Çetinler Kereste İnşaat Akyazı
Toprak Turizm

HER HAYRIN BAŞI BESMELEDİR

2014-09-23 00:00:00
2123 OKUNMA

Hüseyin HARPUTOĞLU

Yani Mevla’nın ismi şerifini zikretmektir. Yerken, içerken, yatarken, kalkarken besmeleyi unutmamak lazımdır. Evvelden nenelerimiz, analarımız besmelesiz hiçbir iş yapmazlardı. Hamuru yoğururken, pişirirken, sofraya koyarken, sofradakilere besmele okumalarını söylerlerdi. Zira sofrada yemeğe başlarken besmele çekilmezse, cinlerde o yemekten yerler. Efendimiz (s.a.v) yemeğin başında besmeleyi unutup ortasında hatırına gelirse “Bismillahi evvelehü ve ahirahu” deyin buyuruyor. Yani yemeğin başında da sonunda da senin ismi şerifini zikrediyorum. Evvelden böyle varlık yoktu. Ama bereket vardı. Huzur vardı. Çünkü büyüklerimiz Besmeleyi lisanından düşürmezlerdi. Şimdi televizyonla sofraya oturup, televizyonla kalkılıyor. Sonunda Elhamdülillah diyebiliyor muyuz. (İstisnalar hariç.) Bunun için varlık içinde yokluk yaşanıyor. Akşemseddin hazretlerinin hayatıyla ilgili bir eserde okudum. Akşemseddin hazretlerinin bir kedisi vardı. Dışardan bir kedi içerdeki kediye kapıyı aç içeri gireceğim dedi. İçerdeki kedi hoca kapıyı besmeleyle kapattı, bunun için açamıyorum dedi. Bunu duyunca Akşemseddin hazretleri anladı ki içerdeki kedi, kedi değil cinlerden birisi idi. Onu hemen kovdu. Cinler her surete girerler. Büyük zatlar mahlukat’ın halinden ve lisanından anlarlar. Bundan şunu anlıyoruz. Kapı besmeleyle kapatılırsa cinlerde, şerlilerde açıp içeri giremezler. Kapılar çelikte olsa Besmeleyle kapatılmazsa birileri açar istediğini yapar. Taşınan anahtarlarda fayda vermez. Besmelesiz kesilen hayvanlarda yenmez. Kuran-ı Kerim’de yüce Rabbimiz Besmele zikredilmeden kesilen hayvanları yemeyin buyurdular. Ve o fısk tır. Fısk her şeyden evvel; Allah’ın yolunda olmamak, yani Allah’ın yolunun dışında kalmaktır. Enam Suresi 121 ayet. Müslüman sorumluluk taşıyan insandır. Bu kurara riayet edeni Allah (c.c) Dünyasını da Ahiret ini de mamur eder. Yüz dört kitap yüz yirmi dört bin peygamber bunun için gönderilmiştir. İnsanoğlu kendi kafasına göre ölçüsüz ve sorumsuz bir hayat yaşamasın. Sorumluluk taşımayan insan, insan değildir. Sorumsuz bir hayat diğer mahlukat’a aittir. Cenabı Hak Kuran-ı Kerim’de onların çoğunu dinleyip aklettiklerini mi zannediyorsun? Onlar ancak hayvan gibidirler. Beklide hayvandan da daha aşağı buyurmuştur. Furkan suresi ayet 44. Süleyman çelebi merhum Mevlidi Şerifte baş kısmında şöyle söylüyor.

Allâh adın zikredelim evvelâ
Vâcib oldur cümle işte her kulâ
Allah adın her kim ol evvel anâ
Her işi âsân eder Allah anâ
Allah adı olsa her işin önü
Herkiz ebter olmaya ânın sonu (Sonu hayırsız ve bereketsiz)
Her nefeste Allah adın di müdâm
Allah adıyla olur her iş tamam.

İslam’a muhalif ve uygun olmayan işlerde Besmele çekilmez. Mesela kumar oynarken, şarap ve buna benzer şeylerde Besmele çekilmez. İstihza mahiyetinde kasten besmele çekerse kâfir olur. Sigara içerken de Besmele çekilmez. Gece yatarken Ayet-el kürsi’yi okuyup 21 besmeleyi şerifi okuyan kimse o gecenin şerrinden kurtulmuş olur. Nuh (a.s)’ın gemisi ne ile gidiyordu. Benzin yok, mazot yok. Yine Rabbimiz haber veriyor. Hud Suresi Ayet 41. “Kalkacağı zaman Nuh (a.s) Besmele okuyordu, duracağı zaman da Besmele okuyarak durduruyordu.”

İslam mütefekkiri bir şairin şu güzel sözleriyle yazımı bitireyim. Allah’u Teala onlardan razı olsun. Bizi de onlara benzetsin. Amin… Dertlilerin derdinin dermanıdır besmele. Şeytanların şerrinin kalkanıdır besmele. Kıtlıkları bolluğa çevirendir besmele. Aşılmaz engelleri, devirendir besmele. Sıtkı bütün Müslüman çekerse bir besmele ona tesir edemez ne şeytanlık ne hile. Kurtulmuş olur mutlak insan ve cin şerrinden eğer varsa besmele. Kurtulmuş olur her kederinden. Besmelesiz başlanan işlerden gelmez hayır. Budur Müslüman için başta gelen ilk tedbir. Müşkülleri heden hıfzımdır besmele. Gövdelere can veren bir ismi ilahidir besmele. Her işine besmele çekip başlayan adam azim ve metanetle eder işine devam.

Besmeleyi unutmayanlardan eyle bizi Ya Rab. Unutanlardan eyleme. Amin…

Selam ve Dua ile…


 

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:

Diğer Yazıları

Kayan tır yoldan çıktı
1 / 15
Yıldız Oyun Gezegeni

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Turgay Usta (Akgün Restoran)