Uyku problemleri kişiyi kısa ve uzun vadede olumsuz etkilemekte, kronik hastalık risklerini artırabilmektedir. Kaliteli uyku metabolizma hızı ve sağlığın devamlılığı için çok önemlidir. Egzersiz, uyku problemleri için çözüm önerilerinden biridir. Çalışmalar daha düşük fiziksel aktiviteye sahip bireylerin daha fazla uyku problemi yaşadığını göstermektedir. Bununla birlikte, egzersizin uyku evreleri arasında daha düzenli bir geçiş olmasını sağlayarak uyku kalitesini artırdığı bildirilmektedir.

 

YAPILAN EGZERSİZİN SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMASI ÖNEMLİDİR

Düzenli egzersiz yapmayı süreklilik haline getirmek, bu aktif yaşam şeklini rutine dönüştürmekle mümkün olur. Bu yüzden bize uygun olan egzersiz türünü yaşam boyu devam ettirebilmek için;

  1. Kişinin keyif alacağı bir egzersiz türü olmalıdır.
  2. Kişi bu egzersiz türüne uyum sağlayabilmelidir.
  3. Çok ağır ve yorucu olmamalıdır.
  4. Ekonomik olmalıdır.
  5. Egzersiz yapılacak alan kişinin yakın çevresinde olmalıdır.
  6. Başlangıç için uzun süreli ve yoğun egzersizler tercih edilmemeli, egzersiz süresi kademeli olarak artırılmalıdır.

 

YÜRÜYÜŞ EN KEYİFLİ VE ETKİLİ EGZERSİZLERDEN BİRİDİR

Yürüyüş en güvenli, en sürdürülebilir, en ekonomik, en keyifli ve en etkili egzersiz türlerinden biridir.
Herkes için uygun olması da büyük bir avantajdır. Yürüyüş için spor salonu, özel kıyafet, ön hazırlık ya da herhangi bir alet gerekmezken, açık alanda yapılan yürüyüşler zaman zaman kendinizi ve çevrenizi daha iyi tanımanıza, sosyalleşmenize katkı sağlar. Aynı zamanda yürüyüş, özellikle kalp sağlığı için diğer egzersiz türlerine göre daha sağlıklıdır. Yürüyüş temposu ve süresi kişinin kilosu, yaşı ve sağlık durumuna göre değişebilmekte olsa da, Dünya Sağlık Örgütü haftada en az 150 dakika yürüyüş önermektedir.

 

Okuduğunuz için teşekkür eder, sizler için faydalı olmasını dilerim.

Diyetisyen Nurseda AYTAÇ

Instagram: @dytnursedaaytac
dyt.nursedaaytac@gmail.com

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Hendek'te kaçakçılık operasyonu
1 / 15
Murat Optik

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Şimşek Halı Yıkama