ÇAĞRI OTOMOTİV
Toprak Turizm

İSLAMDA RESİMİN YERİ

2011-09-21 00:00:00
4564 OKUNMA

Hüseyin HARPUTOĞLU

İSLAMDA RESİMİN YERİ
 
SUREYİ FUSSİLET DE ALLAH’Ü TEALA ŞÖYLE BUYURUYOR:
 
 
 
“O kullarım ki, RAB’bim Allah’tır deyip ondan sonra iman ettikleri Allah’u tealanın onlara farz kılmış olduğu vazifeleri eda etmekle doğru yolda olurlar.”
 
 
 
“ o kullarıma ölüm zamanında melekler inmekle şöyle müjde ederler. “
 
 
 
“Sizler ölümden veya ölümden sonra gelecek herden korkmayın ve geride bırakmış olduğunuz aile ve evlatlarınız için mahzun olmayın ki, biz sizin yerinize onlara yardımcı olacağız.”
 
 
 
“Size o cennet müjde olsun ki, dünyada bulunmuş olduğunuz doğru yolda, o cennetle vaat olunmuştunuz. Onlara müjde ile gelen melekler şöyle derler:  “biz dünya hayatınızda sizin dostlarınız, yardımcılarınız ve ahbaplarınız olduğumuz gibi, ahiret hayatınızda da  sizin dostlarınız olmakla, sizler cennete girene kadar asla sizden ayrılmayacağız.”
 
 
 
Bu kelamlar ile Allah’u tealanın emirlerini ifa etmekle doğru yolu tutanlara Allah’u teala tarafından indirilen melaike-i kiram müjde edeceklerini Vacib Teala biz mü’minlere haber vermektedir.
 
 
 
Buhari ile Müslimin, Hz. Aişe(ra ha) dan rivayet ettikleri hadisi şerifte Resülüllah (s.a.v) şöyle buyurmuştur. “şüphesiz bir ev veya herhangi bir mekân ki, orada suretler vardır. O mekâna veya eve rahmet melekleri girmezler.”  Rahmet meleklerinin o eve veya mekâna girmediğini Cami’u sağır şarihi şerhinde şöyle beyan ediyor. O suretleri kabul eden kimse, kâfirlere benziyor. Çünkü kâfirler suretleri evlerine kabul edip, onlara tazim ederler. Ondan dolayı suretleri evlerine kabul edip koyan bir Müslüman’ın evine, rahmet melekleri girmez ki, o kimse o suretlerden vaz geçip ayrılmakla rahmet meleklerini evine alıp, rahmeti ilahiye ye nail olsun.
 
 
 
Fukaha-i İzam, eğer resim, namaz kılan bir kimsenin ön tarafında sağ veya sol tarafında olduğu halde namaz kılarsa bil ittifak kıldığı namaz kerahatı tahrimi ile mekruh olup, tekrar kılınması vacibtir diye beyan ederler.
 
 
 
İbni Abidi’nin, Fethül Kadir kitabından naklen beyanında, eğer o resim namaz kılan müslümanın ayağının altında olsa, o halde kılmış olduğu namaz mekruh değil ise de yine rahmet melekleri o mekâna girmezler. Çünkü Resülüllah (s.a.v) “o evki onda suretler vardır, o eve melekler girmezler” buyurması mutlak olduğundan, o resim, ayaklar altında dahi olsa, dışarıda olmuş gibi, meleklerin o eve girmesine manidir, o resmin şekli ve sureti tamam ise, eğer o resim kafası yoksa bu hükmün hilafındandır.
 
 
 
Beyan ettiğimiz resimden murat, ruh sahibi olan resimdir. Ruh sahibi olmayan resimlerden, herhangi bir ağaç veya ev veya Beytullahın resmini köşeye asmakta hiçbir fukahanın ihtilafı yoktur. O kadar var ki, ruh sahibi olmayan herhangi bir şeye bazı müşrikler tapınmışlar ise, mesela ay ve yıldızlar gibi o resimlerde ruh sahibi resimler gibi olduğunu Fukaha-i İzam beyan ederler. Televizyondaki resimlerde aynıdır.
 
 
 
                        Yine bir fesat koptu cihanda,
 
                        Heva-i nefse düşdü nas bu anda

                        Eğer alim, eğer abid bu şanda

                        Hadis, tefsir, fıkıh, kaldı nihanda
 
 
 
Bu nastan ayrılıp, Hakka gidelim
 
Cemali ba kemali seyr edelim.
 
 
 
Merhum Rıdvan HARPUTOĞLU (27.07.1993)

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:

Diğer Yazıları

Nafaka davasında alışılmışın dışında karar
1 / 15
BELLONA

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Yakıcı Garden