Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
Çetinler Kereste İnşaat Akyazı
Batakköylü Düğün Salonu

Son 1 Hamle Daha mı

2019-04-24 10:44:57
1493 OKUNMA

Halil AKAN

Sevgili dostlar, bu yazımda sizlere düşmeyen dolar kuru ile yapılmak isteneni ve bunun nedenlerini kısaca paylaşmak istiyorum.

Doların ısrarla 5.60 ları aşağı kırmayışı sanki bir sert yukarı hareketin daha hazırlığı içinde olunduğu hissini veriyor bana. En son 5.10’lara gerileyen dolar oradan başlayan yükselişini bir türlü sonlandırmak istemiyor. Dövizle ticaret yapanlar hariç hiç kimsenin dövizle borçlanmasını doğru bulmuyorum.

Siz siz olun ileri dönük borçlanmak yerine bu sıkıntılı dönemi en az kayıpla atlatmaya bakın. Kazanma değil kaybetmeme döneminden geçmekteyiz. İçimden bir ses geçen yaz yaşadığımız gibi bir sert hareketin daha her an yaşanabileceğini söylüyor.

Çünkü halkın hükümet ile arasını açmanın son bir hamlesi kaldı oda kurlar ile ekonomiyi tamamen durdurmak. Hükümeti IMF ye gitmek zorunda bırakmak istiyorlar. Merkez bankası ve hazinenin durumunun pekte iyi olmadığını düşünüyorum.  Güçlü ve yüksek dolar bizi bitiriyor, keşke 1 dlr=3.50 yi geçmemiş olsaydı. Ne hazindir ki, yakın zamana kadar IMF den borç alan değil borç vereniz diye gururlanıyorduk ama ne olduysa her şey birden terse döndü…

Hükümetimizin yatırım yaparken tercih hataları yaptığını düşünüyorum. Yapılan yatırımlar katma değer oluşturan değil sadece tek taraflı harcama gerektiren türden yatırımlar olduğundan ve ekonomide tek güç inşaat olarak görüldüğünden her şey terese döndü bir anda. Kazanmadan harcamayı seçtik ve olmayanı harcayınca da ekonomi bu hale geldi.

Yani bizim statlardan ve şehir hastanelerinden önce fabrikalara, halkın mutfak harcamalarını azaltacak doğal, sağlıklı yerli üretimlere öncelik vermemiz gerekmekteydi. Keşke siyasi iktidar : “en büyük hedefimiz kendi kendine her alanda yetebilen güçlü Türkiye olmak” diye belirleseydi hedefini. En azından tarımsal alanda kendi üretimimiz ile talebi karşılayıp tüm dünyaya sağlıklı yaşamak için ihtiyaç duyduğunuz tüm gıdaları bizden temin edebilirsiniz diyebilseydik.

Çok yakında şöyle bir sorunla daha karşı karşıya kalacağız ki bunu daha önceki yazılarımda da belirtmiştim. İlki: bütçeleri denetlenmemiş belediyelerin borç batağında olmaları ki hemen hemen tüm belediyeler böyle (parti ayırmaksızın). Bir diğeri de millete, devlete hiçbir maddi manevi getirisi olmayan, ülke kaynaklarını tek taraflı olarak dışarıya akıtan futbol transferleri için yapılan harcamalar. Göreceksiniz birçoğu yakında borçlarını ödeyemedikleri için hazineye yani bizlere dert olacaklar. Bir kulübün yıllık transfer harcamaları 30 ila 100 milyon dolar olan bir borçlanmadan bahsediyorum ve bu akıl almaz harcamalar kimsenin umurunda değil.

Fazla uzatmadan gelelim kurlarda olası hareketlere, dolarda 4.92 ler aşağı gelmedikçe düşüyor diyemeyiz ve bu senaryo bana göre çook zor. Muhtemel senaryo yukarı doğru olur. ilk etapta 5.92 ler geçilirse 6.20-6.80 ve 7.20 ler hedef olur. Euro da ise; 6.60 lar geçilirse 6.80-7.20-7.60-7.80-8.20 ler hedef olur. Altında 242-252-262-272 grm tl fiyatını görebiliriz. Bunlar birer yatırım tavsiyeyi olmayıp kendi kişisel düşüncelerim olduğu tekrar belirtmek isterim. Umarım bunlar olmaz. Doların her bir krş artışı kanıma dokunuyor. En büyük durgunluk sebebi kurlardaki belirsizlik, ya yine yükselirse düşüncesinden dolayı piyasada yaprak kımıldamıyor. İnşaat için verilen kredilerin geri dönüşü olmuyordur, çünkü kredi faizleri yükseldiği için şirketler daire satamıyor satamayınca da bankaya olan krediler ödenmiyor.

Çok zor bir dönemden geçiyoruz rabbim iyi niyetli idarecilerimize basiretli kararlar almayı nasip etsin. Ummadıkları yerlerden kapılar açsın.

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:

Diğer Yazıları

Fırsatçılara 848 milyon lira ceza kesildi
1 / 15
Murat Optik

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Akgün Restoran