Aydın Metal
YÖNYAP YAPI
Toprak Turizm

SEÇİM SONUÇLARI BELLİ!

2023-05-04 11:54:04
3520 OKUNMA

Şehabeddin Mahir Tuna

Ülkemizi gelecek beş yıl da kimin yöneteceğinin belirleneceği seçimlere az bir süre kala vatandaşlarımız, seçimleri kimin kazanacağını heyecanla bekliyor. Oysa bazı kaynaklarda öyle bir Hadis-i Şerif var ki tüm seçimlerin sonuçlarını, inananlara önceden haber veriyor! Yani seçim sonuçları bizler için aslında belli! Heyecanlanacak, meraklanacak bir şey yok!
 
Rivayete göre Peygamberimiz (sav) كَمَا تَكُونُوا يُوَلَّى عَلَيْكُمْ  “Siz Nasılsanız, Öyle Yönetilirsiniz!” buyurmaktadır. Dolayısıyla ister işimize gelsin ister gelmesin, ister kabul edelim ister etmeyelim; Bu rivayetten bizleri kimin yöneteceğinin belirleneceği seçim sonuçlarına yönelik dört sonuç ortaya çıkmaktadır:
 
1- Sen iyisin, seni yönetenler de iyi : Rahat ol! O zaman mevcut yöneticiler de senin gibi iyi olduğu için seçimi kazanacak ve layık olduğun şekilde iyilerce yönetileceğin için iktidar değişmeyecektir. 
 
2- Sen iyisin ama seni yönetenler kötü: Rahat ol! O zaman sen iyi fakat mevcut yöneticiler kötü olduğu için iktidar seçimi kaybedecek ve yerine sen iyi olduğun için sana layık iyi yöneticiler gelecektir. 
 
3- Sen kötüsün ama seni yönetenler iyi: Rahat ol! O zaman sen kötü mevcut yöneticiler iyi olduğu için iktidar seçimi kaybedecek ve yerine sen kötü olduğun için sana layık kötü yöneticiler gelecektir. 
 
4- Sen kötüsün seni yönetenler de kötü: Rahat ol! O zaman mevcut yöneticiler de senin gibi kötü olduğu için seçimi yine kazanacak ve layık olduğun şekilde kötülerce yönetileceğin için iktidar değişmeyecektir.
 
Evet değerli okurlarımız, gördüğünüz gibi seçim sonuçları yani bizi kimin yöneteceği aslında açıkça belli! Seçim sonuçları açıklandığında kabullensek de kabullenmesek de aslında bizim iyimi kötümü olduğumuz da ortaya çıkmış olacak! Bu arada iyinin az ile çok arasında dereceleri olduğu gibi kötünün de aynı şekilde derecelerini olduğunu da unutmayalım! 
 
İYİ VE KÖTÜNÜN BELİRLEMESİNDE UFAK BİR TÜYO!
Müslümanlar için iyi ve kötünün belirlenmesinin ASIL ölçüsü dindir. Adem (a.s.)’dan beri gelen tüm dinler ise aslı itibarıyla ''Zarurat-ı Diniyye'' ve ''Zarurat-ı Hamse'' adı verilen beş temel esası korumak için gelmiştir. Bunlar:
 
1- Canı Korumak
2- Aklı Korumak
3- Nesli Korumak
4- Malı Korumak
4- Dini Korumak
 
Dine dair diğer tüm detaylar aslı itibarıyla bu beş esasın alt kollarıdır. Dolayısıyla seçimlerden sonra sen bir Müslüman olarak, tüm dinlerin asıl amacını teşkil eden bu beş esasın ne derece sağlandığına ve korunduğuna adeta aynaya bakar gibi bir bak! İşte o aynaya baktığında gördüğün, iyinin ya da kötünün resmidir! Yani aslında senin kim olduğunu nasıl biri olduğunu gösteren resimdir!
 
Kabullensen de… Kabullenmesen de… İşine gelse de… Gelmese de…
 
ZAMAN DEĞİŞMEZ ZAMANDAKİ İNSANLAR DEĞİŞİR!
 
Haccac-ı Zalim’in devrinde halktan bir grup insan Haccac’a gelir ve:
 
“-Sen Hazreti Ömer’in halkına karşı takındığı adaletli tavrını biliyorsun. Ne olur, biraz da ona benze, onun gibi adaletli davran bize...” diyerek Hz. Ömer dönemindeki gibi adaletli bir yönetim isteklerini dile getirir. 
 
