İNOĞLU YAPI ÇELİK PREFABRİK YAPILAR
Batakköylü Düğün Salonu

MESCİD-İ AKSA RESMİ ÜZERİNDEN İSRAİL OYUNU

2023-04-18 16:16:38
1345 OKUNMA

Şehabeddin Mahir Tuna

Günümüzde birçok kişi tarafından Mescid-i Aksa olduğu sanılan yapı aslında Mescid-i Aksa’nın hemen yakınında yer alan Kubbet-üs Sahra’dır. İsrail, uzun süredir yıkmak istediği Mescid-i Aksa etrafında ve altında kazılar yaparak yıkım için uygun zeminini hazırlamıştır. Bu yıkım sürecinde dünya Müslümanlarının tepkisini en aza indirgemek için bilinçli olarak Mescid-i Aksa yerine Kubbet-üs Sahra resimleri göstertilmektedir.
 
Uzun yıllardır sistematik olarak yapılan bu faaliyetler sonunda günümüzde Mescid-i Aksa denildiğinde akıllara Kubbet-üs Sahra gelir olmuştur. Bu gün ülkemizde ve dünyada birçok yardım kuruluşunun adı Mescid-i Aksa ve türevleri olduğu halde; kuruluşların logo ve resimlerinde Kubbet-üs Sahra bulunması son derece düşündürücüdür!
 
İSRAİL MESCİD-İ AKSA’YI YIKMAK İSTİYOR!
 
Yahudiler, 1967 yılındaki savaş sonucunda Kudüs'e tamamen hâkim olmalarına rağmen Mescid-i Aksa'yı yıkıp yerine Süleyman Mabedi'ni tekrar inşa etmemişlerdir. Bunun iki nedeni vardır. Bunlardan biri Müslümanların tepkisi, diğeri ve en önemlisi Yahudiliğin Mesihçi karakteridir. Ortodoks Yahudiliğe göre Süleyman Mabedi'nin yeniden inşa edilmesi, Mesih'in gelmesine bağlıdır. Mesihin gelmesinden önce girişilecek böyle bir faaliyet, kimi dinî otoritelerin tepkisini çekecek, din ile devlet karşı karşıya gelecektir. Bu nedenle tamamı olmasa da bazı dini çevreler, şimdilik Süleyman Mabedi'ni yeniden inşa etme teşebbüsünde bulunmaktan kaçınmaktadırlar.
 
Bununla birlikte İsrail, yıllardan beri farklı gerekçelerle bölgede Mescidi Aksa etrafında kazılar yapıyor. Bugün Mescidi Aksa'nın altı tamamen oyulmuş durumdadır. Ağlama Duvarı'nın hemen yanından açılan dehlizlerle Mescidi Aksa'nın altında dolaşmak mümkündür. Bu dehlizlerin Mescidi Aksa'nın temellerine verdiği zarar yıllardır gündeme getirilmektedir. Temellerin altında oluşturulan boşlukların mescidi yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya bıraktığı yıllardır dile getirilmektedir. 
 
MESCİD-İ AKSA VE KUBBET-ÜS SAHRA FARKI
 
Mescid-i Aksa, Harem-i Şerif yapılarının içerisinde Hz. Süleyman mabedinden kalan batı duvarına bitişik olan dörtgen şeklindeki bu cami, M.S. 638 yılında Hz. Ömer (r.a) döneminde Kudüs fethedildikten sonra inşa edilmiştir. Mescid-i Aksa daha sonra Emevi halifelerinden Abdülmelik bin Mervan zamanında genişletilmiştir.
 
 
Günümüzde birçok kişi tarafından Mescid-i Aksa olduğu sanılan yapı aslında Mescid-i Aksa’nın hemen yakınında yer alan Kubbet-üs Sahra’dır. Bu yapı Emeviler Döneminde inşa edilmiştir. Mescid’i Aksa ile Kubbet-üs Sahra karşılıklı olarak aynı avlu içinde yer alırlar. Kubbet-üs Sahra çok görkemli bir kubbeye sahip olduğundan genellikle Mescidi Aksa sanılır. Üstü altın kaplı olan Kubbet-üs Sahra Kudüs’ün her yerinden görülür.
  
 
Bir dönem Kubbet-üs Sahra’yı ele geçiren Haçlılar, burayı kiliseye çevirmişlerdir. Daha sonra Selahaddin Eyyubi, Kudüs’ü fethettikten sonra burayı kilise olmaktan çıkararak, cami olarak ziyarete açmıştır. Bugünkü görünümüne ise Osmanlı padişahları tarafından birçok kez yapılan tamirat ve eklemelerle kavuşturulmuştur. Yüzündeki Çiniler tamamen Osmanlı ürünüdür.
 
***
 
Bu yazımızda neredeyse her Ramazan-ı Şerif ayında sistematik olarak bölge Müslümanlarına zulümlerini arttırarak Mescid-i Aksa’da ibadet edilmesine engel olan İsrail’in, uzun yıllardır devam eden Mescid-i Aksa yıkım projesinden kısaca bahsetmeye ve okurlarımızı konu hakkında bilgilendirmeye çalıştık. Yazımızı kelamların en güzeli olan Allah kelamı ile bitirelim:
 
“İnkâr edenler seni etkisiz hale getirmek veya öldürmek ya da yurdundan çıkarmak için tuzaklar kuruyorlardı; onlar tuzak kuruyorlardı Allah da bozuyordu. Tuzak bozma işini en iyi yapan Allah’tır.” (Enfal Suresi-30)
 
Bir Sonraki Yazımızda Görüşebilmek Ümidiyle…
 
Şehabeddin Mahir TUNA
İlahiyatçı Yazar
sehabeddinmahir@gmail.com

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:

Diğer Yazıları

Restoranı kurşunladılar
1 / 15
Yakıcı Garden

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Turgay Usta (Akgün Restoran)