Çetinler Kereste İnşaat Akyazı
Toprak Turizm

Sağlıklı Bir Bayram İçin Pratik Önlemler

2015-09-19 00:00:00
1449 OKUNMA

Melike Nur EROĞLU


 “Yılda bir defa tüketiyoruz bir şey olmaz! Hem de en iyi protein kaynağı!!” diyerek bol bol kavurma yenilen bayramımız…Kurban Bayramı yaklaşıyor!!

Kurban Bayramı’nda özellikle şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı), hipertansiyon, mide-barsak rahatsızlığı olan bireyler ve yaşlılar beslenmelerine dikkat etmek zorundadırlar. Özellikle kronik hastalığı olan ( diyabet, böbrek hastalığı, sindirim problemleri, yüksek tansiyon, kalp-damar rahatsızlığı ) ve beslenme tedavisi alan bireyler kurban bayramında öğünlerde tüketmeleri gereken miktarları aşmamalıdır. Alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğu unutulmayıp kurban bayramında da; sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına her zaman özen gösterilmelidir.

* Kırmızı et; iyi kalite hayvansal proteinin yanı sıra, demir, çinko, fosfor, magnezyum minereri ile B12, B6, B1 ve A vitaminleri içermektedir. Evet, kırmızı et çok değerli  ama yanlış yöntemlerle hazırlanıp pişirildiğinde sağlığımızı tehdit edebiliyor. Ufak tefek değişikliklerle bayrama sağlık katmak için işte öneriler:

* Kırmızı etler yağsız ya da az yağlı olarak tercih edilip fırında, ızgarada ya da tencerede haşlama olarak pişirilip tüketilmelidir. Hangi pişirme yöntemi olursa olsun, etleri hızlı değil, hafif veya orta sıcaklıkta uzunca süre pişirilmelidir. Çünkü hızlı pişirilen ette protein ve B vitamin kaybı oluşuyor. Izgara et pişirirken dikkat edilmesi gereken konu ise ateş ile etin uzaklık mesafesidir. Ateş ile et arasında en az 15 cm mesafe olmalıdır. Aksi taktirde etin yanmasına ve kanserojen öğelerin açığa çıkmasına neden olacaktır.

* Kırmızı et demirden çok zengin bir besindir. Et ile beraber C vitamininden zengin olan salata tüketmeniz etteki demirin vücut tarafından daha fazlasının kullanılmasını sağlıyor. Bu nedenle salatanızın bol sebze ve yeşilliklerden oluşmasına özen gösterin.

* Etlerin yapısında posa bulunmaz. Dolayısıyla sebze ve meyve gibi posa miktarı çok yüksek olan besinler hacimleri çok fazla olduğu için bir öğünde çok fazla tüketilemezken, etler ise çok rahat fazla miktarda yenebiliyor. Bunu önlemek için yemeğe mutlaka çorba ile başlayın, etin yanına da sebze ya da salata ekleyin. Bu sayede et tükettiğiniz öğünde de yeterli posa almış olursunuz.

* Etin sindirimi ile açığa çıkan artık maddelerin vücuttan uzaklaştırılması için bolca su içmeye dikkat edin. Ancak hazımsızlığa neden olmaması için yemek sırasında sıvı tüketmekten kaçının. Yemekten 2 saat sonra ise sıvı tüketiminizi mutlaka arttırın. Sindirimi kolaylaştıracak en güzel içecekler su, soda, bitki çayları gibi sindirimi yavaşlatmayan içeceklerdir. Günde 1,5-2,5 litre civarında sıvı tüketmeye özen gösterin. Eğer et tüketiminiz fazla ise bunu 0,5 litre artırın.

Paylaşmanın unutulmadığı, mutlu ve sağlıklı sofraların kurulduğu bir bayram dilerim…
Dyt. Melike Nur EROĞLU

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Kayan tır yoldan çıktı
1 / 15
Yıldız Oyun Gezegeni

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Turgay Usta (Akgün Restoran)