Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
Çetinler Kereste İnşaat Akyazı
Akyazı Aktaş Sürücü Kursu

MERKEZ BANKASI NE YAPMAK İSTİYOR

2018-09-14 12:59:46
2018 OKUNMA

Halil AKAN

Sizlerle bu yazımda, bazılarınca bağımsızlığı tartışma konusu yapılarak dokunulmazlık zırhına büründürülüp kutsallaştırılan, millet menfaatlerinden üstün tututulan MERKEZ BANKASI’nın, son yaptığı faiz kararı hakkında düşüncelerimizi paylaşmak istiyorum.  Öncelikle şunu unutmamalıyız, biz Müslüman bir millet, Müslüman bir devletsek ne faiz almalıyız ne de faiz veren olmamalıyız. Anacak nedense Tv reklamlarının %50 ye yakını bankaların cazip adı altında yaptıkları kredi faizi reklamları, halkı gelirinden yüksek harcamaya, borçlanmaya teşvik eden reklamlardan oluşmaktadır.

Ben şahsım olarak Merkez Bankası’nın bahsedilen anlamda bağımsız hareket etmesine karşıyım. Yönetimini çoğunlukta yabancıların oluşturduğu bir Merkez Bankası kendi menfaatleri doğrultusunda mı karar alır hükümet, millet menfaatleri doğrultusunda mı? Bu Merkez bankası bağımsızlığı mesele’sinin de  bir batı oyunu olduğunu sakın aklınızdan çıkarmayın. Osmanlı imparatorluğu yıkıldıktan sonra oynan oyun hep aynı ama bu oyunu yıkacak bir siyasi lider, hükümet, yönetim gelmişse de muvaffak olamamıştır. Adamlar her türlü tedbirini yıllar öncesinde almış, iktidara kim seçilirse seçilsin, iktidar olabilir amma muktedir olamaz demiş ve bunun için kilit noktalara kilit ajanlarını yerleştirmişler, ben böyle olduğuna inanıyor ve düşünüyorum.

Faiz oranları %24 lere yükseltildi bu ekonomik anlamda ne demek biliyor musunuz? Borç batağındasınız, üretiminiz zaten yoktu olan birkaç kuruşluk gelirinizin %80’i de faize gidecek demektir. Artık kamu yatırımları zorlaşacak demek. Yerel yönetimlerin yıllar önce yapması gereken alt yapı yatırımlarını yapamayacak demek. Bu şartlarda özel sektör neden yatırım yapsın. Basitten bankaları araştırdığınızda 1 trilyon için teklif edilen aylık faiz geliri 16000 tl hatta iyi bir pazarlık yaparsanız 20 000 tl ye kadar yükseltebilme şansınız olduğunu göreceksiniz. Kimlerin ne kadar kolay para kazandığını görün diye yazıyorum bunu. Bunun 10 tirlyon veya daha fazla olduğunu düşünün ve ülkemize oynanan oyunu görün. Faiz lobisinin bununla yapmak istediği çok basit, kurları yükseltip faiz artış baskısı yapmak ve sonrasında yüksek kurdan dövizini TL’ye çevirip yüksek faizden bankaya yatırarak çifte kazanç elde etmek. Bu duruma Merkez bankası sessiz kalacak hatta imkân verecek politikalar izleyecek, benim ülkemin kaynaklarının yok olmasına yol açan kararlar alacak bende onun bağımsızca hareket etmesine izin vereceğim, peki niye? İçerdeki çatlak sesler homurdanmasın, dışarıdaki para baronları kızmasın diye öyle mi? Biz batının kurallarına göre yönetileceksek seçimler neden yapılıyor?

Doların bu seviye gelmesinde de faizlerin bu denli yükselmesinde de Merkez Banaksının suçu bana göre çok büyüktür. Sen dolar 3,8 leri yukarı kırıp 4.00’ların üzerine hareket ederken neden sıkı para politikası izlemedin, neden elindeki kalemleri kullanmadın diye sormazlar mı? Bu oyunu bizler görüyoruz da Merkez bankası neden göremiyor. Kurun ve faizin yükselişini Merkez bankası ve hükümet film izler gibi izledi. Şimdi döviz düşer, borsa yükselirse biz mi kazanmış olacağız. Yazıklar olsun buna imkân sunanlara. Yazıklar olsun ülkemde yatırım olarak hayat bulması, milletimin refahının yükseltmekte kullanılması gereken parları faizcilere yedirenlere. Yabancı kaynak akacakmış, yatırım için mi hayır faiz geliri ile ülkemi yeniden IMF’ye muhtaç etmek için. Sene sonu bakarsınız en çok kar eden kurumlara ilk sıralarda bankaların olduğunu, onlarında başında Merkez bankasının yer aldığını görürseniz sakın şaşırmayın.

Her faiz artışı gıda ve hizmet fiyatlarının artışı demek, nitekim şuan her şeye %20-%100 arası zam yapılmış durumda. Halkın yastık altındaki birikimi, bugüne kadar gelen her hükümetin gözünü diktiği bir şeydi. Bir hükümet hangi gerekçe ile milletinin tasarruf etmesini istemez veya yaptığı tasarrufu harcamasını ister. Hırsızlık, gasp artmış adalet kanunlarını yapalım diyen yok, halkın yaşam koşulları ağırlaşmış tedbir alan yok. Adam çıkmış TV’ye unvanı ekonomist, yüksek kurun ülkemize avantajları var diyor.

Güler misin ağlar mısın. Kardeş ne satıyorsun ki kur avantajından bahsediyorsun. Sen hep ithal edensin 3 tl ye aldığını artık 6 tl ye ithal edeceksin bu mu sağlayacağı avantaj.  Bir bakanlık aktif çalışsa, ülkemin sorununu doğru tespit edip çözmek için çaba harcasa bu bile umut verici bir olay amma maalesef olmuyor bir türlü. Faizi artırın, ürünlere zam yapın bakalım. Kemeri hep millet sıksın, siyasiler daralmasın, kazanan hep aynı kesim kaybeden halk olsun. Umutlar hep yarına kalsın. Yabancı yatırımcılardan fayda yok, Anadolu aslanları vardı bir zamanlar onları tekrar canlandırın.  Yabancıya değil Anadolu’nun öz evlatlarına teşvik verin. Stokçulara, fırsatçılara, hırsızlara gaspçılara sessiz kalmayın.

 
 

 

 
 
 
 
 

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:

Diğer Yazıları

Bakan duyurdu 47 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
1 / 15
Murat Optik

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Akgün Restoran