YÖNYAP YAPI
Akyazı Aktaş Sürücü Kursu

Piyasalar açısından Kritik hafta

2019-09-11 16:00:22
2156 OKUNMA

Halil AKAN

Haftayı önemli kılan husus, 12’sinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının, 18’inde de Amerika Merkez Banakası (FED)’in faiz kararlarının açıklanacak olmasındandır. Her nekadar bunların gerçeği yansıtmadığını, piyasalarda oluşacak aşağı yukarı dalgalanmalardan ciddi kazanımlar hedefleyenlerin öne süreceği birer bahene aracı olduğunu düşünsemde dikkatli olmanızı tavsiye ediyorum.
 
Bizde Merkez Bankası’nın faiz indirimine gideceğini, FED’in ise faizde herhangi bir değişiklik yapmayacağını düşünüyorum. Bizde faizin düşürüleceği beklentisi çoktan  satın alındığı İçin, bu karar açıklanıdığı anda normal şartlarda döviz yükselmesi gerekirken,(herkes aynı sonucu bekleyeceğinden) oyun kurucular buna izin vermek istemeyecekler ve geçenki gibi karar sonrası döviz kurları önce düşüş Sonra yükseliş olarak hareket edecektir diye düşünüyorum.Faiz kararı sonrası şayet dolar tl de; 5.84 ler geçilirse sırası ile 5.96-6.14-6.24-6.40-7.20 hedef olur. Yok eğer 5.72 aşağı kırılırsa 5.66-5.55-5.45 hedef olur. Altın dolar ile ters hareket etmekte. Ons 1495 i yukarı kıramaz ise hedef 1435-1401-1335-1302-1280 olur, yukarı kırması durumunda 1535-1566-1620-1710 şeklinde hedefler olabilir ama sanki ons çıkmak ister gibi görünüp düşeceğe benziyor ama gram altının Tl fiyatında pek düşme olmayacak gibi.
 
Yağmur duasına çıkar gibi sosyal medyada , YouTube da, videolarını izletip para kazanmak İçin Dolar yükselsin duasına çıkanlar, aylardır hüsrandalar. Yok ekonomi çöktü, yandık bittik gibi kötümser, karamsar yorumlar yapmanın kimseye faydasının olmayacağı aşikardır. Yanlışı eleştirelim doğru yapılanı da takdir edelim. Geçmiş dönem Türkiyesini unutmayalım. Ekonomi çok iyi durumda mı elbette değil ancak abartıldığı gibi bir ekonomik durumun olduğuna da düşünmüyorum.
 
Mevcut hükümetin öncelik tercihlerinde hata yaptığını her fırsatta yazıyorum. Kurlardaki düşüş hükümetin aldığı bir tedbirden kaynaklanmadığı gibi yükselişte de ilk etkinin hükümet icraatları ile alakalı olduğunu düşünmüyorum.
 
Hala üretime dar bir açıklama duymadım, adalet kanunlarında ciddi revizyona gidileceğini duymadım, Tarımla alakalı milli bir proje açıklanacağı söylenmişti, yanılmıyorsam Mayıs ayında açıklanacaktı, ama henüz bir icraat yok. Eğitim deseniz evlere şenlik , sağlık sonu uçuruma giden bir yola girmiş, bu şartlarda alınacak basit tedbirlerle değil ciddi tedbirlerle bu ülke döviz girdabından, daralan ekonomiden  kurtulabilir. Bir yılda fiyatlar ikiye üçe katlamışken siz enflasyon %15-16 derseniz bu pek inandırıcı olmaz. Enflasyonun çıkması da gayet normal çünkü üretim artışına dair bir hamle gerçekleşmişdeğil. Tarım arazileri artırılmalı, organik tarımsal üretim teşvik edilmeli, ithal ikameye geçilmeli yani ithal edilen her ürünü kendimiz üretmek zorundayız. Tek çıkış yolu olarak inşaatı görmek, göstermek doğru değil. 
 
Adalet, eğitim ve üretim bu üçünde batı modeli değil kendimize has dini kimliğimize has modeller ortaya çıkarmalıyız. 
 
Ve herşeyden önce kin ve nefret duyurulacak açıklama ve tutumlardan kaçınılmalı. Herkesin dini kendine bugün siz karışırsanız yarın size karışırlar. Bu vatan hepimizin. Ayrı düşünelim ama ayrışmayalım. Kırmadan düşüncelerimizi paylaşalım. Hedef: kendi içinde barışık güçlü Türkiye olmalı. Sağlıcakla kalın.

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:

Diğer Yazıları

Restoranı kurşunladılar
1 / 15
Yakıcı Garden

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Turgay Usta (Akgün Restoran)