10 K Grup
Toprak Turizm

HER ŞEY YENİDEN BAŞLASIN...

2021-01-13 10:10:37
2612 OKUNMA

Halil AKAN

Kainatın sahibine ilmi büyüklüğünce hamd ve şükür, gönüller sultanı peygamber Efendimize de salat ve selam olsun. Alla cc'nün rahmeti, bereketi üzerinize olsun. Bir yılı daha acısı, tatlısı ile geride bıraktık. Yeni yılla birlikte her şey yeniden başlasın diyorum. geçmişi konuşmak yerine ondan ders alıp şimdiyi, geleceği güzelleştirelim inşallah.
 
Öncelikle tv ekranlarında ve sosyal medya da yer alan ; "altında sert düşüş" haberine ilişkin düşüncemi sizlerle paylaşmak istiyorum. Altının gram fiyatı 540 tl'lerden 460 lara düştüğünde böyle bir haber yapılmazken, ons 1860 dolarlardan 1960 dolarla çıktı ve bir türlü 1980 doları geçmediği için tekrar ons 1840'lara düştü. bu düşüşün gram tl üzerindeki etkisi ise, 467 tl den 438 lere geri çekilmesi şeklinde yansıdı. benim vatandaşımı ons ilgilendirmez, bizi tl fiyatındaki değişim ilgilendirir. bu açıdan haber kanallarında yazıldığı gibi abartılacak bir düşüş olduğuna katılmıyorum. çünkü daha önce de ons bazında da tl olarak da bu seviyeleri görmüştük.
 
Evet, epeydir altın ons olarak 1980'leri, tl olarak 467 leri geçmekte zorlanıyor. uzun zamandır piyasa yapıcıları algı yöntemi ile piyasalara yön veriyorlar. yani onlar: altın daha çıkmaz inancını yayarak altın yatırımcılarına ellerindeki altınları zararına sattırırken kendileri ise altın almaya başlıyorlar,  bunu sakın aklınızdan çıkartmayın. tl olarak 477 ler hatta 485 ler, ons bazında 1980'lerin üzerine çıkıldığında yükseliş güç kazanacaktır. Aslında ben ons ilk 2075 leri görüp geçemeyip düştüğünde ve sonraki denemelerde 2000 leri geçmekte zorlanınca, uzun zaman önceki hareketi aklıma geldi.
 
Hatırlayalım; ons 1935 olmuştu ve her yerde altının ons'unun 2500-3000 dolarlara yükseleceği konuşuluyordu. konuşulanın aksine 1040 dolarlara kadar düşmüştü ve 1280-1040 aralığında çok uzun bir zaman git gel yapmıştı. 1040 lara yaklaştığında, 600 dolarlara düşeceği konuşulmaya başlanmıştı. fakat yazılan ve söylenenlerin aksine altının ons fiyatı 2075 dolara yükseldi. yine 2500 dolarlar konuşulmaya başlandı, acaba bir önceki hareketi yapar mı diye aklımın bir köşesinde hep bu soru var. Ancak, nereye baksanız altın düşmez deniliyor ve düşmemesi de mantıklı duruyor. çünkü piyasada karşılıksız dolaşan çok yüklü para var. bir borsaya, bir coin denen dijital paralara akıyor. bitcoin denen para piyasaya çıktığında 1 dolardan da daha aşağıda iken bugün 32000 dolarlarda. bu para yeniden güvenli liman olan altına kayabilir olsa da, daha önce yaptığı düşüş hareketini tekrarlar mı sorusu aklımızdan çıkmasın.
 
Öte yandan gram fiyatı 438'leri de şuana kadar aşağı kıramadı. ben altın ne zaman tl bazında 395 ler , ons bazında da 1720 seviyesi aşağı kırılırsa, o zaman altın düşüyor derim. şimdilik yön yukarı gözüküyor. dövize baktığımızda ise, faiz artışının etkisi ile düşen döviz kurları (umarım yanılırım) kısa bir zaman sonra yine yükseliş denemeleri yapabilecek gibi duruyor. inşallah vatandaş olarak dövizi yatırım aracı olarak görmezsek o da yükselmeyecektir. ticarette değişmeyen kural bir mala talep ne kadar fazla ise fiyatı da o deni yükselir.
 
Aslında hayatımızda bunlardan daha önemi meselelerimiz var. mesela, kaybettiğimiz hoş görümüz, manevi değerlerimiz, dine verdiğimiz değer, kutsal saydıklarımıza bakışımız.
 
siyasi otorite açısından baktığımızda, memur zihniyetinden kurtulamamış bir siyaset görmekteyiz. tüm makam sahiplerine, içimizden bir kardeşimizi,  Sakarya il ticaret müdürü "Emre ATMACA" kardeşimi takdirle, gururla ve övgüyle, çalıştığı makamın hakkını verme adına güzel bir örnek şahsiyet olarak sunmak istiyorum. göreve geldiği günden beri çalmadığı kapı kalmadı, zaman zaman kapılar açılmaz gibi olsa da o yılmadı, zorladı ve çok kısa zamanda çok güzel işler başardı. yıllarıdır aynı koltuğu işkal edenler, görev süreniz boyunca halk için ne gibi hizmet ürettiğinizi kendinize sorduğunuzda bir yanıtınız var mı? Tabi onun gibi daha niceleri vardır. bu zihniyeti taşıyan siyaseti, verilen yetki ve görevi, halka hizmet etmek üzere harcayan kardeşlerimize, ağabeylerimize, hem dua ediyoruz hem de teşekkür ediyoruz. unutmamak gerekir ki, sana verilen makamda harcadığın zaman amirince sorulmamış olsa da, unutma! Allah cc soracaktır. millet tüm siyasilerden sözlü sataşma değil, kendisi ile iç içe olmalarını ve sahaya inerek halka hizmet üretmelerini beklemektedir. çağ eski çağ değil ve her geçen yılı telafi etmek için iki üç kat daha fazla emek ve sermaye harcamak zorunda kalıyoruz o halde şimdiki zamanın yani bugünün kıymetini iyi bilip çok çalışmak gerekmektedir. her kim vatanım, dinim, milletim ve ümmeti Muhammed için iyi niyetle çalışıyorsa rabbim ona güç kuvvet versin, onu her türlü kötülükten korusun; her kimde aksini yapıyorsa ona da müstahakı ile muamele etsin.
 
not: burada yer alan görüşler şahsi görüşlerim olup hiçbirisi yatırım tavsiyesi değildir.

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:

Diğer Yazıları

Kent merkezinde dehşet: İki kişiyi silahla vurdu
1 / 15
Murat Optik

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Yakıcı Garden