10 K Grup
Batakköylü Düğün Salonu

MERKEZ FAİZİ YİNE ARTIRDI...

2020-12-29 09:29:30
2989 OKUNMA

Halil AKAN

Allah'ın rahmeti ve bereketi üzerinize olsun. Yazımın başlığında da belirttiğim gibi Merkez bankası faiz kararını beklenenin aksine (piyasa yapıcılarının istediği doğrultuda) artış yönünde açıkladı. böylece dünyada en yüksek faiz veren ülke sıralamasında ilk sıraya ismimiz yazılmış oldu.
 
Faizler artığı müddetçe ekonomide üretim ve yatırımın artmasını beklemek pek de doğru olmayacaktır. Covid-19 ile, üretim ve ticaret felç olurken, diğer taraftan faizlerin artışı reel ekonomiyi daha da çıkmaza sürüklemektedir. Covid-19 virüsünü icat edenler bu yolla; bir taraftan gelişmekte olan ülkelerde üretimi, ticareti durdurmak, kendilerine ise aşı, ilaç vb yollarla ciddi maddi kazanımlar elde etmek ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerini çökertmek için tezgahlanmış bir senaryo olduğunu düşünenlerdenim.
 
kurtuluş reçetesi olarak her yazımda vurguladığım gibi, gerçek ve kesin çözümler üzerinde durarak, acil-kalıcı eylem planları hazırlayıp hayata tatbik etmekle mümkün olacaktır. ihmal edilen gençlerimize el uzatmak, onların maneviyatlarındaki açığı kapatmak, onları çalışmaya, üretime, girişimciliğe teşvik etmek de ekonomi kadar önem verilmesi gereken bir husustur. bunu yaparken de bilmediği tarihini, dilini, dinini öğretmek şarttır. dindar bir gençlik, başkalarınca kötü amaçlar için kullanılamayacaktır. bunu ihmal etmek ise toplumlara çok pahallıya mal olacaktır. örnek, suriye, ırak, libya vb ülkelerde olduğu gibi...
 
Derhal, halkın ihtiyaç duyduğu temel gıda alanındaki tüketim mallarının, üretimi teşvik edilmeli, hatta devlet her aşamada kontrolü elden bırakmamalı, toplumun bozulan sağlığını, yerli ve doğal üretimle yeniden güçlendirmelidir. İlaç kullanımı azaltılmalı, alternatif tıp konusunda gereken destek verilmelidir.
 
Hep söylüyorum, döviz yukarı aşağı sert dalgalanmalar yaptıkça, hayat pahalılığı artıkça, faizler deli gibi yükseldikçe, fiyatlar akıl almaz, mantık dışı yükselişler gösterdikçe siz insanlarınızı dövize yatırım yapmaktan men edemezsiniz, üretime yönelik yatırım yaptıramazsınız. çünkü, döviz ve faize yatırım, üretime yönelik yatırımla elde edilecek kazançtan hem daha ucuz hem de daha kolaydır.
 
Merkez bankasının ikidir faizler artırması tamamen piyasa kurucusunun istediği, planı doğrultusunda işlemiştir. faizi artırması için kuru yukarı iterek yaptığı baskı, sonra faiz arttırma kararının alınmasını sağlaması ve bu haberi kanımca ajanları sayesinde içeriden aldığı faiz artırılacağı kararı, hemen tepeden döviz satarak elde ettiği kur farkı kazancı ve sonrasında elde edeceği faiz geliri, onları bir kaç hafta sindirecektir. faizlerin artırılması ile kurlarda kalıcı bir düşüş olacağını düşünmüyorum, keşke öyle olsa. keşke tl dolardan daha değerli olsa, tüm kredisini bitiren dolar, ülkemde top onda hep ilk sırada. o sosyal medyada yıllardır dolar 10 tl-12 tl olacak diyen zavallılara kanıp dolar alanların vay haline.
 
dövizi üretim yapmadan dizginleyemezsiniz. her seferinde faizi artırarak faiz lobisini durduramazsınız. yerli ve milli üretim ile kalkınma hamlesinin başlatılması şarttır. Çin gibi yapacaksın. akla ne gelirse üreteceksin amma öncelikle halkının gıda konusunda tüm ihtiyacını %100 yerli ve doğal üretimle karşılayacaksın. O zaman dolar kuru ve faiz sopası ile karşına dikilenleri hadi başka kapıya diyerek ülkelerine geri göndermen mümkün olabilir. Aksi halde, dövizin amansızca artışına baştan engel olmayıp, zirvelere çıkınca müdahale ederek kurları düşürerek, ancak bu senaryoyu yazanlara kıyak geçmiş olurusunuz, vatandaş Ahmet bey kaybeder.
 
son olarak, döviz ne kadar yükselirse yükselsin bir yatırım aracı olarak görülmemelidir. bir gün bir bakarsınız elinizdeki ve/veya hesabınızdaki dolarlar değersiz, geçersiz olu vermiş. dünya hızla değişime hatta kıyametin kopmasına doğru birilerince zorlanıyor. ancak unuttukları asıl şey, kıyamet onlar istediği zaman değil, kainatın sahibi ol dediği zaman kopacaktır.
 
Yediğimiz hazır gıdalarla bizi biz olmaktan çıkardılar. günah saydığımız birçok şey mübah görmeye başladık, namazı olsa da olur olmasa da olur, helal- haram, hırsızlık-yolsuzluk kısacası bir Müslümanda olmaması gereken ne varsa bizlerde huy-alışkanlık oldu. silkinip kendimize gelmezsek iyi bir sonun bizi beklemediğini tahmin etmek o kadarda zor değil.
 
asgari ücret açıklandı, açıkçası ben 3500 tl net ücret belirlenip yıl sonuna kadar zam yapılmamasını daha çok isterdim. tabi maaş 3500'e yükseltildikten sonra yeni yılla birlikte her şeye zam yapılması da maaş artışlarını anlamsız kılmaktadır. umarım yeni yılda covid belası ülkemi terk eder, umarım her şeyin yerli ve milli üretimle çözüleceği gerçeği anlaşılır, umarım çalışan, üreten ve dini, milli değerlerine önem veren bir ülke oluruz.
 
yeni yılın, geçen yıllardan daha bereketli, huzurlu, dünyanın  huzur içerisinde yaşadığı bir yıl olmasını, özellikle de başta ülkem, milletim olmak üzere, tüm İslam ülkelerinin ekonomik askeri ve siyasi açıdan, tüm dert ve sıkıntılarından kurtulduğu bir yıl olmasını cenab-ı haktan niyaz ederim. 2021 yılı rabbimin, her bir din kardeşimin dünya ve ahirete dair ne müşkülatı varsa giderdiği, ne dileği varsa verdiği bir yıl olsun. (amin)

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:

Diğer Yazıları

Kazada ölen genç toprağa verildi
1 / 15
İstanbul Outlet

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

10 K Grup