Marmara Göz
Çetinler Kereste İnşaat Akyazı
Akyazı Aktaş Sürücü Kursu

Engelli Stk’ların Önemi…

2013-04-09 00:00:00
2483 OKUNMA

                   Ülkemizde Devlet İstatistik Enstitüsünün verilerine göre ülke nüfusumuzun % 12.29’unu engelli vatandaşlarımız teşkil etmektedir. Bu rakam ülke nüfusumuzun yaklaşık olarak 8,5 milyon vatandaşımıza tekabül etmektedir.
                   Bu rakamın büyüklüğü, engelli vatandaşlarımızın sorunlarının dile getirilmesi noktasında önemli rol alan engelli sivil toplum kuruluşlarının gereksinimini doğurmuştur. Ülke genelinde hemen hemen tüm yurtta engelli sivil toplum kuruluşları faaliyet göstererek, engelli vatandaşlarımıza ışık olup, ışık saçmaya ve hizmet etmeye devam etmektedirler.
                   Engelli Sivil Toplum Kuruluşları bir bakıma engelli vatandaşlarımıza hem maddi hem de manevi olarak yardım etmektedirler. Özellikle rehberlik noktasında engelli vatandaşlarımız bilinçlendirilerek devletimizin engelli vatandaşlarımıza sağladığı imkânlardan istifade etmeleri sağlanmıştır.
                    2005 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından çıkarılan 5378 sayılı Engelliler Yasasının özellikle yerel yönetimler ile engelli sivil toplum kuruluşlarının koordineli çalışmalarına olanak sağlamıştır. Çıkan yasa ile ilgili yerel yönetimlerin engelliler ile ilgili alacağı kararlarda engelli sivil toplum kuruluşlarının da görüşleri alınarak yapılacak çalışmalarda ortak bir kanıya varmaları sağlanmıştır.
                   Engelli Sivil Toplum kuruluşlarının engelli vatandaşlarımıza hizmet noktasında adeta bir köprü görevi görerek yapılacak hizmetlerin daha ivedi bir şekilde yapılması sağlanmıştır. Engelli vatandaşın kolay ulaşamayacağı bir merciye engelli sivil toplum kuruluşları daha hızlı bir şekilde ulaşarak sorunun çözümü için aktif rol almaktadırlar.
                  Ülke genelinde hemen hemen her ilimizde faaliyet gösteren engelli sivil toplum kuruluşlarımız yanı sıra yine faaliyet gösteren Engelli Federasyonları, Engelli Spor Federasyonu ve bütün engelli sivil toplum kuruluşlarını kapsayan Türkiye Engelliler Konfederasyonu engelli vatandaşlarımızın topluma tam katılımlarının sağlanması ve özellikle engelli vatandaşlarımızın istihdamı, eğitim ve sağlık alanlarında önemli rol oynamışlardır.
                    Sonuç olarak engelli vatandaşlarımızın topluma kazandırılması, topluma tam katılımlarının sağlanması, eşit ve üretken birer birey olmaları için Engelli Sivil Toplum Kuruluşlarının ne kadar önemli olduğunu unutmamız lazım, elimizden geldiğince bu kurumlara her türlü yardımda bulunarak, engelli vatandaşlarımıza hep birlikte sahip çıkmamız gerektiği bilincinde olmamız gerekiyor.
                     Bir daha ki yazımda görüşmek dileğiyle, engelsiz yarınlar diliyorum.
 Mehmet Şakir KAPLAN
 mehmetsakirkaplan@gmail.com
 @mehmetskaplan-twitter
     
                   

 

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Karasuda bıçaklı kavga: 1'i ağır 2 yaralı
1 / 15
Murat Optik

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Yasin Emlak