Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
Çetinler Kereste İnşaat Akyazı
Akyazı Aktaş Sürücü Kursu

Şeker tadında bayramınız olsun!

2015-07-16 00:00:00
2147 OKUNMA

Melike Nur EROĞLU

Ramazan bayramının toplumumuz için manevi önemi çok büyüktür. Geleneksel olarak bayram kahvaltısı ile başlayan ve devam eden bu günlerde tüm aile bir arada olduğu için sofralar her zamankinden çok daha çeşitli besinler içerir. Aile büyüklerinin hazırladığı börekleri, el yapımı tatlıları ve özel pişen yemekleri reddetmek bazen büyüklere saygısızlık gibi de algılanmakta veya bu mazeretin arkasına sığınarak aşırı yemek yenilebilmektedir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken emekle hazırlanmış olan besinlerden çok az miktarlarda tüketmek olmalıdır. Hatta hafif bir kahvaltı ile güne başlamak çok daha uygun olur. Bu şekilde gün içerisinde yapacağınız akraba ziyaretlerinde besin alımınızı ayarlamanız daha kolaylaşabilir.

Bayramdaki beslenmemiz Ramazan öncesi gibi olmaya başlasa da yine de bir ay boyunca yavaşlayan metabolizma nedeniyle yediklerimiz ile aldığımız enerji çok fazla gelebilir. Bu nedenle ilk hedef bayramın birinci gününden itibaren yavaşlayan metabolizmamızı eski haline getirebilmek olmalıdır. Metabolizmamızı hızlandırmak ise çok kolay. Yakın mesafedeki akraba ziyaretlerine yürüyerek gitmek ve her ziyarette ikramlardan az az yemek metabolizmanızı hızlandıracaktır. 

Bir diğer önemli nokta ise SU...Artık Ramazan boyunca azalmış olan su tüketimimizi 2 litreye ulaştırmak daha kolay olacaktır. Çay ve kahve tüketiminin su yerine geçmediği de unutulmamalıdır. Eğer ben tatlımdan da böreğimden de vazgeçmem diyorsanız içeceğiniz su veya şekersiz çay olsun. Size önerim kaloriyi içmek yerine, tadına vara vara çiğneyerek yiyin.

  "Geleneksel yemeklerden vazgeçin, hiç şekerli besin yemeyin!" mesajı tabi ki bayramda acımasız olacaktır. Bu durumda önemli olan; neyi, nasıl, ne kadar, ne zaman tükettiğinizdir. Şerbetli tatlılardan vazgeçemiyorsanız, bayram süresince mümkün olduğu kadar arzuladığınız miktarın yarısını yerseniz ve izleyen öğünde de sebze ağırlıklı beslenirseniz, daha az kalori almış olursunuz. İleride bu fazlalığı eritmek de daha kolay olacaktır.

Her şeyden ağız tadıyla ama kararınca yiyebileceğiniz sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir Ramazan Bayramı dilerim.
 
DİYETİSYEN MELİKE NUR EROĞLU

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Bekirpaşa kavşağında kaza
1 / 15
Murat Optik

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Green Garden