Bunun üzerine Haccac:
 
“-Doğru söylüyorsunuz! Ömer’in halka adaleti öyle idi. Fakat şu gerçeği de unutmayın, Ömer’in zamanında Ebu Zer gibi de halk vardı. Siz Ebu Zer gibi yoksulu, yetimi, komşusunu düşünen halk olun, ben de Ömer gibi halkı düşünen yönetici olayım. Siz Ebu Zer gibi halk olmuyorsunuz ama benden Ömer gibi yöneticilik istiyorsunuz. Allah iyi insanlara kötü yöneticiyi musallat etmez, kötü insanlara da iyi yönetici nasip etmez. Halk neye lâyık halde ise yönetici de ona münasip şekilde gelir. Bunu böyle bilin, kendinizi iyi yönetime lâyık hâle getirin ki, istediğiniz iyi yönetime kavuşasınız!” diye cevap verir…
 
 
Bir Sonraki Yazımızda Görüşebilmek Ümidiyle…
 
Şehabeddin Mahir TUNA
İlahiyatçı Yazar
sehabeddinmahir@gmail.com

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
CAMUKA N3CMİ 1 yıl önce2023-05-05 13:26:52

İnsanların yaşantısı ortada. Biz kötüyüz. Umarım iktidarda kötüdür. Yoksa biz kötü olup iktidar iyiyse bunlar gidince başımıza büyük bela gelecek demektir. Allah gelecek nesllerimizi iyilerden eylesin ki onlar iyiye layık olsun.

0
-0
Sedat Öztürk 1 yıl önce2023-05-05 11:42:01

İktidar aklı koruyamadı içki ve birçok uyuşturucu madde yaygın şekilde kullanılıyor 20 yılda arttı. Malı koruyamadı herkes daha fakirleşti ve hırsızlık arttı. Canı koruyamadı her gün birçok insan katlediliyor. Nesli koruyamadı zina fuhuş arttı. Dini koruyamadı eskiden Müslüman vardı Müslüman olmayan vardı. Şimdi deist agnostik ve dinsiz dolu. Ayrıca Müslümanım diyen çok kişinin İslamla da alakası yok. Ama bunların yerine taliplere baksan onlar gelse ne din kalır ne namus nesil ne vatan ne mal

0
-0
Matador 1 yıl önce2023-05-05 10:30:25

İktidarın karşısında ülke yönetmeye talip muhalefet daha kötü. Dolayısıyla iktidar kötünün iyisi. Bu yazıdan ben iktidarı kötüleyen ya da destekleyen bir çıkarıma varamadım. Bence bu yazıda bu ülkedeki Müslümanlara mesaj var. Siz o kötü bu kötü diyerek başkasına değil kendinize bakın diyor. Ben cumhur ittifakının yerine olsam seçimi kaybederlerse ne pahasına olursa olsun yine de ülkeyi millet itifakına teslim etmem. Yemişim demokrasisini.

0
-0
Vatandaş 1 yıl önce2023-05-05 08:55:38

Malesef özellikle son 13 yıldır çok ciddi kötü yönetim çekiyoruz. Dediğiniz gibi halkın durumu ortada bu genel bozukluk bize bunu müstahak gösterdi . Diliyorum ki artık liyakatsız yöneticiler , torpilli çalışanlar, halkın kendilerini desteklemeyen kesimine terörist denilmesi , yöneticilerin şaşalı hayatları , adalet kavramının anlamını yitirmesi , ekonominin bitikliği , Suriye'li sorunlarımız , sınırlarımızın yol geçen hanı olması ...vs gibi meseleler çözülür. Bunlar bizi çok rahatsız ediyor .

0
-0
MSA 1 yıl önce2023-05-04 23:24:53

İLK DEFA AKPNİN KÖTÜ OLDUĞUNU SÖYLEYEN BİR HOCA GÖRDÜM. HELAL SANA

0
-1
Hacı Amca 1 yıl önce2023-05-04 17:59:14

nereye çekersen oraya uzayacak bir yazı. Bu yazıyı yazana benden bir tavsiye. Yanlış yerde yanlış kitleye böyle ince yazılar yazıyorsun. Burası akyazı. Burada kimse kendine kötü ve yanlış demez. Burada herkes iyidir. Sadece kendi gibi düşünmeyenler ve kendilerinden olmayan kötüdür. Bunlar yazıyı okur biri çıkar hadisle ayetle iktidarı destekliyor der diğeri çıkar iktidara çakıyor der. İyiki asrı saaddette yaşamamışlar belki de çoğu mekkeli iktidar sahiplerinden taraf olurdu.

0
-0
AKYAZILI 1 yıl önce2023-05-04 13:22:23

KIYMETLİ İLAHİYATCI HOCAM ÖNCELİKLE BİRAZ YAZIM HATALARINIZMI VAR YOKSA BİRİLERİNİ ÖN PLANA ÇIKARMAK İÇİN ÜÇ HARFLİ BİR KELİMEYİ ÖZELLİKLE YAZIM HATASI YAPARAK BÜYÜK HARFLERLE YAZDINIZ. YADA BU ŞEKİLDE YAZMANIZDAKİ AMAÇ NEDİR.

1
-1
zeki uzun 1 yıl önce2023-05-04 12:10:05

içindeki kin ve nefreti dini kılıflar uydurarak insanları kontrol altına almaya çalışıyorsun Allahın laneti izin iiler üzerine olsun

2
-1

Diğer Yazıları

Makam aracı kullanmayan belediye başkanı işe otobüsle gidiyor
1 / 15
İstanbul Outlet

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Networks